Talousmentor-salkku aloittaa

Talousmentor-salkku aloittaa 4.4.2016 ja se sijoittaa oikeaa rahaa oikeisiin osakkeisiin. Salkun tapahtumia voi seurata Talousmentor-blogissa mutta myös Nordnetin Shareville-palvelussa.

Talousmentor-salkun alkupääoma on 25 000 euroa, johon ei tehdä lisäsijoituksia. Salkun vertailuindeksinä toimii Seligson-rahastoista luotu vertailusalkku, joka on täysin virtuaalinen eli siihen ei sijoiteta oikeaa rahaa.

Talousmentor-salkku antaa mahdollisuuden pureutua yritysanalyyseissä syvemmälle sekä pohtia salkussa olevien yritysten kautta erilaisia markkinatilanteita. Salkun strategia on olla arvosijoittaja, joka välttää spekulatiivisia tilanteita.

Arvosijoittaja, joka välttää spekulatiivisia tilanteita!

Tavoitteet

Talousmentor-salkun tavoitteena on

 1. tietenkin voittaa Seligsonin rahastoista luotu vertailusalkku
 2. kasvattaa saatua osinkoa 10 prosenttia vuosittain
 3. kasvattaa salkussa olevien yritysten nettotulosta 10 prosenttia vuosittain
 4. pitää osingonmaksusuhde alle 65 prosentissa (eli salkun osinko / salkun nettotulos).

Tavoitteista 1 ja 2 ovat tärkeimmät. Sillä jos Talousmentor-salkku häviää rahastoille, niin silloin tämä kaikki olisi turhaa. Osingon kasvu on tärkeää, sillä se pitää fokuksen oikeassa asiassa ja pois pörssikursseista. Jotta osinkosumma voisi kasvaa, niin yritysten nettotulosten tulee kasvaa samassa suhteessa. Osingonmaksusuhteen tulee olla sen verran alhaalla, että kasvavalle osingolle on tilaa silloin, kun yrityksen tuloskunto yskähtelee.

darts

Tavoitteet ovat erittäin kovat ja kunnianhimoiset.

Koska vuosi 2016 on jo näin pitkällä, ja osinkokausikin alkaa olemaan takanapäin, niin tämän vuoden osinkotavoitetta on hankala asettaa. Jos vuosi olisi täysin alussa, niin tavoitteena olisi ollut 900 euron osingot ja 1 450 nettotulos.

Vuoden 2017 tavoitteena on saada osinkoa 1 000 euroa ja nettotuloksena 1 600 euroa.

Miten Talousmentor-salkun kehitystä voi seurata?

Talousmentor-salkun tapahtumat raportoidaan blogissa. Lisäksi tapahtumia voi seurata Nordnetin Shareville-palvelussa https://www.shareville.fi/jasenet/talousmentor/feed. Lisään myös tilannesivun, missä listattuna salkun kokonpano ja tapahtumat jne.

Koska Talousmentor-salkkua hallinnoidaan Nordnetissä, niin salkun kuluina käytetään Nordnetin hinnastoa ja tasoa 3. Tällä hetkellä kulut ovat seuraavat:

 • Suomi: min 7 euroa tai 0,15 %
 • Pohjoismaat: min 10 euroa tai 0,18 %
 • USA: min 15 euroa tai 0,20 %

Seligson vertailusalkku

Seligsonin vertailusalkkuun ”ostetaan” rahastoja sitä mukaa kuin osakkeita ostetaan Talousmentor-salkkuun. Kun käteisenä on alle 5 000 euroa, niin tämä loppuosa sijoitetaan Seligsonin vertailusalkkuun kokonaisuudessaan. Jos ostan maanantaina osakkeita, niin Seligsonin rahastojen ostohinta katsotaan tiistain päätöshintoina. Kuluina käytetään Seligsonin rahastojen kuluja. Vertailusalkusta ei myydä osuuksia.

Seligsonin virtuaalisen vertailusalkun koostumus on seuraava

 • Eurooppa: 20 %
 • Pohjois-Amerikka: 20 %
 • Aasia: 20 %
 • Kehittyvät markkinat: 20 %
 • Suomi: 20 %

Kaikki rahastot ovat passiivisia ja tämän hetkinen kulutaso on 0,45 prosentin tuntumassa, paitsi Kehittyvien markkinoiden -rahaston juoksevat kulut olivat vuonna 2015 0,82 prosenttia.

Verotus

verologo

Talousmentor-salkun arvoa verrataan Seligsonin vertailusalkun arvoon viikon välein. Tässä vertailussa arvona käytetään verojen jälkeistä summaa. Näin siitäkin huolimatta, että varsinainen lopullinen verotus tapahtuu seuraavana vuonna.

Jos salkku saa amerikkalaisesta osakkeesta 100 euron osingot, niin siitä pidätetään ennakonpidätyksenä 15 prosenttia. Tilille tulee siis 85 euroa. Koska osinkojen vero on tällä hetkellä 25,5 prosenttia, niin silloin erotus eli 10,50 euroa asetetaan vähentämään vertailusummaa.

Salkun verot maksetaan ulos tammi-elokuun välisenä aikana, kun sopiva tilanne tulee.

Jos salkku tekee 1 000 euron myyntivoiton vuonna 2016, josta menee 30 prosentin vero, niin silloin 300 euroa nostetaan salkusta tammi-elokuun 2017 aikana.

Linkkejä

Ei, en työskentele Seligsonilla taikka Nordnetissä. Olen vain heidän asiakas, enkä saa hyvityksiä yms. näistä blogin maininnoista.

Seligson hinnasto
http://www.seligson.fi/suomi/asiointi/merkinta/palkkiot.htm

Seligson rahastoarvot
http://www.seligson.fi/suomi/rahastot/FundValues_FI.html

Nordnet hinnasto
https://www.nordnet.fi/mux/web/nordnet/AFcourtage.html

Shareville ja Talousmentor-salkun tapahtumat
www.shareville.fi/jasenet/talousmentor/feed

Vastuunrajaus

Korostetaan vielä, että omia sijoituspäätöksiä ei tule tehdä Talousmentor-salkun sijoitusten perusteella. Kun salkku tekee kaupat pörssissä, niin siellä on toinen taho, joka halusi myydä. Ehkä hän on se, joka oli oikeassa ja Talousmentor-salkku väärässä.

TÄRKEÄÄ: Lue Talousmentor-blogin vastuunrajaus

Yksi ajatus artikkelista “Talousmentor-salkku aloittaa”

Kommentit on suljettu.