Rahaston kuluilla on iso merkitys

1,6 prosentin rahastokuluihin yli 100 000 euroa! ”Tuo koskee vain miljonäärejä” saatat ajatella. Ei, valitettavasti se koskee meitä tavallisia rahastosäästäjiä, jotka laittavat säästönsä kivijalkapankin rahastoihin. Pysähdy miettimään, että onko rahasi tuottavasti sijoitettu – tuottavasti sinulle, ei pankille.

Tämä kirjoitus jatkaa ”Aloita säästäminen ajoissa” teemaa.

Aloita säästäminen ajoissa todettiin se, että pienilläkin säästösummilla voi kerryttää sievoisen eläkepotin, jos säästämisen aloittaa ajoissa. Ennen säästämisen aloittamista oman talouden puskurien tulee kuitenkin olla kunnossa.

Kolmannessa kirjoituksessa Aloita kk-säästämien rahastoista tutustuttiin erilaisiin rahastotyyppeihin ja viikko sitten todettiin, että passiiviset rahastot antavat sijoittajalle parhaan tuloksen. Lisäksi varoiteltiin piiloindeksirahastoista, joiden kulut ovat korkeat, mutta ne vain seuraavat indeksiä.


Aloitan tämän diilistä, jonka esittelin pari viikkoa sitten?

Sinä laitat yhteiseen pottiin 10 000 euroa. Minä en laita mitään, mutta lupaan hoitaa sijoitusta parhaani mukaan. 15 vuoden kuluttua jaamme sijoituksen tuotot niin, että sinä saat 65 % ja minä 35 % saadusta tuotosta. Eli jos 10 000 euron sijoitus kasvaa 30 000 euroon eli voittoa tulee 20 000 euroa, niin tämä 20 000 euroa jaetaan niin, että sinä saat 13 000 euroa ja minä saan 7 000 euroa.

Vastauksesi saisin varmaankin ”huijari” tai ”pelle” sekä vinon pinon kirosanoja. Mutta kivijalkapankkien rahastojen kulut aiheuttavat juuri tuon. Eli pankki kerää noin 35 prosentin osuuden saadusta tuotosta.

Onneksi pankeille on vaihtoehtoja.

Palkkioiden vertailu

Oheisissa taulukoissa on listattuna kivijalkapankkien eli Nordean, Dansken, S-Pankin ja OP:n aktiivisten rahastojen kulut. Näitä vertaillaan Seligsonin passiivisten rahastojen kuluihin. Vertailussa Suomi ja USA rahastot. Linkit rahastoyhtiöiden sivuille ovat kirjoituksen lopussa.

rahastovertailu-suomi
Suomi-osakerahastojen palkkiovertailu
rahastovertailu-usa
USA-osakerahastojen palkkiovertailu

Rahaston kulut kannattaa aina tarkistaa 2-sivuisesta rahaston Avaintietoesitteestä, missä on myös tarkemmin kuvattu rahaston toimintaa.

Edellisistä taulukoista näkee helposti sen, että aktiivisten rahastojen merkintä- ja myyntipalkkiot ovat noin 1,0 prosentin luokkaa sekä juoksevat kulut noin 1,6 prosenttia. Seligsonin passiivisten rahastojen merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat 0,1 prosenttia ja juoksevat kulut 0,45 prosenttia – eli selvästi aktiivisia rahastoja pienemmät.

Aktiivisten rahastojen kulut ovat jopa 4 – 10 kertaa passiivisten rahastojen kuluihin nähden!

Danske Suomi Osake rahaston vuotuinen palkkio 1,90 prosenttia on mielestäni järjettömän korkea kulu. En usko, että Dansken rahasto olisi niin paljon parempi, että siitä kannattaisi maksaa tuota yli 1,4 prosenttiyksikköä korkeampaa kulua verrattuna Seligson Suomi indeksirahastoon. Lue aktiivisen ja passiivisen rahaston eroista edellisestä kirjoituksesta.

15 vuodessa usean tuhannen euron kulutappiot

Oheiseen taulukkoon on laskettu aktiivisen ja passiivisen rahaston 15 vuoden jälkeinen tilanne, kun sijoitettu summa on 10 000 euroa. Aktiivisen rahaston kuluna on käytetty 1,6 prosenttia ja passiivisen 0,45 prosenttia. Oletustuotto on 7,50 prosenttia vuodessa, joten kulut huomioiden vuotuinen tuotto on 5,9 % (aktiivinen) ja 7,05 % (passiivinen).

AktiivinenPassiivinenRahastoVertailu

Huomaa, että passiivinen ottaa jo heti merkinnässä 90 euron etumatkan pienemmällä palkkiollaan. Lisäksi tämä 90 euroa jää passiiviseen keräämään korkoa korolle tuottoa.

15 vuoden jälkeen passiivisen etu aktiiviseen on kasvanut 4 364 euroon. Näin silti, että hallinnointipalkkioiden ero tuntui pieneltä – sehän oli vain 1,15 prosenttia. Tämä on hyvin konkreettinen esimerkki siitä, että pieniltä tuntuvat kulut voivat kasvaa suuriksi. Tässä korkoa korolle ilmiö toimii sijoittajaa vastaan kulujen muodossa.

Lunastuksen yhteydessä tulee vielä yli 200 euroa takkiin, ja lopullinen ero passiivisen hyväksi on noin 4 570 euroa.

Dansken Suomi Osake -rahaston loppusumma olisi ollut 22 194 euroa eli se olisi hävinnyt 5 535 euroa passiiviselle rahastolle. Mikäli uskoo Dansken olevan niin hyvä sijoittaja, että se pystyy tekemään yli 5 500 euroa paremman tuoton rahastolleen, niin silloin kulut olisivat perusteltavissa.

Muista, että em. esimerkeissä alkupääoma oli 10 000 euroa, ja ylimääräisiin kuluihin uppoaisi  4 364 euroa (tai 5 535 Danske).

Diili?

Palataan kirjoituksen alussa esitettyyn diiliin eli alkuperäinen 10 000 euron sijoitus, 15 vuodeksi, ja tuotonjako 65 prosenttia sinulle ja 35 prosenttia minulle. Sijoituksen arvo olisi 15 vuoden kuluttua 7,50 % tuotolla: 10 000 * 1,075 ^ 15 = 29 589 euroa. Tästä voitonjaon jälkeen sinulle jäisi 65 prosenttia eli 22 733 euroa.

Minä saisin palkkioina 6 856 euroa, joka vastaisi noin 1,85 – 1,90 prosentin vuotuisia kuluja. Valitettavasti tämäkään palkkio ei ole mikään tavaton, niin kuin kuluvertailutaulukoissa yllä nähtiinkin.

Diilissä on myös hyvä huomata se, että kuka kantoi taloudellisen riskin. Ja kuka keräsi ilmaista rahaa.

Yli 150 000 euroa palkkioihin

Sarjan ensimmäisessä kirjoituksessa Aloita säästäminen ajoissa oli esimerkkinä henkilö, joka aloitti säästämisen 25-vuotiaana, säästi 10 vuotta 200 euroa kuukaudessa ja antoi sijoituksen kasvaa korkoa korolle seuraavat 35 vuotta.

Jos tuotto-odotus on 7,5 prosenttia ennen kuluja, ja hän laittaisi säästönsä alhaisen kulun indeksirahastoon (0,5 %), niin hänen tuotto-odotus olisi 7,0 prosenttia.

FV(0,070/12; 120; 200) = 34 617 euroa (10v jälkeen)
FV(0,070; 35; 0; 34617) = 369 591 euroa

Jos aktiivisen rahaston kulut olisivat 1,6 prosenttia, niin vuosituotto-odotus olisi tällöin 5,9 prosenttia.

FV(0,059/12; 120; 200) = 32 599 euroa (10v jälkeen)
FV(0,059; 35; 0 32599) = 242 414 euroa

Eli alhaisilla kuluilla noin 127 000 euroa etua.

Dansken 1,9 prosentin palkkioilla säästäjällä olisi eläkkeelle siirtyessään vain 215 968 euroa eli yli 153 000 euroa vähemmän!

Aktiivisen rahaston ryöstöpalkkioihin menisi yli 153 000 euroa!

Yhteenveto

Säästäminen kannattaa aloittaa ajoissa. Muista, että aloittamisen siirtäminen vuodella voi merkitä sinulle yli 30 000 euron menetettyjä tuottoja. Toisaalta, valitsemalla sijoituksiisi oman pankkisi (koska se on helppoa), niin se voi merkitä sinulle jopa yli 150 000 euron menetettyjä tuottoja eläkeikään mennessä.

Laiskuudesta harvemmin sakotetaan näin kovasti… Toisaalta, harvoin muutaman tunnin pienellä tutkimisella ja vertailulla pääsee tällaisiin tuntipalkkoihin.

Harmi, etteivät nämä varsin suuret rahalliset menetykset ole konkreettisia, joten harva ymmärtää reagoida asiaan riittävän ajoissa.  Pitkäjänteisellä ja säännöllisellä säästämisellä saa kerättyä sievoisen eläkepotin – TAI – rahallisen selkänojan sapattivapaaseen, aikuisiän opintoihin yms.


Linkkejä rahastoyhtiöiden sivuille

Linkit päivitetty ja tarkistettu 2.5.2016

Yksi ajatus artikkelista “Rahaston kuluilla on iso merkitys”

Kommentit on suljettu.