Lattemiljonääri

Viikko sitten kirjoitin sitä, että jos tässä kuussa laitat 100 euroa säästöön ja nostat sen 45 vuoden kuluttua, sen nykyarvo on noin 1 100 euroa. Ensi kuussa samainen 100 euroa ja 45 vuoden kuluttua taas 1 100 euroa. Joka kuukausi.

Mutta, mitä jos mitään ei jää säästöön?

Ennen kuin itse tajusin aloittaa kuukausisäästämisen, niin elin käytännössä palkasta palkkaan. Jos jotain ylimääräistä sattui kertymään, niin se kului sitten kaikenlaisiin heräteostoihin sekä Veikkauksen urheiluvedonlyöntiin.

Sain korjattua oman tilanteeni vuosia sitten, mutta vielä tänä päivänäkin moni ystäväni elää kädestä suuhun. Oman talouden suunnittelu on heillä myös kuralla, niin kuin minulla oli vuosia sitten. Esimerkiksi 75 euron sähkölasku tulee joka kerta ihan puun takaa. Niin kuin se tuli kolme kuukautta sitten, ja kaikki nämä vuodet aina kolmen kuukauden välein.

Kun aloin seuraamaan sitä, mihin rahani oikein kuluivat, niin yllättävän suuri summa siitä meni pieniin ”euro tuonne, euro tänne” tyyppisiin pikkujuttuihin. Näistä sitten kuukausitasolla kertyi verraten iso menoerä. Lattemiljonääri (Googleta ”latte factor”) -termillä viitataan juuri tällaisiin pieniin suhteellisen harmittomiin kuluihin, joista aikaa myöten kasvaa iso summa – ehkä juurikin se miljoona euroa.

Elämän pikku extrat

Muistan lapsuudestani kuulleeni isältäni monesti sen, että tupakkaan taikka kaljoitteluun kuluu rahaa kivitalon verran – ja moneen kertaan. Savuna ilmaan, kurkusta alas. Pienenä kyllä ihmetytti kuitenkin se, ettei isä lopettanut tupakointia, eikä sitä kaljoitteluakaan. Eikä me saatu hankittua sitä kivitaloa.

Seuraavassa esimerkinomaisesti, miten työpäivä voisi mennä.

Aamiainen jää kotona väliin, ja käydään työpaikan kahviossa juomassa kahvit ja kahvipullat (5 eur). Samalla ostetaan se päivän tupakka-aski (7 eur). Lounaalla lounasravintolaan (10 eur) sekä iltapäivälehdet (4 eur). Töiden jälkeen lähipubiin yhdelle oluelle (7 eur) ja kertyneet kolikot hedelmäpeliin (2 eur) sekä muutama rivi lottoa, kenoa tai mitä nyt niitä sitten onkaan (2 eur).

Esimerkkitapauksessa päivän aikana kului 37 euroa pikkuisiin elämän extroihin. Lounasta ei voi välttää, mutta voisiko jonain päivänä syödä esimerkiksi kotoa tuodut eväät. Joillakin päivittäinen olut on juurikin se latte kauppakeskuksen kahviossa, tupakka-askin sijaan kolaa ja muuta pikkuherkkua sekä rahapelien sijaan jotain muuta.

Päivässä pari kymppiä ja kuukaudessa pari-kolme sataa. Sormien läpi, täysin huomaamatta.

Joka tapauksessa monilla meistä voi helposti käydä niin, että päivittäiset pienet extrat ovat 20 euroa. Kuukaudessa noista kertyy 400 euron summa – ja viikonlopun six-pack:iä ja pizzaa tuossa ei ole mukaan. Ei siis mikään ihme, jos rahaa ei jää säästöön.

baaritiski2

Moni voisi kuitenkin sanoa, että ”tuohan on sitä elämää, ja ilman noita elämä olisi yhtä kituuttamista ja kurjuutta”. Juurikin näin, mutta parastahan tässä on kuitenkin se, ettei ole tarkoituskaan lopettaa kaikkia elämän extroja.

Mutta voisiko tuosta tiputtaa esimerkiksi joka toisen päivän extrat pois? Silloin jäisi kuukausittain säästöön 200 euroa. Elämäntapamuutoksesta kiittäisi lompakon lisäksi myöskin vyötärö – ja todennäköisesti elämänkumppanikin.

Kiinnitä huomiota pieniin satunnaisiin kuluihin, sillä niistä kertyy helposti iso summa.

Mitkä ovat sinun pienet elämän extrat?

Onko vaatekaappisi täynnä käyttämättömiä tai muutaman kerran käytettyjä vaatteita, entä meneekö rahapeleihin kaikki irtoraha – ja vähän enemmänkin. Entä tietokone- tai konsolipeleihin ja niihin liittyviin lisäosien maksuihin?

Onko kotisi pullollaan uusimpia äly- ja medialaitteita, ja vaihtuuko esimerkiksi iPhone vuosittain uusimpaan malliin, samoin kuin tabletti?

Muistatko mitä sait joululahjaksi, ja onko se edelleen käytössä?

Aloita talouden seuranta.

Talouden seurantaa voi tehdä vaikka ruutupaperilla, mutta helpoiten se tapahtuu Excelillä. Kirjaa aluksi vaikkapa seuraavan parin kuukauden kaikki tulot ja menot ylös.

 • päiväys
 • selite tai luokitus
 • summa

Luokitus kannattaa sovittaa omaan elämäntilanteeseen, mutta liian pikkutarkkaa sen ei pidä olla. Mieluummin ”ruokaa 25 euroa” kuin ”maitoa 3L yht 2,90 eur, leipää 2,25 eur …”. Luokitus kannattaa sovittaa omaan elämäntilanteeseen. Aluksi joku 10 erilaista luokitusta lienee sopiva. Esimerkiksi:

 • Asumismenot
 • Lainalyhennykset ja korot
 • Auto, bussi ja muut matkakulut
 • Ruoka
 • Herkut ja ulkona syönti
 • Kodin käyttötavarat, sisustus, huonekalut, astiat jne.
 • Media (puhelin, internet, Netflix, Spotify, lehdet, jne.)
 • Vaatteet
 • Bailaus ja veikkauspelit
 • Muut

Muista tämä ei ole tiedettä, vaan tarkoitus on nostaa esiin ne omat elämän pikku extrat, joista voi kertyä merkittävä summa. Kun olet kerännyt parin kuukauden ajan tuloja ja menoja, niin tilanne alkaa hahmottumaan. Silloin on paljon helpompi pysähtyä miettimään, josko omassa tilanteessa olisi jotain, josta voisi luopua tai vähentää.

Ja sijoittaa säästynyt rahasumma, joka hyödyntää tulevaisuuden vanhaa sinua moninkertaisesti…