Viikkokatsaus 21/2016

Q1/2016 tuloskausi alkaa olemaan takanapäin, joten tulevaa kuukautta hallitsee Brexit eli Englannin EU-äänestys. Äänestys on juhannuksen tienoilla, joten markkinahermoilu tulee jatkumaan aina(kin) siihen saakka.

Myös Grexit eli Kreikan lainaneuvottelut ovat käynnistyneet jälleen kerran, ja siinä todennäköisesti halutaan hiljainen välirauha, jottei se häiritsisi Brexit-äänestystä. Samoin USA:n keskuspankki nostanee korkoaan vasta heinäkuussa, kun Brexit-äänestyksen tulos ja markkinareaktiot ovat selvillä.

Talousmentor-salkku

Viikon 20/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 24 388,98 (-0,3 %)
  • Seligson vertailusalkku: 24 951,12 (+0,5 %)

Yaran osinko, noin 120 euroa ennen veroja, tulee salkkuun viikon 21 aikana, joten se parantaa salkun tilannetta hieman. Muutoin salkku on noin 550 euroa jäljessä vertailusalkkua. Euroissa ero on jo tuntuva ja prosenteissa ero on noin 2,3 prosenttia, mutta mistään peruuttamattomasta etumatkasta ei ole kyse.

Salkussa on nyt 7 eri yhtiön osakkeita ja käteistä on noin 6 290 euroa, joten siitä riittää 2 – 3 ostokertaan. Katso Talousmentor-salkku -sivulta salkun sisältöä ja arvon kehitystä.

Viikko 20

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin Metsä Board, joten nyt yritysanalyysi on tehty 21 yrityksestä. Metsä Board:n osuus Talousmentor-salkussa on noin 17 prosenttia, niin pitihän tämä yhtiö myös analysoida tarkemmin.

Metsä Board on saamassa päätökseen muuntumisen pelkäksi kartonkiyhtiöksi Q2/2016 aikana. Näin yhtiön todellinen tuloksentekopotentiaali alkaa näkymään vuoden loppupuolella. Yhtiön pörssikurssi on laskenut vuoden lopun tasosta jo yli 30 prosenttia, mitä osaltaan selittää Q1/2016 tulosjulkistuksen varovaiset arviot lähitulevaisuuden tuloskehityksestä.

Metsä Board:iin sijoittava ottaa myös Suomi-riskiä, sillä yrityksen kahdeksasta tuotantolaitoksesta 7 sijaitsee Suomessa. Mikäli hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kilpailukykyneuvottelut johtava lakkoaaltoihin, niin nämä lakot voivat vaikuttaa merkittävästi Metsä Board:n tuotantoon sekä tavarantoimituksiin. Myös yhtiön kilpailukyky ja maine luotettavana toimittajana maailman markkinoilla heikkenisi. Tätä taustaa vasten en yhtään ihmettelisi, jos yrityksen tulevien vuosien investoinnit kohdistuvan muualle kuin Suomeen. Mikä olisi harmi, sillä juuri investointeja Suomi kaipaisi eniten.

Linkit Metsä Board:n yritysesittelyyn ja yritysanalyysiin.

Viikon 21 yhtiötapahtumia

Seuraavilla yrityksillä irtoaa osinko viikolla 21

  • 24.5. Harley-Davidson 0,35 USD
  • 27.5. Corning 0,135 USD

HUOM! Mikäli aikoo hankkia yhtiön osakkeita osingon irtoamispäivän aikoihin, niin kannattaa tarkistaa vielä tarkka irtoamispäivä, jottei tule tehtyä vääränlaista hankintaa!