Viikkokatsaus 23/2016

Viikolla Moody’s laski Suomen luottoluokitusta pykälällä. Syynä laskuun oli talouden ongelmat ja heikko kasvu.

Talousmentor-salkku

Viikon 22/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 25 095,54 (-1,0 %)
  • Seligson vertailusalkku: 25 584,55 (+0,3 %)

Salkussa on nyt 7 eri yhtiön osakkeita ja käteistä on noin 6 290 euroa, joten siitä riittää 2 – 3 ostokertaan. Katso Talousmentor-salkku -sivulta salkun sisältöä ja arvon kehitystä.

Viikko 22

Moody’s laski Suomen luottoluokitusta pykälällä toiseksi parhaalle tasolle. Laskun syinä Moody’s listaa mm. Suomen talouden ongelmat, heikot kasvunäkymät sekä talouden rahoitusaseman heikkenemisen.

Tämä ei lyhyellä aikavälillä merkinne Suomelle mitään sen ihmeempää. On kuitenkin hyvä muistaa, että 1 prosenttiyksikön lainakorkojen nousu tarkoittaa noin miljardin korkokustannusten nousua per vuosi. Siksi Suomen tulisi saada taloutensa tasapainoon, sillä muutoin nousevat korot tekevät tasapainottamisesta entistä vaikeampaa.

Kiky eli kilpailukykysopimus liikahti eteenpäin, joten sopimus on enää Metalliliiton valtuuston hyväksyntää vaille sovittu. Valtuusto kokoontuu perjantaina 10.6., jolloin päätös saadaan.

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin Telia Company, joten nyt yritysanalyysi on tehty 23 yrityksestä. Telia Company:n osaketta on myös Talousmentor-salkussa 500 kpl. Viikolla oli kirjoitus Arvoluku (osa #1): Yritysriski, missä laskettiin yritykselle arvolukua. Alla vielä Telia Company:n yritysriski-kategorian pisteet.

Yritys Pisteet Kertymä Kommentit
Telia Company 5 1+1+0+0+1+1+1 * Yritys on korruptiotutkinnassa, mistä on huhuttu jopa 8 miljardin kruunun korvausvaateesta.
* Yritys vetäytyy Euraasian markkinoilta

Viime viikon viikkokatsauksessa odotin Edison International:n julkistavan osingon kuluneella viikolla. Yhtiö oli kuitenkin julkistanut osingon jo 28.4., joka oli odotusten mukainen. Eli osinko oli 0,48 USD, jonka irtoamispäivä on 28.6.2016.

Viikko 23

Perjantaina 10.6., Metalliliiton valtuusto äänestää Kiky-sopimuksesta.