Viikkokatsaus 24/2016

Brexit-äänestys lähestyy, ja kurssilasku alkaa nostamaan joitain yhtiöitä ostohintoihin. Nokia pitää yhtiökokouksen tulevalla viikolla, joten on mielenkiintoista kuulla, mitä siellä nousee esiin.

Talousmentor-salkku

Viikon 23/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 24 659,52 (-1,7 %)
  • Seligson vertailusalkku: 25 453,13 (-0,5 %)

Salkussa on nyt 7 eri yhtiön osakkeita ja käteistä on noin 6 390 euroa, joten siitä riittää 2 – 3 ostokertaan. Katso Talousmentor-salkku -sivulta salkun sisältöä ja arvon kehitystä.

Brexit-äänestys

Brexit-äänestys on juhannuksen alla 23.6.2016. Äänestyksen lähestyessä myös kurssiheilunta on alkanut voimistumaan. Viime viikon lopulla kurssit lähtivät jo hyvään laskuun, minkä voi odottaa jatkuvan myös tulevalla viikolla.

Kurssilaskun johdosta mielenkiintoisesti hinnoiteltuja osakkeita ovat salkussa jo löytyvät Yara International (284,00 NOK) ja Ericsson (61,20 SEK). Myös Talousmentor-yritysanalyyseistä löytyvän Hennes&Mauritz (246,70 SEK) hintataso alkaa lähestyä ostorajaa. Kaikkien näiden 3 yrityksen hintataso on alimmillaan 2 – 2,5 vuoteen. Katsotaan kuinka alas hinnat valuvat markkinoiden jännittäessä Brexit-äänestystä.

Viikko 23

Kirjoitin tällä viikolla Arvoluku (osa #2): Tuloksen kehitys -kirjoituksen. Listalla on 8 Suomi-yhtiötä, joista yksikään ei saanut liikevaihdon lyhyen aikavälin kasvusta pisteitä. Ja ainoastaan Orionin pitkän aikavälin liikevaihdon kasvu ylitti 30 prosentin rajan. Muut – paitsi Sampo – jäivät varsin kauas raja-arvosta.

Vaikka otos on varsin pieni eli 8 yritystä, niin tämä osaltaan kertoo suomalaisten yritysten tilanteesta finanssikriisin jälkeisessä maailmassa. Liikevaihdot käytännössä polkevat paikallaan. Listan yhtiöistä moni on sellainen, joiden pääasiallinen markkina on Suomessa (mm. Aktia, Elisa, Orion, Sponda) tai Pohjoismaissa (Ramirent ja Sampo).

Sijoittajan kannattaakin sijoituksissaan huomioida omistamiensa yhtiöidensä toimintamaa, jotta riittävä maahajautus toteutuisi.

Listan Ruotsi- ja Norja-yhtiöt ovat kansainvälisesti toimivia yrityksiä, joista ainakin Ericsson, H&M ja Yara ovat pystyneet laajentamaan toimintaansa finanssikriisin jälkeen. Sen sijaan Telenor ja Telia Company:n tilanteet ovat haastavampia.

Amerikkalaisista yrityksistä esiin nousi yllättäen vain yksi yhtiö eli CH Robinson Worldwide.

Korostetaan vielä, että Talousmentor-arvoluvun pisteet eivät sellaisenaan merkitse mitään, vaan niiden tarkoituksena on nostaa esiin mielenkiintoisia yrityksiä lähempää tarkastelua varten!

Viikko 24

Nokia pitää yhtiökokouksen tulevalla viikolla, joten Talousmentor-salkussa olevasta Nokiasta irtoaa 0,26 euron osingot. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, mihin asioihin yhtiökokouksessa kiinnitetään huomiota. Q2 on muutaman viikon kuluttua loppumassa, joten saadaanko tähän kvartaaliin jotain ennakkotietoa.

Ole tarkkana, ettei Brexit vie sinua, vaan sinä hyödynnät Brexitin aiheuttamat markkinoiden ylilyönnit.