Viikkokatsaus 25/2016

Markkinoiden huomio on viikolla 25 Brexit-äänestyksessä. Tästä syystä markkinoilla voi olla rajuja liikehdintöjä hermostumisen seurauksena. Osakepoimijoille tämä kurssiheilunta antanee kuitenkin hyviä mahdollisuuksia täydentää salkujaan. H&M julkaisee Q2/2016 tuloksensa keskiviikkona.

Talousmentor-salkku

Viikon 24/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 24 041,38 (-2,5 %)
  • Seligson vertailusalkku: 25 033,87 (-1,7 %)

Brexit:n aiheuttama markkinaheilunta näkyy molempien salkkujen tuloksissa. Vertailusalkku on ottanut jo 1 000 euron etumatkan salkkuun nähden, joten tässä kohtaa nähdään osakevalinnan vaikeus verrattuna laajaan indeksiin. Salkun ikä on vasta parisen kuukautta, joten vielä on turha tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Salkussa on nyt 7 eri yhtiön osakkeita ja käteistä on noin 4 196 euroa, joten siitä riittää 2 ostokertaan. Nokiasta irtosi osinko viikolla 24 ja sen maksupäivä on 5.7.2016. Verojen jälkeen salkkuun tulee 96,85 euroa osinkoa.

Viikolla 24 ostettiin 75 osaketta lisää Yaraa hintaan 272,40 NOK (Talousmentor-salkku: Yara). Tämän hetkisillä tulosennusteilla (EPS 32,84 NOK) Yaran PE on 8,3 ja ennustettu osinko on 16,50 NOK eli osinkotuotto olisi yli 6 prosenttia. Lisäksi PB laski alle 1.0 tason ja yhtiöllä on varsin vähän korollisia velkoja. Vaikka Yara jäisi tämän vuoden tulosennusteista, niin silti tunnusluvut ovat varsin houkuttelevilla tasoilla.

Kaupan myötä käteisen määrä laski alle 5 000 euron tason, jonka johdosta Seligsonin rahastoista luodussa vertailusalkussa olevat käteiset siirrettiin rahastoihin. Näin vertailusalkun koostumus on asettunut paikalleen, ja siihen ei tehdä enää muutoksia.

Katso Talousmentor-salkku -sivulta salkun sisältöä ja arvon kehitystä.

Brexit-äänestys

Totesin viikko sitten: ”Brexit-äänestys on juhannuksen alla 23.6.2016. Äänestyksen lähestyessä myös kurssiheilunta on alkanut voimistumaan. Viime viikon lopulla kurssit lähtivät jo hyvään laskuun, minkä voi odottaa jatkuvan myös tulevalla viikolla.”

Näin myös kävi viikolla 24. Kurssit laskivat tai nousivat pari prosenttia per päivä, ja lopulta viikkosaldoksi jäi noin parin prosentin lasku. Kurssiheilunta jatkunee tulevina viikkoina: jos EU-kannattajat voittavat, niin markkinoiden korjausliike ylöspäin on mahdollista ja vastaavasti EU-kannattajien häviöllä korjausliike alaspäin lienee vahvaa.

Viikko 24

Nokia piti varsinaisen yhtiökokouksen ja kuten todettu tilikauden 2015 osinko irtosi samalla. Nokia jakoi 0,16 euroa varsinaista osinkoa ja 0,10 euroa ylimääräistä osinkoa. Tilikauden 2016 varsinaiseksi osingoksi ennustetaan 0,18 euroa.

Aktialla käytiin perjantaina mielenkiintoinen kaupankäynti. Kello 18.20:06 tehtiin kauppa hintaan 8,08 euroa, kun sitten seuraava kauppa kauppaa tehtiin klo 18:29:51 7,70 eurolla. Eli laskua lähes 5 prosenttia edelliseen kauppahintaan.

Viikko 25

H&M julkaisee Q2/2016 tuloksensa keskiviikkona 22.6.2016. Yhtiön tilikausi päättyy marraskuussa, joten toinen kvartaali päättyi toukokuun lopussa. H&M:ltä voi odottaa:

  • liikevaihto: 46,9 Mrd SEK
  • nettotulos: 5,8 Mrd SEK

Huomio seuraaviin:

  • miten myymäläkohtainen myynti kehittyy,
  • onko tullut lisää varastojen alaskirjauksia tai
  • miten laajentumiset ja näihin liittyvät investoinnit kehittyvät.