Viikkokatsaus 26/2016

Brexit-äänestyksen tulos tuli julki perjantaina, ja se syöksi markkinat paniikkimoodiin. Jonkin tiedon mukaan maailman pörsseistä katosi noin 2 000 miljardia dollaria pelkästään perjantain aikana. Pankkisektorin osakkeet laskivat noin 10 – 30 prosenttia ja esimerkiksi Deutsche Bank laski 14 prosenttia. Suomen ja Ruotsin pörssit olivat perjantaina kiinni, joten maanantaina nähdään, kuinka paljon Helsinki ja Tukholma reagoivat tilanteeseen.

Talousmentor-salkku

Viikon 25/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 24 590,66 (2,3 %)
  • Seligson vertailusalkku: 25 033,87 (3,5 %)

Brexit-äänestyksen tulos ei vielä ehtinyt tuntua salkuissa, siksi mukavat plus-merkkiset viikkomuutokset. Vain Yara:lla käytiin kauppaa perjantaina, ja sen päiväpudotus oli 4,0 prosenttia.

Talousmentor-salkun rakennetta ja kehitystä voi seurata Salkku-sivulla.

Brexit

Brexit-äänestyksen tulos oli markkinoille yllätys, joten reagointi oli sen mukaista. Keskeisimmät pörssit laskivat 3 – 7 prosenttia. Lontoon-pörssin lasku jäi -3,1 prosenttiin, S&P 500 -3,6 prosenttia ja Saksan DAX -6,8 prosenttia. Reipasta laskua, mutta toisaalta laskulla palattiin noin muutaman viikon – ehkä kuukauden – takaisiin lukemiin.

Suomen ja Ruotsin pörssit olivat kiinni perjantaina, joten näiden reagointi nähdään maanantaina. Odotus on, että kyyti on kylmää, sillä pörssimme ovat markkinoiden laidoilla, ja silloin yleensä juuri näitä osakkeita myydään ensimmäisenä.

Rohkea osakepoimija voi saada hyvälaatuisia yhtiöitä alihintaan. Rohkeutta kuitenkin vaaditaan, että uskaltaa koskea 5 prosentin laskussa olevaan yhtiöön. Varsinkin, jos kaikki samaan aikaan huutavat ”paniikki”. Mikäli osakesäästämisen aikajänne on pitkälle tulevaisuuteen, niin silloin tällaiset markkinahetket voivat olla niitä parhaita ostopaikkoja. Mutta onko se paras hetki ensi viikolla vai kuukauden päästä vai milloin?

Viikko 25

H&M julkaisi Q2/2016 tuloksensa ja yhtiön Talousmentor-analyysi päivitettiin sisältämään nämä luvut. Yhtiö raportoi liikevaihdoksi 46,9 Mrd SEK (odotus 46,89 Mrd SEK) ja nettotulokseksi 5,4 Mrd SEK (odotus 5,8 Mrd SEK). Eli nettotulos jäi odotuksista.

Viikko 26

Edison International:n osinko (0,48 USD) irtoaa tiistaina 26.8.