Osakkeiden tärkeät päivämäärät

Milloin minun pitää ostaa osakkeet, jotta saisin siitä osingon itselleni? Tällaisia kysymyksiä kuulee usein, joten valaisen asiaa tässä kirjoituksessa. Lyhyesti voidaan sanoa, että osingon saa, jos osakkeet omistaa osingon täsmäytyspäivänä. Täsmäytyspäivä? Mikäs se sitten on?

HUOM! Tämä kirjoituksen tiedot ovat vanhentuneet! Päivittynyt versio on saatavilla ja siihen pääsee tästä: Osakkeiden tärkeät päivämäärät (päivitys)

Katsotaanpas. Aloitetaan kuitenkin ensin selvityspäivästä ja selvitysajasta.

Selvityspäivä ja selvitysaika

Selvityspäivänä osakkeiden omistukset päivitetään osakasluetteloihin sekä raha vaihtaa omistajaa ostajan ja myyjän välillä.

Osakkeiden ostojen ja myyntien selvitysaika on 2 pankkipäivää monilla Eurooppalaisilla markkinoilla (mm. Pohjoismaat, Saksa, Ranska ja Englanti). Yhdysvaltojen ja Kanadan markkinoiden selvitysaika on 3 pankkipäivää.

Yleensä puhutaan T-2 tai T-3 selvityksestä.

Esimerkkejä

Jos ostat Nokian osakkeita Helsingin pörssistä maanantaina, niin ne kirjataan arvo-osuustilillesi 2 pankkipäivää myöhemmin eli keskiviikkona. Selvityspäivästä eli tässä esimerkissä keskiviikosta alkaen olet oikeutettu osakkeen tuomiin etuihin.

Jos myyt Orionin osakkeita Helsingin pörssissä maanantaina, niin ne poistetaan arvo-osuustililtäsi 2 pankkipäivää myöhemmin eli tässäkin tapauksessa keskiviikkona. Olet oikeutettu osakkeen tuomiin etuihin aina selvityspäivää edeltävään päivään asti eli tässä esimerkissä tiistaihin asti.

kello-1200

Voidaan ajatella, että selvitys tapahtuu selvityspäivän yönä eli edellisissä esimerkeissä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 00:00. Se, milloin tietokoneajot oikeasti ajetaan, niin siitä minulla ei ole käsitystä.

Amerikkalaisilla osakkeilla selvityspäivä on 3 pankkipäivää eli ostamalla tai myymällä Wal-Martin osakkeita maanantaina, niin selvityspäivä olisikin torstai.

Raha vaihtaa omistajaa selvityspäivänä

On hyvä huomata, että varsinaiset rahasiirrot tehdään selvityspäivänä. Tämä kannattaa tarkistaa palveluntarjoajaltasi, jottei tule tehtyä tilisiirtoja liian aikaisin. Esimerkiksi Nordnetissä rahasumma näkyy heti tilisi saldossa, mutta jos nostat rahoja tililtä liian aikaisin ja saldo ylittyy, niin joudut maksamaan tilinylityskorkoa.

Vahingossa tämä tilinylitys on helppo tehdä. Jos esimerkiksi myyt maanantaina USA-osakkeita, ja vielä saman päivän aikana ostat Suomi-osakkeita, niin tilinylitys voi tapahtua. Näin siksi, että USA-osakkeiden myynnistä saadut rahat saat torstaina tilillesi, mutta Suomi-osakkeiden ostot maksetaan jo keskiviikkona. Jos tilillä ei ole ennestään riittävää katetta, niin tili ylittyy.

Yhtiökokous

Jotta voisit osallistua yhtiökokoukseen, niin sinun tulee omistaa osakkeet yhtiökokouskutsussa ilmoitettuna päivänä.

Esimerkki Orion yhtiökokouskutsusta:
Oikeus osallistua yhtiökokoukseen on osakkeenomistajalla, joka on 10.3.2016 rekisteröity Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Osakkeenomistaja, jonka osakkeet on merkitty hänen henkilökohtaiselle suomalaiselle arvo-osuustililleen, on rekisteröity yhtiön osakasluetteloon.

10.3.2016 oli torstai, joten osake olisi pitänyt olla omistuksessasi tiistaina eli 8.3.2016. Jos ostit osakkeen tiistaina, niin tämän oston selvityspäivä oli torstai, jolloin olisit oikeutettu osallistumaan yhtiökokoukseen.

kalenteri-maaliskuu

Osingon täsmäytyspäivä

Kuten jo kirjoituksen alussa todettiin, niin

osingon saa, jos osakkeet omistaa osingon täsmäytyspäivänä

Suomalaisilla osakkeilla osingon täsmäytyspäivä on yleensä 2 päivää yhtiökokouksesta. Eli jos yhtiökokous on maanantaina, niin osingon täsmäytyspäivä on keskiviikkona. Eli jos omistat osakkeen yhtiökokouspäivän päätteeksi, niin olet oikeutettu osinkoon. Nyrkkisääntönä tuo toimii hyvin, mutta sijoittajan tulee aina tarkistaa se, mikä on osingon täsmäytyspäivä, jottei tule tehtyä väärää osto- tai myyntipäätöstä.

Esimerkki Orionin yhtiökokouskutsusta:
Orion Oyj:n osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina maaliskuun 22. päivänä 2016…
….jaetaan osinkoa 1,30 euroa osaketta kohden. Ehdotuksen mukaan osinko maksetaan sille, joka osingonjaon täsmäytyspäivänä 24.3.2016 on merkittynä osakkeenomistajaksi Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Osingon maksupäivä on 4.4.2016.

Orionin yhtiökokous pidettiin siis tiistaina, ja osingon täsmäytyspäivä oli 2 pankkipäivää myöhemmin eli torstaina 24.3.2016. Näin ostamalla osakkeen yhtiökokouspäivänä eli tiistaina, ostaja olisi oikeutettu Orionin osinkoon.

Mikä on osingon irtoamispäivä?

Irtoamispäivä (eli ex-päivä) on se päivä, jolloin osake ei enää oikeuta osinkoon tai muihin etuihin.

Omistamalla Orionin osakkeen vielä tiistaina 22.3.2016, niin omistaja saisi osingon, mutta keskiviikkona ostettu osake ei enää oikeuttaisikaan osinkoon. Näin osingon irtoamispäivä olisi keskiviikko 23.3.2016.

Yhteenveto

Osingon siis saa, jos omistaa osakkeen täsmäytyspäivänä (T). Koska kauppojen selvitysaika on 2 (tai 3) pankkipäivää, niin osake tulee omistaa T-2 (tai T-3) päivää aikaisemmin, jotta ne ehtii kirjautua omistusluetteloihin.