Unelmista totta

Näin kesälomalla on mahdollisuus pysähtyä miettimään, että onko alkuvuosi mennyt niin kuin vuoden vaihteessa tuli suunniteltua. Muistaako kukaan: tinat tuli valettua ja uuden vuoden lupaukset tuli tehtyä (mitä ne edes olivatkaan?). Moni asia on jäänyt tekemättä ja unelmat ovat yhtä kaukana – ellei kauempana – kuin vuoden vaihteessa. Unelmien esteenä on useimmiten ”sitku”. ”Toteutan unelmani, sitku voitan miljoonia lotossa”.

Ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan, että jokin ulkopuolinen asia toteutuisi. Kukaan muu ei vie kohti unelmiasi, kuin sinä itse. Missä olen 3 – 4 vuoden kuluttua, jos jatkan nykyistä menoa?

Odotatko lottovoittoa vai nautitko matkastasi kohti unelmiasi?

Kannattaa kuitenkin ottaa niskalenkki omasta elämästä ja aloittaa kk-säästäminen jo tänään. Lue säästämisen aloittamisesta esim. kirjoituksesta Yhteenveto säästämisen aloittamisesta. Säästämisen aloittaminen on se lottovoitto, josta moni unelmoi, ja joka antaa mahdollisuuden tavoitella ja toteuttaa unelmia.

”Tiedän, mitä minun pitäisi tehdä” ei vielä johda mihinkään, sillä vain teot ratkaisevat.

I want it all and I want it now

Queen:n kappaleen mukaan monet haluavat kaiken heti-just-nyt. Ja kun niin ei käykään, he pettyvät ja luovuttavat sitten siihen. Pitkäjänteisellä ”tunti päivässä” -tyyppisellä tekemisellä pääsee pitkälle – ja saa yleensä sen mitä on tavoitellut.

Aloittaminen jää vain ”sitku”-vaiheeseen. Itsekin monesti harmittelen, että ”voi, kun osaisin soittaa pianoa”. Nopeasti katsottuna F-Musiikin sivustolta digitaalipiano maksaisi 833 euroa (Arius YDP143R Digitaalipiano) tai kosketinsoittimet muutamasta satasesta alkaen. Noilla varmasti pääsisin alkuun – eikä hintakaan nyt todellisena esteenä olisi. Talousmentor-salkusta tonni pois ja laite kotiin. Sitten pitäisi vaihtaa vain ne iltaiset kissavideoiden ja tv-hömpän katsomiset tunnin harjoitteluun. ”Mutku ei ole aikaa…”

Lapsena: Koira söi läksyni
Aikuisena: Juuri nyt ei ole aikaa

Heti-just-nyt ajattelu johtaa myös siihen, että nykyinen minä (esim. 40-vuotias) kuluttaa mieluummin 100 euroa nyt, kuin säästäisi sen 85-vuotiaalle minälle. Näin, vaikka se tuleva 85-vuotias minä saisi nykyrahassa noin 1 000 euroa. Näin, vaikka tuleva 85-vuotias ei juurikaan pysty tekemään töitä lisäansioiden eteen (kts Yhteenveto säästämisen aloittamisesta).

Monet varmaankin tietävät Stanfordin vaahtokarkkikokeen (https://fi.wikipedia.org/wiki/Stanfordin_vaahtokarkkikoe).

Kokeessa 4-vuotias lapsi laitettiin istumaan yksin virikkeettömään huoneeseen vaahtokarkin kanssa, ja lapselle luvattiin vielä toinenkin vaahtokarkki, jos hän jaksaisi odottaa vartin. Jos lapsi ei jaksanut odottaa varttia, hän sai vain yhden vaahtokarkin. Lapsista vain 30 % jaksoi odottaa vartin saadakseen enemmän vaahtokarkkia.

Aikuisiän vastaava kärsivällisyystesti on tuo em: ottaisitko 100 euroa nyt vaiko 1 000 euroa 45-vuoden kuluttua? Ja liian harva meistä jaksaa odottaa…

Kesälomalla on aikaa pohtia tulevaisuutta

Kesälomalla on hyvää aikaa pysähtyä pohtimaan omaa tilannettaan. Ajautuuko sitä vain elämäntilanteesta toiseen, vai onko itse aidosti kuskin paikalla. Onko työ ja työpaikkasi unelmiesi täyttymys, vaiko vain lomasta-lomaan taaperrusta.

Tiedän, mitä minun pitäisi tehdä… mutta…

Säästämisen avulla kerätty potti antaa hyvää selkänojaa muutostilanteiden varalle. On helpompi aloittaa esimerkiksi iltaopiskelut, kun tietää, että tarvittaessa voi pitää parin kuukauden lopputyövapaan. Yrittäjyyden aloittamista helpottaa, jos taloudellinen tilanne on säästöjen avulla turvattu muutamaksi vuodeksi. Ja niin edelleen…

Siksi säästäminen kannattaa aloittaa ajoissa, sillä se antaa sen tulevaisuuden lottovoiton, josta moni meistä uneksii.

Toisin kuin lotossa, niin säästämisellä Suomalainen voittaa aina!