Viikkokatsaus 29/2016

Q2/2016 tuloskierros lähti käyntiin jo viime viikolla, kun Elisa julkaisi tuloksensa. Tulevalla viikolla 7 muuta Talousmentor-yrityslistalta julkistaa tuloksensa. Tässä pohdintaa näihin yrityksiin liittyen.

Talousmentor-salkku

Viikon 28/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 25 353,75 (+4,2 %)
  • Seligson vertailusalkku: 26 743,39 (+4,0 %)

Varsin mukava viikkokehitys molemmilla salkuilla. Seligsonin vertailusalkku on jo repinyt noin 1 400 euron etumatkan Talousmentor-salkkuun.

Talousmentor-salkun rakennetta ja kehitystä voi seurata Salkku-sivulla.

Talousmentor-arvoluku

Yrityslista-sivun taulukkoon on lisätty nyt myös Talousmentor-arvoluku (max 30 pistettä). Arvoluku on esitelty 5 osan kirjoitussarjassa, jonka ensimmäinen osaan pääsee tästä Arvoluku (osa #1): Yritysriski.

Kunkin yrityksen yritysanalyysin sivulle lisätään Q2/2016 tulosjulkistusten yhteydessä Arvoluku-sivu, missä pisteiden perusteita voi tarkastella lähemmin. Esimerkiksi Elisalle on luotu Arvoluku-sivu.

Yhtiötapahtumat viikko 28 ja 29

Oheisessa taulukossa on viikolla 28 Q2-tuloksensa raportoineen Elisan luvut sekä viikolla 29 raportoivien yritysten ennusteet. Taulukossa sellaiset yritykset, joista on tehty Talousmentor-yritysanalyysi.

LIIKEVAIHTO NETTOTULOS
Yhtiö Raportoitu Ennuste Raportoitu Ennuste
Elisa 393 60
IBM 18.7. 19 750 2 900
Telenor 19.7. 32 500 3 500
Orion 19.7. 260 60
Ericsson 19.7. 57 500 2 500
Telia Company 20.7. 22 500 3 500
AMD 21.7. 1 050 -50
Yara International 21.7. 26 000 3 000

Kommentteja viikon 28 tapahtumiin

Elisa julkaisi tuloksensa perjantaina ja markkinareaktiona kurssi laski 2,9 prosenttia. Elisan tuloksen nähtiin olleen hieman pehmeä. Tai ehkä toisinpäin, ei tullut mukavaa yllätystä. Talousmentor-analyysissä koko vuoden ennusteissa ei tapahtunut muutoksia eli liikevaihto olisi ennusteen mukaan 1 600 miljoonaa ja nettotulos 250 miljoonaa euroa.

Cummins julkisti kvartaaliosinkonsa viime viikolla ja osinko nousi 1,025 dollariin (aiemmin 0,975 dollaria). Osinko irtoaa 20.8.2016 ja sen maksupäivä on 1.9.2016.

Viikon 29 yhtiötapahtumia

Seitsemän yritystä, joista on tehty Talousmentor-yritysanalyysi, julkaisee Q2/2016 tuloksensa tulevalla viikolla. Seuraavassa lyhyesti se, mitä näiltä yrityksiltä voi odottaa.

IBM kurssikehitys on ollut nousevalla trendillä helmikuusta alkaen. Helmikuussa kurssi kävi alle 118 dollarissa, kun sen nykytaso on noin 160 dollaria. Eli nousua noin 35 prosenttia. Q1 tulosjulkistuspäivänä kurssi laski noin 6,5 prosenttia, joten siitäkin on toivuttu mukavasti. Q2-tulosjulkistuksessa onkin mielenkiintoista nähdä, millaisia tietoja muutosprosessin etenemisestä saadaan. Mikäli markkinat katsovat etenemisen takkuavan, niin kurssilasku voi olla tuntuva.

Telenor on joutunut viime aikoina tekemään varsin suuria alaskirjauksia, jotka heikentävät tulosta ja siten oman pääoman määrää. Myös valuuttakurssimuutokset sekä VimpelCom:n tuloslaskelmaan kirjattavat arvonmuutokset aiheuttavat heilahteluja tuloslaskelmaan. Sijoittajan kannattaa myös katsoa nettotulos, josta on siivottu vähemmistön osuus pois. Se on ollut varsin merkittävä osuus Telenorin nettotuloksessa.

Orion kohdalla on pitkään ollut esillä se, että Orionin keskeisten lääkkeiden patenttien päättyminen vie yhtiön katteet ja siten tuloksen heikolle tasolle. Yhtiö käy ns. puolustustaistelua, kunnes se saa uusia lääkkeitä ulos tuotekehitysputkesta. Tähän menee vielä joitakin vuosia. Orion on kuitenkin pystynyt käymään puolustustaistelua varsin hyvin, ja yhtiö antoikin jokin aika sitten positiivisen tulosvaroituksen tilikaudelle 2016 (Orion parantaa näkymäarvioitaan vuodelle 2016).

Viimeksi Q1/2016 tulosjulkistuksen yhteydessä todettiin, että Ericsson tulos oli selvä pettymys markkinoille, ja osake laski yli 15 prosenttia. Yritys jatkaa vanhoja tehostustoimia sekä aloittaa uusia virtaviivaistustoimia. Mielenkiintoista nähdä, miten tehostustoimet alkavat purra. Yritys itsessään tekee kuitenkin varsin kelpo tulosta, joten mielestäni mistään kriisiyhtiöstä ei voida puhua. Ei, vaikka osakkeen kurssitaso on pudonnut vuoden 2015 alkupuolen 110 kruunusta nykyiseen noin 66 kruunuun. Talousmentor-salkussa on Ericssonin osakkeita.

Telia Company ilmoitti syksyllä 2015 luopuvansa Euraasian toiminnoistaan. Onko tähän prosessiin tullut vauhtia kevään mittaan. Samoin kuin Telenorilla, niin Telia Company:lla on rasitteenaan alaskirjausten sarja. Sen lisäksi korruptioskandaalista on uutisoitu jopa 8 miljardin SEK:n korvausvaadetta. Tuloslaskelman lisäksi sijoittajan tulee katsoa ”Oman pääoman muutoslaskelma” (Consolidated Statements of Changes in Equity) läpi, jottei siellä ole yllättäviä oman pääoman vähennyksiä. Talousmentor-salkussa on Telian osakkeita.

AMD osakekurssi lähti voimakkaaseen nousuun Q1/2016 tulosjulkistuksen yhteydessä. Alkuvuoden noin 2 dollarin tasolta on noustu nykyiseen 5,14 dollariin, joten uskalias sijoittaja on saanut yli 150 prosentin tuoton. Yhtiö ilmoitti tuolloin yhteistyöstä Kiinalaisen THATIC-yhtiön kanssa, joka tuo lisenssimaksuina noin 289 miljoonaa dollaria. Tämän lisäksi yhtiö odottaa rojaltimaksuja tulevina vuosina.

Ja käteistä yhtiö tarvitseekin, sillä oma pääoma on negatiivinen, velkaa on paljon ja käteistä on noin 825 miljoonaa dollaria. Parina viime vuonna yhtiö on tehnyt 660 ja 400 miljoonan dollarin tappiot, joten kovin pitkään tällaista kehitystä ei voi jatkaa. Siksi tälle vuodelle ennustettu nollatulos olisi jo puoli voittoa, mutta pysyvään voitollisuuden tasoon on vielä matkaa. Siksi on odotettavissa, että AMD tekee lisää (rahoitus-)järjestelyjä tilanteen korjaamiseksi.

Yara International tulokseen vaikuttaa negatiivisesti nykyiset lannoitteiden keskiarvoa alhaisemmat hinnat, johtuen öljyn sekä maakaasun hintojen alhaisesta tasosta. Lisäksi valuuttakurssihyödyt poistuvat Yaraa verrattuna viime vuoteen. Yaran osake on varsin heiluva, joten kyyti voi olla huimaa tulosjulkistuspäivänä. Talousmentor-salkussa on Yaran osakkeita.