Viikkokatsaus 34/2016

Tämän viikon viikkokatsauksessa mm. negatiivista koroista, ja huomio, että H&M:n myynti kasvaa noin 10 prosentin vauhdilla.

Talousmentor-salkku

Viikon 33/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 25 637,55 (-1,2 %)
  • Seligson vertailusalkku: 27 228,97 (-1,5 %)

Seligsonin vertailusalkku on jo repinyt noin 1 590 euron etumatkan Talousmentor-salkkuun.

Talousmentor-salkun rakennetta ja kehitystä voi seurata Salkku-sivulla.

Salkun Q2/2016 raportti julkaistiin kuluneella viikolla: Salkkuraportti Q2/2016. Samalla Nokia ja Ericsson laitettiin tarkkailuun, sillä niiden tuloskehitys ei vastaa salkun tavoitteita. Katsotaan, josko Q3:n aikana jotain käännettä alkaa näkymään.

Negatiiviset korot

Kirjoitin negatiivisista koroista 2 kirjoitusta: ensin Negatiiviset korot ja sitten Negatiiviset korot (jatkoa). Nordea ilmoitti viikolla, että se alkaa perimään 0,4 prosentin negatiivista korkoa yrityksiltä, joiden talletukset ovat yli miljoona euroa.

Kuten, kirjoituksissani totesin, niin negatiiviset korot antavat medialle mahdollisuuden herkullisiin otsikoihin. Edellä mainittua Nordean ilmoitusta seurasi Arvopaperi-lehden kommentti otsikolla ”Pankkien ahneudelle ei näy loppua” (http://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/pankkien-ahneudelle-ei-nay-loppua-6574202).

Mikäli korot laskevat vielä entisestään, niin on varsin todennäköistä, muutkin pankit asettavat yrityksille vastaavia negatiivisia korkoja. Yksityisasiakkaiden negatiiviset korot ovat epätodennäköisempiä. Sama asia hoidetaan palvelumaksujen muodossa. Esimerkiksi käteisen nostomaksuilla, verkkopankin käyttömaksuilla yms.

Yhtiötapahtumia

Talousmentor-salkussa Nokia laitettiin siis tarkkailuun. OP on nostanut Nokian suosikkilistalleen, ja asetti tavoitehinnan 6,60 euroon (http://www.salkunrakentaja.fi/2016/08/nokia-nousi-opn-suosikkiosakkeiden-listalle/). Tämä tarkoittaisi nykyiselle noin 5 euron pinnassa olevalle osakkeelle yli 30 prosentin nousuvaraa.

H&M myynti kasvoi heinäkuussa 10 % verrattuna viime vuoden heinäkuuhun. Kesäkuussa myynti kasvoi 8 %. H&M on nyt 4 105 myymälää, kun vuosi sitten niitä oli 3 649 eli laajentumisstrategia etenee varsin vauhdilla.

Yara osti Intialaisen Tata Chemicals:n ureabisneksen 400 miljoonalla dollarilla. Ostetun liiketoiminnan viimeisimmän tilikauden liikevaihto oli 350 miljoonaa ja EBITDA 35 miljoonaa dollaria.

Aflacin osinko (0,41 usd) irtoaa maanantaina 22.8.