Alfa Laval

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty ruotsalainen Alfa Laval, jonka ydinalueita ovat lämpö-, erotus- ja virtaustekniikat, joissa kussakin se on maailmanlaajuinen markkinajohtaja. Yhtiön juuret ylettyvät vuoteen 1883, kun Gustav de Laval ja Oscar Lamm Jr perustivat AB Separator nimisen yrityksen.

Nykyään Alfa Lavalin tuotteita myydään noin 100 maassa, se työllistää noin 18 000 henkilöä ja yhtiön markkina-arvo on noin 55 miljardia kruunua.

Alfa Lavalilla on toimintaa Suomessakin ja sillä on toimipiste Espoossa, Raumalla ja Vantaalla. Yhtiön suomalaiset kotisivut ovat: http://www.alfalaval.fi/. Yhtiö tarjoaa tuotteita ja palveluja laajalla skaalalla, josta oheinen kuva antaa osviittaa. Ja kuvaan mahtui vain puolet tarjonnasta!

alfalaval-tuotteet

Yhtiön keskeisimmät kasvun ajurit ovat mm:

  • kasvava energiantarve sekä energiatehokkuus
  • kiristyvät ympäristönsuojelun vaatimukset
  • kaupungistuminen ja elintason kasvu
  • globaalistuvan maailman kuljetustarpeiden kasvaminen

Alfa Laval sijoituskohteena -sivulla on tarkemmin kuvattuna yhtiön segmentit ja niiden osa-alueet.

Tilikaudesta 2016 näyttää muodostuvan varsin vaikea öljy- ja muun energiateollisuuden heikon tilanteen seurauksena. Liikevaihdon ennustetaan laskevan noin 10 prosenttia ja liikevoiton (ebit) noin 20 prosenttia vuodesta 2015. On kuitenkin hyvä todeta, että yhtiö tekee silti kelpo tulosta, ja nettotulosmarginaali on sekin noin 10 prosentin tasolla.

Alfa Lavalin osinko on kasvanut vuodesta 2009 alkaen. Viime vuosina osinko on kasvanut 0,25 SEK per vuosi, joten tilikauden 2016 osingoksi voi odottaa olevan 4,50 SEK (2015: 4,25 SEK). Tällä kurssitasolla (136,90 SEK) osinkotuotoksi tulisi noin 3,3 prosenttia. Osingonmaksusuhde on ollut noin 45 – 60 prosentin tasolla jo pitkään, joten se antaa puskuria osingon kasvulle, mikäli tuloskehitys väliaikaisesti takkuaisikin.

Talousmentor-arvoluku

Alfa Lavalin Talousmentor-arvoluku on 22/30, missä pisteitä laskee mm. liikearvon suuri määrä sekä osingonmaksun lyhyt historia.

Muutama piste on varsin lähellä. PE-luku on 16,2, missä pisteeseen oikeuttava raja on 16,0. Eli mikäli osakkeen hinta laskee alle 133,44 SEK (nyt 136,90 SEK), niin silloin yhtiö saisi lisäpisteen. Myös ehto ”osinkoa 15 vuoden ajan” jää täyttymättä, koska Alfa Laval palasi pörssiin vuonna 2003. Yhtiö on kuitenkin maksanut osinkoa tästä tilikaudesta alkaen eli 12 vuoden ajan.

Edellä mainitut huomioiden Alfa Lavalin arvoluku on varsin vahvalla tasolla. Tarkemmin Alfa Lavalin arvolukuun voi tutustua tästä: Alfa Laval arvoluku.

Talousmentor-yritysanalyysi

Alfa Lavalin Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Alfa Laval sijoituskohteena.

Yksi ajatus artikkelista “Alfa Laval”

Kommentit on suljettu.