Norsk Hydro

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty norjalainen alumiiniyhtiö Norsk Hydro. Yhtiön alumiinitoiminta kattaa koko sen arvoketjun alkaen bauksiitin louhimisesta päätyen alumiinituotteiden kuten alumiinifolion myymisenä. Yhtiöllä on noin 13 000 työntekijää yli 50 maassa ja yhtiön markkina-arvo on noin 70 miljardia NOK.

Norsk Hydrolla on yksi maailman suurimmista bauksiittikaivoksista ja alumiinioksidinjalostamoista Brasiliassa. Yhteisyritys Sapa on yksi maailman johtavista alumiinipohjaisten ratkaisujen toimittaja. Norsk Hydro on myös Norjan toiseksi suurin sähkön tuottaja.

Norsk Hydrolla on yhteys myös kahteen muuhun Talousmentor-yritysanalyysin norjalaiseen yhtiöön. Vuonna 2004 Norsk Hydro eriytti lannoiteliiketoiminnan omaan yhtiöönsä, Yara International:iin. Näin Norsk Hydrolla ja Yaralla on yhteinen historia vuodesta 1905 alkaen.

Norsk Hydro omistaa 50 prosentin osuuden alumiinivalmistajasta Sapa:sta. Toisen 50 prosenttia Sapa:sta omistaa Orkla. Markkinoilla on myös huhuttu, että Sapa listattaisiin pörssiin lähitulevaisuudessa.

Alumiinin kysynnän ja tarjonnan kehittyminen vaikuttaa suoraan Norsk Hydron toiminnan kannattavuuteen. Heilahtelut ovat nopeita, sillä esimerkiksi vuoden 2015 alussa alumiinin tarjontaa oli vähemmän kuin kysyntää, ja siten alumiinin hinnat olivat ennätystasolla. Vain puoli vuotta myöhemmin Kiinan alumiinin ylituotanto työnsi markkinoille paljon alumiinia, joka laski hintoja – tällä kertaa alimmalle tasolleen 6 vuoteen.

norskhydro-alumiinin-hintakehitys

Norsk Hydron sähköntuotannon tuloksellisuutta määrittelee Pohjoismaiden sähköpörssin (North pool) hintataso. Suomessakin joitakin vuosia sitten uutisoitiin sähkön hinnan liikkeitä Norjan vesivoiman tilanteella.

Tilikauden 2016 liikevaihdon ennustetaan laskevan edellisestä vuodesta juurikin alumiinin alhaisen hinnan takia. Tästä syystä myös liikevoitto laskee voimakkaasti. Sen sijaan nettotuloksen ennustetaan kasvavan voimakkaasti. Tätä selittää alkuvuoden 2016 valuuttajohdannaisten noin 1935 miljoonan NOK tuotto. Alkuvuonna 2015 valuuttajohdannaisten tappio oli -1241 miljoonaa NOK. Eli nettovaikutus vertailulukuun on noin 3,2 miljardia NOK. Tämä huomioiden tilikauden 2016 ennustettu vertailukelpoinen nettotulos on edellisvuotta heikompi.

Norsk Hydron osinko pysyi 4 vuotta 0,75 kruunussa, ja nyt se on ollut 1,00 kruunussa parin vuoden ajan. Tilikauden 2016 osingon ennustetaan pysyvän edelleen 1,00 kruunussa. Tämä antaisi noin 2,9 prosentin osinkotuoton (21.9.2016: osakkeen hinta 34,40 NOK).

Talousmentor-arvoluku

Norsk Hydron Talousmentor-arvoluku on 18/30, missä pisteitä laskee erityisesti heikko osingonmaksun kehitys. Tästä osiosta yhtiö saa 0/5 pistettä. Toinen pisteitä laskeva osio on osakkeen hinnan korkea taso, mikä nostaa PE-luvut yli pisterajojen.

Tarkemmin Norsk Hydron arvolukuun voi tutustua tästä: Norsk Hydron arvoluku.

Talousmentor-yritysanalyysi

Norsk Hydron Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Norsk Hydro sijoituskohteena.

Yksi ajatus artikkelista “Norsk Hydro”

Kommentit on suljettu.