Haluatko miljonääriksi?

”Haluatko miljonääriksi” -peli on monille tuttu tv-tietokilpailu, jossa voi voittaa miljoona euroa. Suomessa peliä on lähetetty vuosina 1999 – 2007 sekä vuodesta 2016 alkaen. Vastaamalla oikein 15 kysymykseen voittaa miljoona euroa. Kilpailun suurin voitto Suomessa on tähän mennessä ollut 70 000 euroa, joka voitettiin lokakuussa 2002.

Tämä on sinänsä ihan mukava peli, sillä osallistuminen ei maksa mitään. Lisäksi hyvällä yleistiedolla ja tuurilla voi päästä miljonääriksi. Peliin on kuitenkin vaikea päästä, ja vaikka pääsikin studioon asti, niin pelissä on vielä alkukarsinta, josta yksi onnekas kuudesta pääsee pelaamaan peliä. Ja miljoonavoiton saaminen on vaikeaa.

Lottopalloja_9294_3

Toinen peli, jota suomalaiset pelaavat paljon, on Lotto. Toiveena on saada miljoonavoitto ja jäädä miljonäärinä eläkkeelle. Suomalaiset pelaavat erilaisia rahapelejä noin 14 eurolla viikossa, josta Lottoa pelataan eniten (http://www.ehyt.fi/sites/default/files/Rahapelaamisen%20riskirajoilla_verkko.pdf, sivu 14). Lotossa miljoonavoiton todennäköisyys on vain yhden suhde 15,4 miljoonaan. Tai kun uudistettu lotto alkaa marraskuussa 2016, niin päävoiton todennäköisyys laskee yhden suhde 18,6 miljoonaan.

14 eurolla/viikko miljonääriksi

Tartutaan tuohon edellä mainittuun 14 euroa viikossa eli 730 euroa vuodessa pelaamiseen. Tällä summalla saataisiin jokaisesta suomalaisesta miljonääri eläkeikään mennessä. Jokaisesta. Ilman lottoja yms. onnenpelejä. Ja miljonääri nykyrahassa!

Miten?

Kun lapsi syntyy, hänelle alettaisiin tekemään sijoituksia 14 euroa viikkotahdilla (eli 730 euroa vuodessa) Miljoonapottiin. Nyt syntyvän lapsen odotettu eläkeikä on 70 vuotta, joten rahaa laitettaisiin tähän pottiin tämä 70 vuotta. Yhteensä Miljoonapottiin siis laitettaisiin (nykyrahassa) noin 51 100 euroa (= 730 * 70).

Kuten kirjoituksessa Osakkeiden tuotto-odotus todettiin, niin keskimääräinen pitkän aikavälin reaalinen (inflaatiosta puhdistettu) osaketuotto on ollut 6,7 prosenttia. Koska säästöaika olisi nyt 70 vuotta, niin ainoa oikea kohde Miljoonapotin säästöille olisi osakemarkkinat. Se on selvää, että 70 vuoden aikana ehtii tulla monenmoista pörssiromahdusta, sotaa ja sen sellaista, mutta ainakin viimeisen 200 vuoden ajalta reaalinen vuosituotto on ollut näistä huolimatta 6,7 prosenttia.

Eli 730 euroa vuodessa, 6,7 prosentin tuotolla ja 70 vuotta. Excelin FV() funktiolla saadaan laskettua tulevaisuuden rahamärä em. kriteereillä:

FV(0,067; 70; 730) = 1 009 479 euroa.

Ja kivasti juuri hieman yli miljoona euroa. Nykyrahassa! Mikäli inflaatio (2,5 %) huomioitaisiin, niin tulevaisuuden rahassa se olisi:

FV(0,092; 70; 730) = 3 751 475 euroa.

Jokaisesta suomalaisesta miljonääri

Tämä siis vain 14 eurolla viikko säästämisellä. Ja tämän verran me suomalaiset pelataan lottoa yms. pelejä joka viikko. Vauvasta vaariin, jokaiselta 14 euroa. Toki on niin, että toiset pelaa vähemmän ja toiset enemmän, jopa ongelmaksi asti. Mutta tällä keskimääräisellä summalla jokaisesta meistä tulisi miljonääri. Tai siis ei enää ”meistä”, mutta kaikista uusista vastasyntyneistä suomalaisista. Silloin voitaisiin aidosti käyttää slogania ”Suomalainen voittaa aina”.

Loton tarjoamisen sijaan valtion omistama Veikkaus voisi tarjota Miljoonapottia, jonka voittaisi 70-vuotiaana. Tämän kustannus olisi yhteensä noin 4,0 miljardia euroa vuodessa (= 5,5 miljoonaa * 730 e).  Kuten kirjoituksessa Eläkeyhtiöiden sijoitukset todettiin, niin vuonna 2014 eläkemaksuja kerättiin noin 12,7 miljardia euroa. Eli tämä olisi vain 1/3 nykyisestä eläkemaksujen tilanteesta.

Kumpaa lottoa sinä pelaisit 14 eurolla viikossa?

Kuten edellä todettiin, niin 70 vuodessa säästöön laitettaisiin noin 51 100 euroa. Tällä saataisiin 1 euron hintaisia lottorivejä 51 100 kpl. Veikkauksen marraskuussa uudistettavassa Lotossa tämä tarkoittaisi noin 0,27 prosentin todennäköisyyttä, että voittaisit 7 oikein seuraavan 70 vuoden aikana (51 100 / 18 643 560 = 0,27 %).

Miljoonapotti-versiossa miljoonan euron saavuttaminen 70 vuodessa olisi lähes 100 prosenttisesti varmaa. Lähes 100 prosenttia, koska tulevaisuuden tapahtumia on vaikea ennustaa. Mutta se, onko saavutettu loppusumma miljoona tai vain 750 000 euroa ei liene väliä. Potti olisi iso joka tapauksessa.

Mutta kumpaa lottoa sinä pelaisit?

Yhteenveto

Kirjoituksessa osoitettiin, että pienillä summilla saadaan kerrytettyä isoja potteja, kun säästäminen aloitetaan ajoissa. Mitä pidempi aika, niin sitä vähemmästä tarvitsee luopua juuri nyt.

35-vuotiaana aloitettu Miljoonapotin rakentaminen tarkoittaisi 35 vuoden säästöaikaa ja 150 euron viikkosäästöjä (7 550 euroa vuodessa). Siis 10 kertaa suurempaa summaa, kuin heti vastasyntyneenä aloitettu 14 euroa per viikko.

FV(0,067; 35; 7550) = 1 003 719 euroa.

18-vuotiaana aloitettu säästäminen tarkoittaisi 52 vuoden säästöaikaa ja 46 euron viikkosäästöjä (2 385 euroa vuodessa)

FV(0,067; 52; 2385) = 1 001 844 euroa.

Jos perheeseen on vastikään syntynyt pieni lapsi, niin hänelle kannattaa avata rahastotili heti, kun se on mahdollista. Vanhemmat voivat sitten alkaa luomaan lapselle omaa Miljoonapottia. Ja panostus on vain 7 euroa per vanhempi. Lue lisää lapselle säästämisestä kirjoituksesta Lapselle säästäminen.