Ford Motor Company

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty yhdysvaltalainen autonvalmistaja Ford Motor Company. Yhtiön perusti vuonna 1903 Henry Ford, joka oli 7 vuotta aiemmin rakentanut 4 hevosvoimaisen kulkupelin. Siinä oli neljä polkupyörän pyörää ja 2 kaksi vaihdetta eteenpäin, mutta ei pakkia. Nykyään yhtiön markkina-arvo on noin 48 miljardia dollaria ja sillä on noin 200 000 työntekijää.

Ford:n ehkä legendaarisin malli on vuonna 1908 esitelty Model T.

1908_ford_model_t_runabout
Kuva: http://corporate.ford.com/company/history.html

Model T oli myynnissä vuoteen 1927 saakka ja sitä myytiin yhteensä 15 miljoonaa kappaletta. Lisäksi vuonna 1913 käyttöön otettu liukuhihna pudotti Model T:n valmistusajan 12,5 tunnista 1,5 tuntiin. Yhtiössä otettiin käyttöön myös 8 tunnin työaika, kun se aikaisemmin oli ollut 9,5 tuntia. Tämä mahdollisti 3 työvuoron käytön, mikä osaltaan tehosti toimintaa.

Ford:n brändit ovat Ford sekä Lincoln, joka on yhtiön luksusmalli. Finanssikriisin talousvaikeuksien keskellä Ford myi mm. Jaguarin, Land Roverin ja Volvon liiketoiminnot. Yhtiö kehittää Ford Smart Mobility yksikön avulla mm. itsenäisesti kulkevia autoja ja siihen liittyvää tietotekniikkaa.

Vuonna 2015 Ford:lla oli noin 7,3 prosentin markkinaosuus maailman automarkkinoista.

Tilikausi 2016

Tilikauden 2016 liikevaihdon ennustetaan nousevan 145 miljardiin dollariin, kun se vuonna 2015 oli 140,6 miljardia dollaria. Liikevaihdon nousua selittää mm. erityisen hyvä P-Amerikan ja Euroopan kehitys. Sen sijaan E-Amerikassa laskukierre jatkuu Brasilian heikon talouden tilanteen seurauksena.

Ford:n Q3/2016:n kuukausittaisissa myyntiraporteissa käy ilmi, että yhtiö on myynyt Q3/2016 aikana 635 000 autoa USA:ssa, mikä on noin 6,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015 samaan aikaan (678 500). Koska USA:n markkinat ovat tärkeitä Ford:lle, niin vähentynyt myynti tuo tältä osin lisää epävarmuutta Ford:n tilikauden 2016 tilanteeseen.

Tilikauden 2016 nettotuloksen ennustetaan nousevan 7,7 miljardiin dollariin, kun se vuonna 2015 oli 7,4 miljardia dollaria. PE-luvuilla (5,9 – 9,1) mitattuna Ford:n osake on halpa. Alhaista PE-lukua selittänee autoteollisuuden tuloksen herkkyys myyntilukujen heilahteluille, autoteollisuudelle mahdolliset ja varsin yleiset miljoonien autojen takaisin vedot korjauksia varten jne. Lisäksi markkinat pelkäävät Ford:n huippuvuosien olevan tältä erää ohi, jolloin nettotulos olisi paineessa.

Seuraavan 12 kk:n osinkoennuste on 0,66 USD, mikä antaisi noin 5,3 prosentin osinkotuoton (osakkeen hinta 12,47 USD). Ford julkistanee Q3/2016 osinkonsa ”näinä päivinä”.

Talousmentor-arvoluku

Ford:n Talousmentor-arvoluku on 23/30, missä pisteitä laskee erityisesti

  • Korkealla tasolla oleva velkaisuus, mikä johtuu Financial Services -segmentin ”pankkimaisesta” toiminnasta. Segmentti kerää rahaa markkinoilta ja lainaa sitä edelleen eteenpäin hyvällä marginaalilla.
  • Nollaosingot vuosina 2008 – 2010

Tarkemmin Ford:n arvolukuun voi tutustua tästä: Ford Motor Company: Arvoluku.

Talousmentor-yritysanalyysi

Ford:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Ford Motor Company sijoituskohteena.

Yksi ajatus artikkelista “Ford Motor Company”

Kommentit on suljettu.