Viikkokatsaus 42/2016

Q3/2016 tuloskierros lähtee todenteolla liikkeelle tulevalla viikolla. 7 yritystä Talousmentor-yritysanalyysilistalta raportoi tuloksensa. Tässä viikkokatsauksessa pohdintaa siitä, mitä näiltä yrityksiltä voidaan odottaa. Ericsson antoi viikolla maistiaisen siitä, että pörssikurssit voivat laskea reippaasti, jos tuloskehitys ei miellytä markkinoita.

Talousmentor-salkku

Viikon 41/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 25 271,94 (-0,8 %)
  • Seligson vertailusalkku: 27 454,55 (-0,4 %)

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Keskiviikkona Ericsson antoi varsin rajun tulosvaroituksen ja kurssi putosi yli 20 prosenttia. Yhtiö ilmoitti ennakkotietona, että Q3/2016 myynti olisi pudonnut 14 prosenttia vuoden takaisesta. Nyt liikevaihto olisi noin 51,1 Mrd SEK, kun se vuosi sitten oli 59,2 Mrd SEK.

Tästä tulosvaroituksesta johtuen Talousmentor-salkussa olleet Ericssonin ja Nokian osakkeet myytiin (Talousmentor-salkku: Myynti Ericsson ja Nokia). Ericssonista tuli tappiota 680 euroa ja kun alkuperäinen sijoitus oli 2 433 euroa, niin prosenteissa tappiota tuli muhkeat -27,9 prosenttia. Nokiasta tappiota kertyi 29 euroa, ja kun huomioidaan viime kesän 130 euron osinko, niin siinä voittoa tuli kokonaisuudessaan 101 euroa.

Salkussa on nyt käteistä 4 251,07 euroa, joten tuosta riittää 1-2 kauppaan.

Viikon 41 yritystapahtumia

H&M ei julkistanut syyskuun myyntilukujaan vielä tällä viikolla. Ehkä ensi viikolla julkistus tulee. Ford Motor Company julkisti kvartaaliosingon ja se oli odotettu 0,15 USD. Samoin Cummins:n julkaisema osinko 1,025 USD oli odotettu.

Nordean aamukatsaus spekuloi viikolla, että norjalainen Norsk Hydro olisi irrottamassa 50 prosenttisesti omistamansa Sapa:n pörssiin. Sijoittajan on hyvä muistaa, että Orkla omistaa Sapa:sta toisen 50 prosenttia, joten Sapa:an voi päästä kiinni myös tätä kautta.

Viikon 42 yritystapahtumia

Q3/2016 tulosjulkistuskierros pääsee kunnolla käyntiin ja 7 yritystä Talousmentor-yritysanalyyseistä julkistaa kvartaalituloksensa tulevalla viikolla. Oheiseen taulukkoon on koottuna tuloksensa raportoivien yritysten liikevaihto- ja nettotulosennusteet.

LIIKEVAIHTO NETTOTULOS
Yhtiö Raportoitu Ennuste Raportoitu Ennuste
IBM 17.10. 19 750 2 900
Harley-Davidson 18.10. 1 375 120
Elisa 19.10. 395 65
AMD 20.10. 1 050 0
Telia Company 21.10. 22 000 1 500
Ericsson 21.10. 51 100 -1 200
Yara International 21.10. 27 000 3 100

IBM:n ensimmäisen 6 kuukauden liikevaihto oli noin 1,5 miljardia dollaria pienempi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Merkittävin pudotus on tapahtunut Systems-segmentissä, jonka liikevaihto on pudonnut miljardilla dollarilla. Talousmentor-yritysanalyysissä on arvioitu Q3/2016 liikevaihdoksi 19,75 miljardia dollaria. Tämä lienee hieman optimistinen, sillä markkinoiden ennusteet ovat 18,8 – 19,2 miljardissa dollarissa. IBM:n pörssikurssi on tasaantunut 150 – 160 dollarin tienoille, joten siinä mielessä tunnelmat ovat odottavat. Ennustettu nettotulos on 2,9 miljardia dollaria. Jotta toimitusjohtajan antamaan koko tilikauden 2016 EPS-ennusteeseen 12,23 USD päästäisiin, niin kvartaalin nettotulos ei saisi juurikaan painua 2,9 miljardia dollaria pienemmäksi.

Harley-Davidson:n kohdalla liikkui kesällä huhuja siitä, että sijoitusyhtiö KKR lunastaisi yhtiön pois pörssistä. Tästä huhusta ei ole sen koommin kuultu mitään. Talousmentorin liikevaihtoennuste on 1 375 miljoonaa dollaria ja nettotulos 120 miljoonaa dollaria. Yhtiö on kärsinyt kovasta hintakilpailusta jo vuoden verran, jonka johdosta liikevaihto ja kannattavuus ovat lähteneet hienoiseen laskuun. Q2/2016 aikana yhtiö pudotti myytävien pyörien ennustetta 5 000 kappaleella 264 000 – 269 000 pyörään. Tuleeko tähän päivitystä Q3/2016 tulosjulkistuksessa?

Elisan liikevaihdon ennustetaan olevan 395 miljoonaa ja nettotuloksen 65 miljoonaa euroa. 1.7.2016 toteutunut Anvian kauppa saattaa vaikuttaa em. ennusteisiin. Elisan tilanne on hieman hajuton ja mauton. Liikevaihdon ja tuloksen selvä parantuminen vaatisi Suomen talouden kääntymistä nousu-uralle. Joitain merkkejä talouden piristymisestä on ollut ilmassa, mutta mistään selvästä trendistä ei voi vielä puhua. Mikäli markkinoilla alkaa kova hintakilpailu, niin se näkyisi Elisan tulosmarginaalissa selvästi. Q3-raportissa fokus siinä, millainen loppuvuosi Elisalla on odotettavissa, ja onko tarvetta muuttaa osinkoennustetta (1,45 euroa).

AMD:n liikevaihdon ennustetaan olevan noin 1 050 miljoonaa dollaria ja nettotuloksen nollan tuntumassa. Kuten jo osattiin odottaa, niin AMD järjesteli lainojaan laskemalla liikkeelle uusia osakkeita 600 miljoonan ja uusia lainoja 450 miljoonan dollarin edestä. Tällä kerätyllä reilulla 1,0 miljardilla dollarilla yhtiö maksoi 6,75 – 7,75 prosentin lainakorolla olevia lainoja pois. AMD:n pörssikurssi on noussut tämän vuoden aikana noin 2 dollarin tasolta nykyiseen 6,75 dollariin. Odotukset yhtiön tuloskunnon kääntymisestä ovat siis korkealla. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö yhtiö kääntämään koko tilikauden tuloksen voitolliseksi.

Telia Company ilmoitti vuosi sitten aloittavansa vetäytymisen Euraasiasta. Nepalista yhtiö pääsi irtautumaan huhtikuussa ja Tadzikistanista irtautuminen tapahtuu vuoden loppuun mennessä. Lisäksi yhtiö myi 76,6 prosentin osuutensa espanjalaisesta Yoigosta. Näin erilaisia yhtiötapahtumia ja järjestelyjä on käynnissä vielä hyvän tovin. Syyskuussa Telia sai USA:n ja Hollannin viranomaisilta 1,4 miljardin USD (tai 12 Mrd SEK) sovitteluehdotuksen liittyen Uzbekistanin sotkuihin. Yhtiö ei ole sovitteluehdotusta vielä kommentoinut.

Telian ennustettu liikevaihto on 22,0 Mrd SEK ja nettotulos 1,5 miljardia SEK. Sijoittajan tulee olla tarkkana sen suhteen, että mikä on omistajalle kuuluvaa tulosta. Q2/2016 tulosraportissa raportoitu nettotulos oli 3,9 Mrd SEK, mutta siitä vain 1,4 Mrd SEK oli omistajille kuuluvaa tulosta. Loppuosa oli vähemmistön osuutta.

Telian osinko 1,50 SEK irtoaa perjantaina 21.10.

Kuten edellä todettiin, niin Ericsson antoi keskiviikkona 12.10. tulosvaroituksen. Q3/2016 liikevaihto jäänee 51,1 Mrd kruunuun, ja liikevoitto (ebit) jäänee nollan tuntumaan. Kun nettotuloksen ja ebit:n välissä on Ericssonilla ollut noin 1,3 miljardin ero, niin nettotulosennuste on -1,2 miljardissa kruunussa. Tilikaudesta 2016 näyttää tulevan Ericssonille varsin murheellinen. Varsinkin, kun tuloskunto on laskenut varsin nopeasti vuoden 2016 aikana. Yhtiön tulisi sopeuttaa toimintaansa määrätietoisesti ja nopeasti vastaamaan nykyistä markkinatilannetta.

Ericssonin osinko on ollut kasvussa vuodesta 2008, jolloin osinko oli 1,85 kruunua. Mutta tulosvaroituksen seurauksena huoli Ericssonin osingosta on noussut esiin. Joutuuko yhtiö leikkaamaan osinkoaan jo ensi keväänä?

Yara International:n liikevaihdon ennustetaan olevan noin 27,0 miljardia ja nettotuloksen 3,1 miljardia kruunua. Alkuvuoden 2016 aikana Yara kärsi noin 5,1 miljardia NOK hintojen ja tuotantomäärien laskun seurauksena. Toisaalta yhtiö sai 2,4 miljardin NOK:n hyödyn energian hinnan muutoksista ja 1,1 miljardin NOK:n hyödyn valuuttakurssimuutoksista. Sijoittajan tulee kiinnittää näihin tekijöihin myös Q3 raportissa. Jatkuuko hintojen ja tuotantomäärien lasku? Entä energian hintojen nousu?