Talouden hoitopäivä

Talouden hoitopäivänä on tarkoitus käydä oman talouden turhat rahareiät läpi. Pienistä puroista kertyy vuositasolla isoja summia. Monella meistä on esimerkiksi sähkösopimus vanhastaan perinteiseltä sähköyhtiöltä, jonne maksetaan jopa satoja euroja enemmän kuin olisi tarvetta.

Yhdellä puhelinsoitolla tämäkin korjaantuisi. Samaan aikaan kirotaan 0,40 euron pankkien käteisnostopalkkiosta, joita ehkä kohdataan kerran vuodessa – jos silloinkaan.

Kirjoituksessa Lattemiljonääri pohdittiin sitä, että elämän pikku ekstroista kertyy iso summa – ehkä se miljoona euroa. Pikku ekstrat ovat niitä pieniä kuluja, joita päivän mittaan kertyy ihan huomaamatta: työpaikan kahvit ja pullat, iltapäivälehdet yms. heräteostokset.

Talouden hoitopäivän ajatuksena on pysähtyä katsomaan oman talouden pieniä rahareikiä. Siis sellaisia parin euron maksuja sinne tänne, jotka yksinään eivät tuntuisi missään. Mutta, jos ja kun niitä on paljon, niin silloin niistä kertyy iso potti.

Talouden hoitopäivän säästösumma ei todennäköisesti ole samalla tasolla, kuin elämän pikku ekstroista kertyvä summa. Mutta se on kuitenkin sellainen, joka kannattaa tarkistaa ehkä parin vuoden välein.

Tarkista pankkien pikkumaksut

Aloitetaan pankkien perimistä erilaisista pienistä maksuista. Nerokasta (pankeille – ei sinulle) näissä pankkien palvelumaksuissa on se, että ne ovat varsin pieniä. Lisäksi, kun ne veloitetaan kerran kuukaudessa ja ehkä jopa eri erissä, niin niihin ei tule kiinnitettyä huomiota.

Itselläni on tili Nordeassa, joka perii joka kuukausi 2,75 euron palvelumaksun. Koska minulla ei ole muita palveluja Nordeassa, niin maksan tilistä ja luottokortista 33 euroa vuodessa. Itsellä on myös tili ja kortti (ei luottoa) S-pankissa, joista S-Pankki ei veloita mitään. Jos siirtäisin kaikki pankkiasiointini S-Pankkiin, ja ottaisin S-Pankin luottokortin, niin säästäisin 33 euroa vuodessa Nordean palvelumaksuja. Vastapainoksi tulisi S-Pankin 2 e/kk palvelumaksu luottokortin käytöstä niiltä kuukausilta, jolloin luotto-ominaisuutta käyttäisin. Tämä olisi vuodessa ehkä 10 euroa eli nettosäästö oli 23 euroa vuodessa.

Mutta koska oma Nordean asiakkuus on vain ”tili ja kortit” -tyyppinen, niin summat ovat varsin vaatimattomia. Tämäkin kuitenkin osoitti sen, että maksan Nordealle 33 euroa vuodessa palveuista, joita saisin S-Pankista noin 10 eurolla vuodessa.

Siksi sinun kannattaa pysähtyä katsomaan, millaisia palvelumaksuja oma pankki sinulta ottaa. Kuukausittaisista pienistä summista kertyy vuositasolla jo merkittäviä summia.

Vakuutuksien kilpailutus

Vakuutukset ovat toinen rahareikä, joista huomaamatta syntyy isot kustannukset. Oma vakuutussalkku kannattaa katsoa läpi ja ihan ensimmäisenä irtisanoa sellaiset vakuutukset joita ei aidosti tarvitse.

light-bulb-current-light-glow-40889

Matkavakuutukset ovat yksi tällainen vakuutustuote. Sinulla saattaa olla useita päällekkäisiä matkavakuutuksia. Työantajalla voi olla työmatkoja varten vakuutus, joka saattaa kattaa joitain lomamatkojakin, samoin eri liittojen jäsenmaksuihin voi sisältyä matkavakuutus, kuin myös isompiin, ”platina-tason” luottokorttiohjelmiin. Tässä vaiheessa oma erillinen matkavakuutus voi olla jo turha kustannus.

Vakuutukset kannattaa kilpailuttaa, mutta pelkän hinnan perusteella valintaa ei kannata tehdä. Vakuutusten kattavavuus ja sopivuus kannattaa tarkistaa omaan tilanteeseen sopivaksi. Ei pidä siis yli- tai alivakuuttaa.

Itselläni on laaja kotivakuutus, jossa on iso omavastuu, mikä pienentää vakuutuksen vuosimaksua. Ajatus on, että vakuutus korvaa ison vahingon, mutta parin sadan euron vahingon maksan sitten itse. Toiveena on tietenkin se, että säästyneillä vuosimaksuilla pystyn kuittaamaan muutaman sadan euron vahingon, mikäli sellainen sitten joskus osuu kohdalle.

Sähkön kilpailutus

Sähköyhtiön kilpailuttamisen huuma on kadonnut, ja nyt siihen suhtaudutaan yleisesti varsin penseästi. Energiaviraston (http://www.sahkonhinta.fi/) sivuilla voi varsin helposti tehdä vertailun.

Itse en muista kilpailuttaneeni sähköyhtiötä kertaakaan viimeiseen 15 vuoteen. Mielessä on aina, että ”ei kerrostaloasuja mitään merkittäviä säästöjä saa”.

Ja ja…

Oma vuosikulutukseni on noin 3 000 kWh ja vertailun mukaan nykyinen Fortumin sähkösopimukseni maksaa minulle noin 215 euroa vuodessa. Hintavertailu näyttäisi halvimmaksi hinnaksi noin 115 euroa vuodessa. Eli pienellä kilpailutuksella voisin säästää 50 – 100 euroa vuodessa riippuen siitä, minkä tuottajan loppujen lopuksi valitsisin.

Netti-tv ja kanavapaketit

Netflix:in ja HBO:n sekä erilaisten TV-kanavapakettien yms. tarjontaan kyllästyy nopeasti. Mikäli kymmenien eurojen kuukausilaskutus juoksee, mutta sisältöä ei tule käytettyä, niin tilaus kannattaa lopettaa nopeasti.

night-television-tv-theme-machines

Pääset kyllä takaisin asiakkaaksi, mikäli tilauspalveluun tulee jotain kiinnostavaa sisältöä. Palveluntarjoajat lähettävät erilaisia ”palaa asiakkaaksi” -erikoistarjouksia, joten paluu asiakkaaksi käy kyllä helposti, jos tarvetta ilmenee.

Ja paljon muuta…

Edellä mainittujen lisäksi kannattaa tarkistaa lehtitilaukset (luetko niitä lehtiä), erilaiset jäsenmaksut, teleoperaattorien puhelin- ja nettiliittymät yms.

Nämä kirjoituksen esimerkit antavat myös syyn sille, miksi tätä kutsutaan ”Talouden hoitopäiväksi”. Näiden kanssa painiessa menee helposti päivä. Rahaa säästyisi vuositasolla isoja summia, ja silti sähköä tulisi pistokkeesta ja visa vinkuisi entiseen malliin.

Pidä siis talouden hoitopäivä nyt, ennen kuin joulun kiireet alkavat painaa toden teolla päälle.

Omalla kohdalla sähkön kilpailutus on sellainen, joka pitääkin tehdä hetimiten…