Viikkokatsaus 47/2016

Tämän viikon viikkokatsauksessa tietoa Aktian Q3 tuloksesta sekä ennuste Deeren tilikauden 2016 liikevaihdosta ja tuloksesta. H&M:n myynti oli kasvanut 10 prosenttia lokakuussa, ja päätöstä Spondan 0,06 euron osingosta odotellaan.

Talousmentor-salkku

Viikon 46/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 26 818,64 (+1,8 %)
  • Seligson vertailusalkku: 27 875,56 (+0,9 %)

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

USA:n korkomarkkinoiden liikehdintä jatkui myös tällä viikolla, kun 10-vuotisen lainan korko nousi 2,34 prosenttiin viime viikon 2,13 ja toissa viikkoisen 1,79 prosentista (http://finance.yahoo.com/bonds). Eli parissa viikossa korkoprosentti on noussut 0,55 prosenttiyksikköä.

Jos sinulla on ollut sijoituksia korkorahastoissa, niin niiden arvot ovat laskeneet juuri tämän korkotason nousun takia. Korkojen vaikutuksesta enemmän viime kevään kirjoituksessa ”Kun korko nousee, sijoituksen arvo laskee”.

Viikon 46 yhtiötapahtumia

Hennes & Mauritz julkaisi lokakuun myyntilukuja, ja ALV-verot huomioiden myynti oli (paikallisissa valuutoissa) noussut noin 10 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Yhtiöllä on myymälöitä nyt 4 269 kun vuosi sitten niitä oli 3 807. Eli myymälöiden määrä oli kasvanut noin 12 prosenttia, joten siihen nähden 10 prosentin myynnin kasvu on ollut vaatimatonta.

Aktia

AKTIA18.11.2016 | 9,03 EUR
20
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Aktian Talousmentor-arvoluku on 20/30.

On tärkeää huomata, että osa arvoluvun kriteereistä eivät sovellu pankkitoiminnan mittaamiseen. Tästä syystä Aktia on saanut pisteet mm. gearing ja omavaraisuusasteen kohdista, mutta menettänyt ROI:n pisteet. Lisäksi Aktia on menettänyt pisteitä korkeasta velkaisuudesta johtuen, mutta toisaalta tämä on juuri pankin perusliiketoimintaa: kerätään markkinoilta rahaa ja lainataan sitä eteenpäin hyvällä marginaalilla.

Varsinaisesti arvoluvun pisteitä laskee heikko tuloksen kehitys sekä lyhyt osinkohistoria (yhtiö pörssiin 2009).

Aktian liikevaihto oli 50,9 miljoonaa ja nettotulos 12,9 miljoonaa euroa eli ennusteiden mukaiset.

Yhtiö ei muuttanut näkymäennusteitaan vuodelle 2016 eli ”Aktian vuoden 2016 liikevoiton odotetaan pysyvän suunnilleen samalla tasolla kuin 2015”. Viime vuonna liikevoitto oli 64 miljoonaa euroa, joka tarkoittaisi Q4/2016 liikevoitoksi noin 10 – 12 miljoonaa euroa.

Kuten jo osattiin vähän odottaa, niin peruspankkijärjestelmän käyttöönotto siirtyy Q1/2017. Projektin kustannusarviot ovat nousseet nyt 65 miljoonaan euroon, kun aikaisempi arvio kustannuksista oli 55 miljoonaa euroa (ja sitä ennen 40 Meur). Varsinaiset kustannushyödyt alkavat realisoitumaan Q2/2017 alkaen, ja Q1/2017 it-kulut ovat ennakoitua korkeammat. Eli odotuksiin nähden projektin eteneminen on ollut varsin nihkeää.

Tuloksesta on hyvä huomata sekin, että tilikauden 2016 tulokseen sisältyy Visa Europen myynnistä saatuja kertaluonteisia tuottoja 4,8 miljoonan euron edestä. Tämä huomioiden koko vuoden ennustettu tulos olisi noin 47,5 miljoonaa euroa. Nyt ennuste on 52,5 miljoonaa euroa eli aika lailla samalla tasolla kuin vuonna 2015. Tämä on kuitenkin hyvä muistaa, kun pohtii vuoden 2017 tulosennusteita.

Aktian Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty.

Viikon 47 yhtiötapahtumia

Sponda ilmoitti keväällä alkavansa maksaa osinkoa 3 kertaa vuodessa. 4.8.2016 antamassa tiedotteessa yhtiö mainitsee, että suunniteltu osingonmaksupäivä olisi 8.12.2016. Tähän ei enää ole montaa päivää.

…Suunniteltu osingonmaksupäivä tältä osin on 8.12.2016. Hallitus tekee joulukuussa 2016 maksettavaksi suunniteltua osinkoa koskevan varsinaisen päätöksen osingon maksamisesta, mukaan lukien osingon maksupäivästä ja täsmäytyspäivistä sekä muista osingonmaksuun liittyvistä toimenpiteistä erikseen. (http://otp.investis.com/clients/fi/sponda_oyj/omx/omx-story.aspx?cid=226&newsid=51761&culture=fi-FI)

Deere & Company:n tilikausi päättyi 31.10.2016, joten nyt saadaan koko vuoden tulos. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä yhtiön ohjeistus tilikaudelle 2017. Yhtiön markkinatilanne on tällä hetkellä vaikea johtuen myyntivolyymien laskusta sekä markkinoilla olevasta ylikapasiteetista. Tilikauden 2016 ennusteena on:

  • liikevaihto 26,3 miljardia dollaria (2015: 28,9)
  • nettotulos 1,35 miljardia dollaria (2015: 1,94)

Deeren kvartaaliosinko jäi viimeksi 0,60 dollariin, mikä katkaisi pitkän osinkojen nousuputken. Yhtiö julkistaa seuraavan kvartaaliosingon parin viikon sisään, joten se osaltaan antaa viitteitä siitä, miten yhtiön johto uskoo liiketoiminnan kehittyvän tulevaisuudessa.

Tilikaudelle ennustetun kehnon tuloksen takia osingonmaksusuhde olisi nousemassa noin 50 – 60 prosentin välimaastoon. Tämä on vielä kuitenkin varsin maltillinen taso, joten se sallisi osingon kasvattamisen. Mikäli osinko nousee, niin se pitäisi vielä kalenterivuosien mukaisen osingon kasvu-uralla. Tiedä sitten, mitä kasvulukua yhtiö tai yleisö katsoo tarkemmin…