Viikkokatsaus 48/2016

Viikkokatsauksessa tietoa Deeren tuloksesta sekä Technopoliksen myynneistä. Lisäksi Talousmentor-salkku on viimeisen 6 viikon aikana kirinyt eroa Seligsonin vertailusalkkuun ja ero on enää ”vain” 1 017 euroa.

Talousmentor-salkku

Viikon 47/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 27 242,17 (+1,6 %)
  • Seligson vertailusalkku: 28 259,54 (+1,4 %)

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Tämä oli jo kuudes viikko peräjälkeen, kun salkun tuotto oli parempi kuin Seligsonin virtuaalisen vertailusalkun. Ero salkkujen tuottojen välillä on kutistunut viikon 40 lopun 2 115 eurosta nykyiseen 1 017 euroon. Toki Seligsonin salkku on vielä edellä, mutta on mukava nähdä, että Talousmentor-salkku vähän kirii.

Lisäksi huomasin, että Talousmentor-salkun luokitus Sharevillessä (https://www.shareville.fi/jasenet/talousmentor/portfolios/112585/yield) oli noussut 2 tähteen. Riskikorjattu tuotto (Shapren luku) oli 0,51 ja luokituskuvaus:

Kaksi tähteä omaavien käyttäjien salkun riskikorjattu tuotto on Sharevillessä jaetuista salkuista parhaan 50 %:n joukossa.

Iloitaan tästä nyt hetki, mutta pitää muistaa, että näillä on vain viihdearvoa. Paljon tärkeämpi mittari on se, miten salkun yritykset pärjäävät pitkällä aikavälillä. Pörssikurssit heiluvat milloin minkäkin syyn takia, mutta osakkeiden taustalla olevien yritysten liiketoiminta on kuitenkin se, missä sijoittajan fokuksen pitää olla.

Viikon 47 yhtiötapahtumia

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin uusi yritys eli yhdysvaltalainen elintarvikeyhtiö Campbell Soup Company, jonka esittelyn voi lukea tästä: Campbell Soup Company.

Talousmentor-salkussa oleva Technopolis ilmoitti maanantaina 21.11.2016, että se myy Lappeenrannan liiketoiminnan sekä Tampereen Finnmedin kampukset yhteensä 60,6 miljoonalla eurolla. Tämä hieman helpottaa Technopoliksen velkaisuutta sekä antaa mahdollisuuksia laajentumiselle muualle Baltiaan ja Pohjoismaihin.

Nordean suositus Technopolikselle pysyi tasolla ”pidä” ja tavoitehinta laski 3,30 euroon. Nordea katsoi, että tämä liiketoimi hieman laskee yhtiön tulevia tuottoja. Näin siksi, että perinteisesti Suomen yksiköiden tuotot ovat olleet parempia kuin ulkomaisten yksiköiden. Evlin sijoitustutkimus taasen näki tässä enemmän valoa, ja heidän tavoitehinta on 3,40 eurossa ja suositus ”osta”.

Deere & Company

Deere julkaisi Q4/2016 tuloksensa (Deere:n tilikausi päättyi 31.10.2016), ja tässä lyhyesti tuloksesta.

DEERE & COMPANY25.11.2016 | 103,92 USD
16
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Deere:n Talousmentor-arvoluku on 16/30. Tyydyttävällä tasolla olevia arvoluvun pisteitä laskee erityisesti tuloksen heikko kehitys sekä osakkeen korkea hinta. Lisäksi osinkokehityksen pysähtyminen laskee pisteitä. Deere:n Financial Services -segmentin pankkimainen toiminta nostaa yhtiön velkaisuuden korkeaksi, joka laskee myös pisteitä.

Deere:n tilikauden 2016 liikevaihto oli 26 644 miljoonaa dollaria ja nettotulos 1 524 miljoonaa dollaria. Ennusteisiin nähden siis selvästi paremmat luvut, joka näkyi myös osakkeen yli 10 prosentin nousuna.

Vaikka liikevaihto on pudonnut parissa vuodessa 10 miljardilla dollarilla, niin silti yhtiö pystyy tekemään kelpo tulosta. Tässä johdon nopea reagointi ja kurinalainen kustannussäästöohjelma ovat pitäneet tuloksen näinkin hyvänä.

Tulos laski vuoteen 2015 nähden mm. toimitettujen laitteiden määrän laskun sekä epäedullisen tuotemixin seurauksena. Toisaalta tulosta tuki hintatason kääntyminen varovaiseen nousuun sekä alhaisemmat tuotannon, myynnin ja hallinnon kulut.

Yhtiön antama ennuste tilikaudelle 2017 on, että liikevaihto on 26 500 miljoonaa dollaria (”hieman pienempi kuin vuonna 2016”) ja nettotulos 1 400 miljoonaa dollaria. Eli nettotulos laskee vielä noin 8 prosenttia vuodesta 2016.

Yhtiö julkaisee seuraavan kvartaaliosingon viikon 48-49 aikana, ja toiveena olisi, että osinko nousisi hieman 0,60 dollarista 0,625 dollariin. Mutta ei pidä hirveästi pettyä, mikäli osinko jää vieläkin 0,60 dollariin.

Deeren Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty.

Viikon 48 yhtiötapahtumia

Seuraavien yhtiöiden kvartaaliosingon julkistusta odotetaan viikolle 48:

  • CH Robinson Worldwide:n julkistettava osinko määrittelee pitkälti tulevan 12 kk:n osingon. Osinko-odotus on 0,46 USD, kun edellinen osinko oli 0,43 USD eli osingon odotetaan kasvavan noin 7 prosenttia.
  • Deere:n julkistettava osinko on suurennuslasin alla. Yhtiö on maksanut 0,60 USD:n osinkoa jo 10 kvartaalia peräjälkeen. Kuten yllä jo totesin, niin osinko-odotus on 0,625 USD, mutta ei pidä hirveästi pettyä, jos osinko jää 0,60 dollariin.
  • Harley-Davidson:n kvartaaliosingoksi odotetaan 0,35 USD. Osingon odotetaan nousevan Q1/2017 kvartaaliosingon julkistuksen yhteydessä.

Dominion Resource:n osinko 0,70 USD irtoaa keskiviikkona 30.11.2016.

Myös päätöstä Spondan joulukuun 0,06 euron osingosta odotellaan edelleen.