Viikkokatsaus 49/2016

Viikkokatsauksessa mm. Fordin marraskuun USA:n automyynnin kasvu 5 prosenttia sekä Nordea nosti Metsä Board:n tavoitehintaa 6,80 euroon.

Talousmentor-salkku

Viikon 48/2016 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 27 052,19 (-0,7 %)
  • Seligson vertailusalkku: 28 016,69 (-0,9 %)

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Viikon 48 yhtiötapahtumia

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin 2 uutta yritystä: Olvi Oyj ja Amer Sports Oyj.

Sharevillessä nimimerkki Idp kiinnitti huomioni Viron alkoholiveron nousuun. Kiitoksia siitä vielä kerran. Olviin sijoittajan tuleekin huomioida veronkorotus ja sen mahdollinen vaikutus Viro-segmentin liikevaihtoon ja liikevoittoon. Savon Sanomat kirjoittaa, että:

Viron oluen tuottajien liitto on laskenut, että vuonna 2018 puolen litran olutpullo maksaa puolitoista euroa, kun sen saa nyt eurolla. http://www.savonsanomat.fi/paakirjoitukset/Viron-alkoholivero-kiristyy-ja-se-n%C3%A4kyy-Suomessa/881864.

Aktia julkaisi taloudellisen katsauksen Suomen lähivuosien taloudesta:

Suomen talous kasvaa ennusteen mukaan 0,9 % vuonna 2016 ja 1 % vuonna 2017. Alhaisen inflaation, matalien korkojen, maltillisesti parantuneen työllisyyden ja jossain määrin myös lisääntyneen velkaantumisen tukema kotimainen kulutus on edelleen talouden veturi. Kasvua tukevat lisäksi rakentaminen ja asuntoinvestoinnit, mutta viennin ongelmina ovat yhä heikko kilpailukyky ja myös vähäinen ulkomainen kysyntä. https://tools.euroland.com/tools/Pressreleases/GetPressRelease/?ID=3247083&lang=fi-FI&companycode=sf-akt&v=sf-akt_ticker

Nordea nosti Metsä Board:n tavoitehintaa 5,80 eurosta 6,80 euroon dollarin vahvistumisen takia. Viimeaikaisten valuuttaliikkeiden eli dollarin vahvistumisen ja kruunun heikentymisen tulisi näkyä Metsä Board:n tuloksessa. Talousmentor-salkussa on Metsä Board:n osakkeita.

Ford Motor Company ilmoitti, että sen USA:n automyynti kasvoi 5 % vuoden takaisesta. Samoin General Motors ilmoitti myös hyvästä USA:n myynnin kehityksestä ja GM:n myynti kasvoi 10 prosenttia. Eli näyttäisi siltä, että USA:n automyynti palautuisi hyvälle mallille. Ford:n osake nousi parhaimmillaan 12,80 dollariin, mutta päätyi viikon lopuksi 12,24 dollariin. Tähän pieneen laskuun vaikutti yhtiön ilmoittama noin 680 000 auton kutsu korjauksiin liittyen turvavöiden kiinnityksen pitävyyteen.

Harley-Davidson julkisti odotetusti 0,35 USD kvartaaliosingon. Myös Sponda julkaisi odotetun 0,06 euron osingon, joka irtosi samana päivänä.

Viikon 49 yhtiötapahtumia

Viime viikolle odotetut CH Robinson Worldwide:n (ennuste 0,46 USD) ja Deere:n (ennuste 0,625 USD) osinkojen julkaisut jäivät tulematta, joten josko ne tulisivat viikolla 49.

Edison International:n osinkoennuste on 0,51 USD, joka määrittää tulevien 12 kk:n osinkotason. Edellinen osinko oli 0,48 USD, joten osingon odotetaan nousevan 6,25 prosenttia.