Fastenal Company

Yhdysvaltalainen Fastenal Company on rakennus- ja turvallisuustarvikkeiden jälleenmyyjä ja se palvelee pääsääntöisesti rakennus- ja peruskorjausyrityksiä. Yritys on siten perinteisessä mielessä rautakauppaketju. Voisi kuvitella, ettei rautakauppa voi olla hyvää bisnestä, mutta mitä vielä!

Yhtiö on rautaisessa kunnossa, ja se saa Talousmentor-arvopisteitä 25/30 . Pisteitä lähtee pääsääntöisesti siksi, että osake on hinnoiteltu – juurikin hyvästä kunnosta johtuen – varsin korkealle.

Fastenal Company:n tarina alkaa vuodesta 1967, kun Bon Kierlin yhdessä neljän muun kaveruksen kanssa avasi ensimmäisen Fastenal-liikkeen. Alkuperäisenä liikeideana oli käyttää myyntiautomaatteja muttereiden ja ruuvien yms. myyntiin. Kävi kuitenkin ilmi, että tällaisten automaattien toteuttaminen 60-luvun tekniikalla ei ollut toteutettavissa.

fastenal-myyntiautomaatti

Nykyään Fastenal:n markkina-arvo on noin 14,0 miljardia dollaria ja yhtiöllä on 2 545 liikettä sekä noin 20 000 työntekijää. Yhtiöllä on toimintaa USA:n lisäksi Kanadassa, Meksikossa sekä noin 20 muussa maassa ympäri maailmaa.

Niin, ja niitä myyntiautomaatteja on asennettuna noin 60 000 kappaletta (Q3/2016). Ensimmäiset automaatit otettiin käyttöön vuonna 2008.

Taloudellinen tilanne

Fastenal tekee tasaisella marginaalilla tulosta, ja vaikka tilikausi 2016 lienee pitkästä aikaa sellainen, että tulos hieman laskee, niin silti marginaali päätynee yli 12 prosentin tason. Viimeisten vuosien aikana marginaali on ollut noin 13,5 prosentissa.

Tilikauden 2016 ennusteena on, että liikevaihto on 3 950 (2015: 3 869) miljoonaa ja nettotulos 485 (2015: 516) miljoonaa dollaria.

Syynä tähän tuloksen laskuun on oikeastaan se, että yhtiön toimintakustannukset ovat koholla nousseiden palkka- ja terveydenhuollon kustannusten sekä myyntiautomaattien toimitusten määrän lisääntymisen seurauksena. Lisäksi yhtiö tekee investointeja jakelutoiminnan tehostamiseen ja automatisointiin.

PE-luvulla (28,3) mitattuna Fastenal:n osake on kalliisti hinnoiteltu. Osakkeen hinnassa näkyy se, että yritys tekee tasaisesti hyvää tulosta. Tase on myös vahvassa kunnossa. Vähäisestä velkaisuudesta huolimatta yhtiön oman pääoman tuotto (ROE) on yli 25 prosentissa – ja on ollut sitä jo pitkään.

Seuraavan 12 kk:n osinkoennuste on 1,28 USD, joka tällä osakkeen hinnalla (48,12 USD) antaisi noin 2,7 prosentin osinkotuoton.

FASTENAL COMPANY7.12.2016 | 48,12 USD
25
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Fastenal Company:n Talousmentor-arvoluku on 25/30. Erinomaisia pisteitä korostaa se, että liikevaihto ja nettotulos on kasvutrendissä, korollisia velkoja on vähän eikä liikearvoa ole lainkaan. Lisäksi pääomien tuottoluvut ovat hyvällä tasolla. Pisteitä laskee se, että osakkeen hinta on korkealla tasolla. Lisäksi yksi piste lähtee vuoden 2015 toimitusjohtajaruletin takia.

Fastenal Company:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Fastenal Company Sijoituskohteena.