UVL: Talouden budjetointi ja seuranta

UVL eli UudenVuodenLupaus on sarja vuodenvaihteen kirjoituksia, jolla säästämisen aloittamista tuodaan esiin ja siihen kannustetaan.

Ennen kuin säästämisen voi aloittaa, niin oma talous tulisi olla kunnossa. Kun aidosti tuntee omat kulutustottumukset ja sen, mihin rahaa valuu, niin silloin siihen voi alkaa vaikuttamaan. Siksi talouden budjetointi ja seuranta ovat ensimmäisiä askelia säästämisen aloittamisessa.

Tässä kirjoituksessa esitellään vinkkejä talouden budjetointiin ja seurantaan sekä linkit muutamiin esimerkki-Exceleihin, joilla tuloja ja menoja voi seurata.

Työkaveri pohti eräänä päivänä ääneen, että jotkin hänen kaverinsa olivat aloittaneet talouden seurannan ja budjetoinnin. Ja olivat kuulemma pystyneet säästämään tämän johdosta paljon enemmän kuin ennen. Työkaveri ihmetteli, että miten?

Säästäminen lisääntyy, koska budjetoinnin kautta on itselle asetettu tiettyjä kulutusrajoja, joiden pitävyyttä vielä seuranta tukee. Näin erilaiset heräteostokset vähenevät, jonka seurauksena säästöön jää enemmän.

Toinen säästämistä lisäävä tekijä on se, että seurannan avulla elämän pikkuekstrojen iso vaikutus tulee esiin. Siis kuluja, jotka ovat luonteeltaan ”euro tuonne, euro tänne” -tyyppisiä, joihin ei kiinnitä huomiota, mutta joista kertyy kuitenkin iso summa. Elämän pikkuekstroista kirjoitin kirjoituksessa Lattemiljonääri.

Talouden budjetointi ja seuranta

Talouden budjetointi ja seuranta tuo elämän rahareiät lahjomattomasti esiin. Kun tietää, mihin ja miten rahaa käyttää, niin sen paremmin rahankäyttöä pystyy hallitsemaan ja ohjaamaan. Siksi talouden budjetointi ja seuranta on ensimmäisiä askelia säästämisen aloittamisessa.

Perusidea on, että kaikki omat (tai talouden) tulot ja menot kirjataan ylös. Kirjaamisesta ei kuitenkaan tule tehdä liian vaikeaa ja raskasta, sillä se syö helposti motivaatiota. Kirjaamisen voi tehdä myös ruutupaperilla, mutta Excel:n avulla laskeminen on helpompaa, joten siinä mielessä se on mukavampi. Kirjoituksen lopussa on linkki kahteen esimerkki-Exceliin.

kirjanpito-laskin

Tulojen ja menojen kirjaus kannattaa tehdä päivittäin tai mahdollisimman usein. Näin siksi, että kirjaamisen tulisi olla rutiinia, ja liian harvoin tehtynä se unohtuu ja koko homma kuivuu kasaan. Kirjaamista helpottaa huomattavasti, jos säästät kaupan kuitit. Näin päivän menoja ei tarvitse ulkomuistista kirjata.

Kuten jo todettiin, niin seurannan avulla pienet kulut tulevat esiin. Päivittäiset parin euron ostokset unohtuvat nopeasti, eikä niihin välttämättä kiinnitä huomiota. Mutta, jos kuukauden lopussa seuranta näyttää, että limsaan taikka karamelleihin on mennyt yli 100 euroa, niin se pistää varmasti miettimään. ”Olisin voinut laittaa säästöihin koko tuon summan.”

Budjetointi auttaa talouden suunnittelussa, jolloin esimerkiksi auton huollon kustannuksiin tai vuosittaisen vakuutusmaksun maksamiseen pystyy varautumaan jo hieman ennakkoon.

Itsekuria ja tuskaa

Tulojen ja menojen kirjaaminen vaatii yllättävän paljon itsekuria. Se on kuin laihduttamisen aloittaminen – kaikenlaisia tekosyitä varmasti löytyy, jonka johdosta aloittaminen jää. Muista kuitenkin, että kirjaaminen itsessään ei ole itseisarvo, vaan se, että säästämiseen jää enemmän mahdollisuuksia.

Kirjaaminen vaatii itsekurin lisäksi vielä siitä aiheutuvan tuskan sietämistä. Tässä tuska ei tarkoita itse kirjaustapahtumaa, vaan sitä, että budjetit ylittyvät ja rahaa menee ihan vääriin kohteisiin. Sitä voi olla vaikea kestää.

Se on kuin viikoittainen puntarissa käynti. Jos paino ei laske, vaan se jopa nousee, niin mitä teet? Lopetat puntarissa käynnin (ja laitat pään pensaaseen) vai aloitat vihdoin sen laihduttamisen? Jos aloitat laihduttamisen, ja paino alkaa putoamaan, niin silloin puntarissa käynnistä tulee motivoiva tekijä.

Sama tässä kirjaamisessakin.

Alkuun budjetit tosiaan ylittyvät eikä suunnitelmat pidä ollenkaan paikkaansa, mutta se on ihan ok. Tarkoitus on kuitenkin oppia omasta itsestään, ja pyrkiä sitten ohjaamaan itseään haluttuun suuntaan. Kun aikaa kuluu, niin opit tuntemaan itseäsi paremmin, jolloin tiedät ”mistä naruista vetää” .

cola-fanta-sprite

Alkuun budjeteista kannattaa tehdä suhteellisen väljiä. Jos karamelliin ja limsaan on mennyt 100 euroa kuukaudessa, niin budjettia ei kannata tehdä 0 euron suuruiseksi. Mutta ehkä joku 75 euroa voisi jo seuraavina kuukausina alittua. Ja sitten taas myöhemmin, sitä voisi pudottaa 60 euroon ja niin edelleen. Lisäksi yllätyksiä varmasti tulee (pesukone hajoaa tms.), joten budjetointi ei voi olla kaiken kattavaa.

Kun seurantaa on tehnyt muutaman kuukauden ajan, niin myös Talouden hoitopäivän pitäminen helpottuu. Nyt pystyy paremmin näkemään, millaisia palveluja ja laskuja omassa taloudessa on, ja mitkä niistä ovat mahdollisesti turhia tai liian suuresti mitoitettuja.

Yhteenveto

Yhteenvetoa ei kannata turhaan pitkittää:

  1. Aloita säästäminen heti tänään
  2. Talouden budjetointi ja seuranta auttaa talouden suunnittelussa.
    • Sen avulla on helpompi päästä kärryille omista turhista kuluista, jonka jälkeen on paljon helpompi muuttaa omia kulutustottumuksia.
    • Näin säästöönkin jää enemmän rahaa.

Talouden Seuranta Excel

Internetissä on valmiita Excel-pohjia talouden suunnittelua varten ja esimerkiksi Martat.fi -sivustolla on yksi versio: http://www.martat.fi/rahat/talouden-suunnittelu/.

Tein myös oman version, jonka voi ladata Google-Docs:n kautta täältä:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1EyPdAXfLV-pzWN-WpHKrz5QEccN2FUmc7xT9ryUQh44/edit?usp=sharing

Saat siitä omalle koneelle Excel-version valitsemala Tiedosto > Lataa tiedostona > Microsoft Excel (*.xlsx).

taloudenseuranta

Tiedostoon on esimerkinomaisesti tehty muutamia merkintojä. Kaikki vihreällä pohjalla olevat merkinnät voi huoletta poistaa.

3 vastausta artikkeliin “UVL: Talouden budjetointi ja seuranta”

Kommentit on suljettu.