UVL: Rahalähetys tulevaisuuden itsellesi

UVL eli UudenVuodenLupaus on sarja vuodenvaihteen kirjoituksia, jolla säästämisen aloittamista tuodaan esiin ja siihen kannustetaan.

Kun oma talous on kunnossa, niin säästämisen voi aloittaa. Pitkä säästämisaika ja korkoa-korolle tekijä ovat voittamaton yhdistelmä. Aloittamalla nyt 100 euron kuukausisäästämisen, niin 30 vuoden päästä saisit (nykyrahassa) 600 euron kuukausittaisen lisäeläkkeen.

Tässä kirjoituksessa katsotaan millaista tuotto-odotusta on lupa odottaa, miksi säästäminen kannattaa aloittaa heti ja mitä korkoa-korolle tuotto tarkoittaa pitkässä juoksussa.

Kaikki sellaisia aiheita, joita olen vuoden 2016 kirjoituksissa jo käsitellyt, mutta tässä vielä ajatuksia uudelleen.

Lue myös edelliset Uudenvuodenlupaus-kirjoitukset

Tuotto-odotus

Kirjoituksessa Osakkeiden tuotto-odotus kirjoitin Jeremy J. Siegel:n tekemästä tutkimuksesta. Tutkimuksessa hän toteaa, että viimeisen 200 vuoden ajalta eri sijoitusmuotojen keskimääräiset reaalituotot ovat olleet

  • Osakkeet: 6,7 %
  • Pitkät korkokotuotteet: 3,5 %
  • Lyhyet korkotuotteet: 2,7 %
  • Kulta: 0,6 %
  • Käteinen: -1,4 %

Inflaation vaikutus on poistettu noista em. tuotoista, siitä nimi ”reaalituotto”.

Siegel kertoo tulleensa tutkimuksissaan johtopäätökseen, että mikäli osakkeiden pitoaika on yli 20 vuotta, niin osakkeet ovat vähemmän riskisiä kuin korkosijoitukset. Tämä on hyvä muistaa, kun tehdään pitkäaikaisia sijoituksia.

Jos sijoitusaika on pitkä (niin kuin monilla meistä eläkeikään säästävällä on), niin silloin sijoitukset kannattaa tehdä pääsääntöisesti osakkeisiin tai osakerahastoihin. Tärkeää on kuitenkin muistaa se, että sijoitetun rahan tulisi olla sellaista, joihin ei tarvitse kajota yli viiteen, mielellään yli kymmeneen vuoteen. Jos tietää ostavansa asunnon ensi vuonna, niin silloin tähän varattuja rahoja ei pidä laittaa osakkeisiin. Näin siksi, että lyhyellä aikavälillä kurssit voivat laskea voimakkaastikin.

Muista, että sinulla tulisi olla se puskurirahasto tuomassa turvaa elämän yllätysten varalle.

Sijoitusten tuotto-odotus kannattaa pitää realistisen pienenä. 10 prosentin tuotto pitkältä aikaväliltä (yli 20 vuotta) on jo huippusuoritus ja 20 prosentin tuotolla olisit maailman kärkeä.

Kohta tulee romahdus – aloitan säästämisen sen jälkeen

Moni lykkää sijoittamisen aloittamista, koska he pelkäävät uuden pörssiromahduksen odottavan nurkan takana. Ovathan markkinat olleet nousuputkessa jo vuodesta 2009 alkaen.

Kuten kirjoitin Ajallinen hajauttaminen -kirjoituksessa, niin maailmalla sattuu ja tapahtuu jatkuvasti markkinoita hermostuttavia asioita. Vuonna 2015 näitä olivat mm. Kreikan lainaneuvottelut ja kansanäänestys, USA:n koronnoston odotus, öljyn hinnan romahdus, Kiinan talouden yskähtelyt, Euroopan pakolaiskriisi, terroristi-iskut, Venäjän pakotteet ja niin edelleen.

Vuonna 2016 pelonaiheita ovat olleet alkuvuoden Kiinan talouden pelot, Brexit-äänestys, USA:n presidentinvaalit sekä Italian-vaalit (huomasiko tätä edes kukaan). Ja vuonna 2017 pelonaiheta tulee varmasti lisää.

Helsinki25IndeksiKehitys1999

Oheinen kaavio on esitetty myös Ajallinen hajauttaminen -kirjoituksessa ja siinä näkyy myös hyvin it-kuplan sekä finanssikriisin romahdukset indeksin arvossa. Helsingin pörssin kurssitaso laski molemmilla kerroilla noin 60 prosenttia

Kirjoituksessa on myös esimerkki siitä, kuinka vuoden 2007 alussa aloitettu 200 euron kuukausisäästäminen kehittyy, kun saadut osingot sijoitetaan takaisin osakkeisiin. Sijoitusten arvo olisi noussut tammikuuhun 2016 mennessä noin 35 000 euroon ja tuotto olisi ollut noin 10 prosenttia vuodessa. Näin, vaikka tähän sijoitusaikaan osuu finanssikriisi eli vuosisadan yksi pahimmista romahduksista.

Mikäli sijoittaja jää odottamaan erilaisten tilanteiden rauhoittumista taikka jotain tulevan tapahtuman ohimenoa, niin hän ei pääse markkinoille koskaan. Eläkeikään mennessä ja eläkkeellä oloaikana (joka sekin on monille meistä yli 20 vuoden mittainen) ehtii tulla monenmoista pörssiromahdusta ja kriisiä. Miksi siis pelätä sitä seuraavaa?

Rahalahjoitus tulevalle vanhalle itsellesi

Sinulla on 100 euroa. Pidätkö sen ja käytät sen johonkin mukavaan? Vai laitatko sen sivuun ja nostat 30 vuoden kuluttua 600 euroa (nykyisen ostovoiman rahana)? Kummat teet? Liian harva meistä jaksaa odottaa…

Oletetaan seuraavassa, että sijoitusten reaalituotto on kirjoituksen alun 6,7 prosentin mukainen, mutta sijoituksen kulut syövät tuotosta niin, että se olisi 6,2 prosenttia.

Jos olet nyt 40-vuotias, ja teet 100 euron sijoituksen osakerahastoon tammikuussa 2017. Nostat tämän sijoituksen 30 vuoden päästä (olet silloin 70-vuotias) tammikuussa 2047. Helmikuussa teet uuden 100 euron sijoituksen, ja nostat sen taas 30 vuoden päästä helmikuussa – ja niin edelleen. Näin jokainen kuukausittainen 100 euroa olisi säästössä tasan 30 vuotta.

kuun-vaiheet

Tämä 100 euroa kasvaa 30 vuoden aikana 6,2 prosentin tuotolla noin 600 euroon. Ja tämä 600 euroa tarkoittaa nykyisen ostovoiman mukaista rahasummaa, koska inflaatio oli puhdistettu sijoituksen tuotosta. Eli näin toimien 70-vuotias tulevaisuuden sinä saisi 600 euron lisäeläkkeen joka kuukausi aina 100-vuotiaaksi asti.

30-vuotiaan 100 euroa ehtisi kasvaa 40 vuoden aikana noin 1 100 euroon. Ja hänen rahasummansa riittäisi aina 110 vuotiaaksi asti, eli hän voisi jossain vaiheessa eläkkeellä ollessaan nostaa vähän ekstraa.

Huomaa, miten 10 vuoden säästämisaika vaikuttaa edellisen esimerkin 30- ja 40-vuotiaiden sijoitusten tuottoon. 30 vuodessa 100 euroa ehti kasvaa noin 600 euroon, mutta 40 vuodessa jo 1 100 euroon. Lisäksi 30-vuotiaan säästöt riittäisivät 10 vuotta pidempään.

Ja pohdi sitä, kuinka tarpeellinen tuo esimerkin 600 (tai 1 100) euroa/kk on tulevaisuuden sinulle – yli 70-vuotiaalle mummelille tai papparaiselle.

Yhteenveto

Kirjoituksessa kerrattiin se, että osakkeiden keskimääräinen reaalinen tuotto on ollut 6,7 prosenttia. Se, mitä se tulevaisuudessa on jää nähtäväksi, mutta todennäköisesti se on parempi kuin korkosijoitusten tai kullan tuotto.

Tuotto-odotuksissa kannattaa olla jalat maassa, eikä yli 10 prosentin tuottoihin kannata uskoa. Joinain vuosina tuotto voi ylittää 10 prosenttia helpostikin, mutta pitkän aikavälin 10 prosentin tuotto on rautainen suoritus.

Sijoittajan ei kannata jäädä odottamaan erilaisten epävarmojen tilanteiden rauhoittumista. Kurssiromahdus tulee – se on ihan varmaa – ja niitä tulee tulevaisuudessa vielä useita. Samaan tapaan kuin niitä on tullut menneisyydessäkin. Siitäkin huolimatta reaalinen osakkeiden tuotto on ollut 6,7 prosentissa.

Kun olet aloittanut talouden budjetoinnin ja seurannan, olet maksanut pois kaikki kulutusluotot ja olet saanut noin 3 – 4 kuukauden puskurirahaston kokoon, niin sinulla on jo nyt varsin hyvä ote omaan talouteesi. Näin säästämisen mahdollisuudet ovat parantuneet. Mikäli säästöön jää kuukausittain sellaista rahaa, jota ei tarvitse seuraavaan 10 vuoteen (puskurirahasto antaa lyhyen aikavälin turvaa), niin silloin kannattaa aloittaa säännöllinen kuukausisäästäminen alhaisten kulujen osakerahastoon.

Mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa, niin sitä pienillä rahasummilla saa kerättyä ison potin. Lisää voi lukea mm. seuraavista kirjoituksista:

 

Yksi ajatus artikkelista “UVL: Rahalähetys tulevaisuuden itsellesi”

Kommentit on suljettu.