Lassila-Tikanoja Oyj

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty Lassila-Tikanoja, jonka tarjontaan kuuluu mm. ympäristö-, teollisuus-, ja kiinteistöpalveluja sekä uusiutuvia energialähteitä. Yhtiöllä on toimintaa Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä, ja se työllistää noin 7 300 työntekijää. Lassila-Tikanojan markkina-arvo on noin 750 miljoonaa euroa.

Vuonna 1905 Josef Lassila ja Frithjof Tikanoja perustivat Lassila & Tikanoja -nimisen yrityksen. Alkuun yritys oli tukkukauppa myyden mm. kankaita ja rihkamaa sekä saippuaa ja makeisia.

1980-luvulle saakka Suomen suurimpia vaatetusteollisuusyrityksiä, jonka tunnetuimpia tuotemerkkejä olivat Tiklas-puvut ja -paidat sekä Topman-kengät. Nykymuotoinen Lassila-Tikanoja (L&T) kuoriutui vuonna 1989 hankitun tytäryhtiön Säkkiväline Oy:n pohjalta.

lassilatikanojapuristin-husmann
Kuva: http://www.lassila-tikanoja.fi/palvelut/jatehuolto/huoltopalvelut/

L&T sanoo olevansa ”palveluyritys, joka yhdessä asiakkaidensa kanssa on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi”. Tähän kierrätykseen tai pikemminkin kiertotalouteen L&T fokusoi itseään tarjoten asiakkailleen energia-, materiaali- ja kustannustehokkuutta parantavia palveluja.

L&T listaa toimintansa ajureikseen 1) keskeisten raaka-aineiden kallistumisen, 2) ilmaston lämpenemisen ja 3) Euroopan ja Suomen kilpailukyvyn heikkenemisen.

Taloudellinen tilanne

Lassila-Tikanojan haasteena on saada liikevaihto nousu-uralle, sillä se on ollut noin 640 – 670 miljoonan euron tasolla jo varsin pitkään. Nettotuloksen marginaali on parin vuoden aikana ollut pienoisessa nousussa ja marginaali noussee tilikaudelta 2016 noin 6,4 prosenttiin. Tähän marginaalin nousuun, kun saataisiin yhdistettyä myös liikevaihdon kasvu, niin yhtiön kannattavuus paranisi huomattavasti.

Tilikauden 2016 ennustettu liikevaihto on noin 660 miljoonaa ja nettotulos noin 42 miljoonaa euroa.

Parantuneen kannattavuuden seurauksena pääoman tuottoluvut ROE ja ROI ovat nousseet hyvälle tasolle ollen noin 19,4 ja 15,8 prosenttia vastaavasti. Vielä vuonna 2013 ROE ja ROI olivat alle 10 prosentissa.

Osinkosijoittajaa korkeahko osingonmaksusuhde mietityttää. Yhtiö on käytännössä maksanut viimeisten vuosien tuloksensa kokonaan ulos osinkoina. Osinko on parina viime vuotena ollut nousussa, mutta mistään osinkosijoittajan kannalta merkittävästä trendistä ei voi vielä puhua. Ennustettu osinko keväälle 2017 on 0,90 euroa, joka tällä osakkeen hinnalla 19,90 euroa antaisi noin 4,5 prosentin osinkotuoton.

Osakkeen arvostus on aavistuksen koholla, sillä PE-luku on 18 tasolla.

LASSILA-TIKANOJA5.1.2017 | 19,90 EUR
17
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Lassila-Tikanojan Talousmentor-arvoluku on 17/30. Arvoluvun pisteitä laskee erityisesti osakkeen korkea hinta PE-lukuun suhteutettuna sekä heikko osingon kehitys. Lisäksi liikevaihdon ja nettotuloksen nihkeä kehitys laskee pisteitä.

Lassila-Tikanojan Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Lassila-Tikanoja sijoituskohteena

.

Yksi ajatus artikkelista “Lassila-Tikanoja Oyj”

Kommentit on suljettu.