Viikkokatsaus 1/2017

Tuloskauden alkua odotellessa viikkokatsauksessa tietoa Fordin ennätysmyynneistä Kiinassa ja USA:ssa. Lisäksi suositusten nostoja Talousmentor-salkussa oleville Technopoliksen ja Metsä Boardin osakkeille.

Viikon 1/2017 lopussa

  • Talousmentor-salkku: 29 148,98 (+1,6 %)
  • Seligson vertailusalkku: 29 610,31 (+1,6 %)

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Viikon 1 yritystapahtumia

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin Lassila-Tikanoja Oyj.

Ford Motor Company ilmoitti kuluvalla viikolla, että se teki ennätysmyynnin Kiinassa. Autoja toimitettiin jälleenmyyjille vuonna 2016 yhteensä 1,27 miljoonaa kappaletta, kun vuonna 2015 toimitusmäärä oli 1,12 miljoonaa. Kasvua siis vajaat 14 prosenttia.

Ford ilmoitti myös USA:n myynneistä. Autoja myytiin vuonna 2016 2,6 miljoonaa kappaletta, mikä oli paras myyntimäärä yli 10 vuoteen. Toisaalta kasvua vuoteen 2015 (mikä oli edellinen ennätysvuosi) oli vain noin 1 500 autoa.

Trumpin vaalivoitto ja hänen puheensa suojatulleista yms. näyttää vaikuttavan myöskin Ford:iin. Yhtiö ilmoitti peruvansa Meksikon autotehtaan rakentamisen ja investoivansa sen sijaan Michiganiin. Ford aikoo panostaa sähköautojen sekä itse-ajavien autoihin liittyvien ratkaisujen kehittämiseen.

Talousmentor-salkussa on Fordin osakkeita.

Raision toimitusjohtaja Matti Rihko irtisanoutui ja hänen tehtävänsä loppuivat välittömästi. Markkinat enteilevät jotain ”huonoa” uutista tähän liittyen, sillä Raision tiedotteessa ei kerrottu irtisanoutumisen syytä. Lisäksi Rihko ja hallitus sopivat, että tehtävät loppuvat välittömästi eikä Rihko jää neuvonantajaksi taloon esim. puoleksi vuodeksi, kunnes uusi toimitusjohtaja on saatu palkattua.

Raision vuosi 2016 on ollut vaikea mm. Brexit:n aiheuttaman punnan kurssin muutosten takia, joten pelkona on, että yhtiön tulos on ennakoituakin heikompi.

Evli toisti Technopolikselle Buy-suosituksen ja asetti tavoitehinnan 4.00 euroon. Talousmentor-salkussa on Technopoliksen osakkeita, ja oma tavoitehinta on 3,75 euroa.

Nordea nosti puolestaan Metsä Boardin tavoitehintaa 7,90 euroon. Perusteluina olivat dollarin vahvistuminen, joka nostaa yhtiön tulospotentiaalia Nordean mukaan lähes 15 prosentilla. Talousmentor-salkussa on Metsä Boardin osakkeita, ja oma tavoitehinta on 7,40 euroa.

Talousmentor-salkun osakkeiden tavoitehinnoista oli puhetta kirjoituksessa Viikkokatsaus 50/2016.

Viikon 2 yhtiötapahtumia

Tuloskausi alkaa parin viikon kuluessa. Osakkeiden hurja nousu parin viime kuukauden aikana on ladannut odotukset korkealle. Jos näihin korkeisiin odotuksiin ei päästä, niin osakkeen kurssilasku voi olla rajua. Tämä voi kuitenkin luoda hyviä ostopaikkoja, jos kurssilasku johtuu vain hurjien odotusten pettäessä eikä niinkään yhtiön huonosta tuloskunnosta.

Campbell Soup Company:n 0,35 USD osinko irtoaa maanantaina 9.1.

Ford julkistanee kvartaaliosinkonsa viikolla 2 ja osinkoennusteena on 0,17 USD. Nykyinen kvartaaliosinko on ollut 0,15 USD, joten osingon nostoa odotetaan.

Myös Fastenal:n odotetaan julkistavansa kvartaaliosinkonsa tulevalla viikolla. Osinkoennuste on 0,32 USD, kun edellinen kvartaaliosinko on ollut 0,30 USD.