Viikkokatsaus 8/2017

Viikkokatsauksessa mm. tulosennakot Olvista ja Edison International:lta, salkun osinkosumma asettuu noin 1 090 euroon sekä Amerin ja General Mills:n huomiohinnat alittuneet.

Talousmentor-salkku

Viikon 7/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 28 238,67 (-0,4 %)
 • Seligson vertailusalkku: 30 293,66 (+1,4 %)

Viikolla salkusta myytiin pois Technopoliksen osakkeet ja tilalle ostettiin Amer Sports:ia (Talousmentor-salkku: Technopolis (myynti) ja Amer Sports (osto)).

Kaikki salkun yhtiöt ovat raportoineet tuloksensa ja julkaisseet osinkonsa. Salkun osinkojen yhteismäärä (tämän hetkisillä valuuttakursseilla) on noin 1 087 euroa. Tämä on enemmän kuin tavoitteena oleva 1 000 euroa.

Salkkuraportti julkaistaan tulevalla viikolla, joten silloin tarkemmin salkun yhtiöistä. Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Viimeisin hintapäivitys Yrityslista: Tavoitehinnat -sivulla on 19.2.

Osinkojen julkaisun yhteydessä hintaliikkeet ovat voimakkaita, varsinkin silloin, jos julkistettu osinko jää ennustetusta. Huomio- ja tavoitehinnathan perustuivat siihen, että yritys kasvattaa osinkoaan vuosittain. Ja jos näin ei käy, niin hinnat joustavat sitten tarvittaessa.

Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat:

Yritys      Osake     Huomiohinta  %
Amer Sports   22,45 EUR   22,94 EUR  HUOM!
General Mills  59,23 USD   58,31 USD  -1,6 %
Securitas    132,30 SEK   124,57 SEK  -5,8 %
Ponsse      22,15 EUR   20,80 EUR  -6,1 %
Orkla      75,35 NOK   69,58 NOK  -7,7 %

Kuten viikko sitten todettiin, niin Amerin kohdalla huomiohinta on alittunut – ja vieläpä varsin reippaasti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että yhtiö alkaa olemaan ostohinnoissa. Mutta, ennen kuin osaketta lähtee suin päin ostamaan, niin yritykseen pitää tutustua huolellisesti.”

Myös General Mills:n 4.2. määritelty huomiohinta alittui viikon aikana. Itse en General Mills:stä innostu samalla tavalla kuin Amerista viikko sitten. Yhtiön Talousmentor-yritysanalyysin voi lukea tästä: General Mills sijoituskohteena.

Viikon 7 yhtiötapahtumia

Raision, Securitaksen, Norsk Hydron, Aktian, Ponssen ja Ramirentin tulosyhteenvedot löytyvät täältä: Viikon 7/2017 yritysanalyysit

Lisäksi jonossa on odottamassa käsittelyä 6 yhtiötä: Aflac, Archer-Daniels-Midland, Cummins, Deere, Campbell Soup Company ja Orkla. Aflac:lta ja Archer-Daniels-Midland:lta odotetaan 10K-raporttia, sillä yhtiöiden 8K-raportit olivat lukujen osalta vajaita. Jonoa puretaan tulevina viikkoina.

Viikon 8 yhtiötapahtumia

Tulevalla viikolla 2 Talousmentor-yrityslistan yritystä julkistaa Q4 tuloksensa.

Edison International (ti 21.2.2017)

Ediston International:n tilikauden 2016 ennustettu liikevaihto on 11 700 miljoonaa ja nettotulos 1 275 miljoonaa dollaria. Yhtiö julkaisee myös kvartaaliosingon helmikuun loppuun mennessä. Koska nyt ei ole osingon nostovuoro, niin osingon voi odottaa olevan sama kuin viimeksi eli 0,5425 USD.

Edisonin liikevaihto on polkenut viimeiset vuodet paikoillaan ollen 10 – 13 miljardia dollaria. Syynä tähän on toki alhaisella tasolla ollut energian hinta sekä tiukka sääntely. Mutta sijoittajan näkökulmasta liikevaihdon tulisi lähteä taas kasvuun, jotta myös nettotuloksen kasvullekin tulisi tilaa.

Yhtiön on varsin velkainen, mistä kertoo noin 25 – 30 prosentissa oleva omavaraisuusaste sekä lähes 100 prosentissa oleva gearing. Tästä velkavivusta huolimatta pääoman tuoton tunnusluvut (ROE ja ROI) ovat jääneet alle 10 prosenttiin.

Edisonin kohdalla jälleen voidaan todeta, että mitä harmaampi tulos niin sitä parempi.

Olvi (to 23.2.2017)

Olvin tilikauden 2016 ennustettu liikevaihto on 318 miljoonaa ja nettotulos 33 miljoonaa euroa. Osingon ennustetaan nousevan 0,75 euroon edellisvuoden 0,70 eurosta.

Olvin liikevaihdon ja tuloksen kehitys on ollut vaimeaa viimeisten vuosien aikana. Yhtiö kyllä tekee hyvää tulosta hyvällä ROE:lla, mutta kasvuakin pitäisi saada aikaiseksi. Pelkästään vyötä kiristämällä ei voida jatkuvasti edetä. Kysymys kuuluukin, että mistä kasvua?

Viron alkoholiveron korotus tuli voimaan vuoden 2016 alussa, ja tulosraportissa fokus siihen, miten yhtiö uskoo tämän vaikuttavan Viro-segmentin lukuihin. Aiempina vuosina segmentti on tehnyt noin 70 – 75 miljoonan euron liikevaihtoa ja noin 16 miljoonan euron liikevoittoa.