Viikkokatsaus 9/2017

Buffett:n vuosittainen sijoittajakirje on ilmestynyt. Amer Sports ja Ponsse ovat mielenkiintoisissa hinnoissa. Talousmentor-salkku on kokenut kovia alkuvuoden aikana.

Talousmentor-salkku

Viikon 8/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 652,71 (-2,1 %)
 • Seligson vertailusalkku: 30 543,20 (+0,8 %)

Talousmentor-salkun ja vertailusalkun kehitys on lähtenyt täysin päinvastaiseen suuntaan. Vuoden alusta Talousmentor-salkku on menettänyt arvostaan noin -1 030 euroa (-3,6 %), kun taas vertailusalkku on tuottanut +1 395 euroa (+4,8 %). Näin vertailusalkku on repinyt jo vajaan 2 900 euron etumatkan. Oheinen kuvaaja kertoo karua kieltään.

salkkuraportti-salkunkehitys-082017

Tietenkään tilanne ei ole hyvä, mutta Talousmentor-salkun rakenne on mielestäni ihan ok, joten mihinkään paniikkiin ei ole aihetta. Tämä(kin) vain osoittaa sen, kuinka piensijoittajan on omilla osakevalinnoillaan vaikea voittaa edes vertailurahastoa saati sitten indeksiä.

Tulevalla viikolla salkkuun tulee Fordin kvartaaliosingot. Salkussa on 200 Fordin osaketta ja osinko on 0,20 USD/osake, joten odotettavissa on noin 32 euron tilitys ennakkoverojen (15 %) ja kurssimuutosten jälkeen.

Salkun Q4/2016 raportti on luettavissa Salkkuraportti Q4/2016.

Huomio- ja tavoitehinnat

Viimeisin hintapäivitys Yrityslista: Tavoitehinnat -sivulla on 26.2.

Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat:

Yritys      Osake     Huomiohinta  %
Amer Sports   22,10 EUR   22,84 EUR  HUOM!
Ponsse      21,15 EUR   20,79 EUR  -2,2 %
General Mills  61,37 USD   58,34 USD  -4,9 %
Sponda      4,00 USD    3,76 EUR  -6,0 %
Securitas    133,90 SEK   124,60 SEK  -6,9 %

Amer Sports:n (Talousmentor-arvoluku 22/30) huomiohinta on edelleen alittunut. General Mills (18/30), joka viime viikolla alitti huomiohinnan, on hieman toipunut.

Uutena mielenkiintoisena osakkeena rajaa hätyyttelee Ponsse (26/30), jonka Talousmentor-arvoluku on erinomaisella tasolla. Ehdottomasti harkinnan arvoinen yhtiö tällä hintatasolla. Tästä pääset Ponssen Talousmentor-yritysanalyysiin.

Vaikka huomiohinta on alittunut (tai alittumassa), niin se ei tarkoita 1) etteikö osakkeen hinta voisi laskea vielä lisää 2) tai että osaketta pitäisi ostaa pelkästään tämän takia. Yhtiöön ja sen liiketoimintaan tulee aina tutustua huolellisesti ennen ostopäätöstä.

Viikon 8 yhtiötapahtumia

Olvin, Orklan, Aflac:n, Campbell Soup:n ja Cummins:n tulosyhteenvedot löytyvät täältä Viikon 8/2017 yritysanalyysit.

Warren Buffett on julkistanut vuosittaisen sijoittajakirjeensä, jonka voi ladata hänen luotsaamansa yhtiönsä Berkshire Hathaway:n sivuilta: http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html. Tätä sijoittajakirjettä voi suositella kaikille! Lisäksi kannustan ottamaan talteen aikaisempien vuosien sijoittajakirjeet, sillä ne sisältävät ajatonta tietoa sijoittamisesta.

Viikon 9 yhtiötapahtumia

Tuloskierros on tältä erää ohi – lukuun ottamatta General Mills:iä, joka julkaisee tuloksensa noin kuukauden kuluttua.

Kolmen yhtiön raportit on vielä käymättä läpi: Archer-Daniels-Midland, Deere ja Edison International ovat vielä jonossa odottamassa vuoroaan. Näiden yhtiöiden analyysit on tarkoitus päivittää viikon 9 aikana.

Nyt on hyvää aikaa tutustua Warren Buffett:n uusimpaan sijoittajakirjeeseen…