Viikon 9/2017 yritysanalyysit

Tässä kirjoituksessa lyhyesti Q4/2016 tuloskierrokselta rästiin jääneiden yritysten tuloksista. Archer-Daniels-Midland, Deere ja Edison International.

Q4/2016 tuloskierroksen tulossuma on nyt saatu purettua.

Archer-Daniels-Midland

ARCHER-DANIELS-MIDLAND24.2.2017 | 45,26 USD
24
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Archer-Daniels-Midland:n Talousmentor-arvoluku on 24/30. Hyvällä tasolla olevia arvoluvun pisteitä laskee erityisesti liikevaihdon ja tuloksen heikko kehitys sekä heikolla tasolla olevat pääoman tuottoluvut.

Tilikauden 2016 liikevaihto oli 62,3 miljardia ja nettotulos 1,3 miljardia dollaria.

Liikevaihto laski noin 8,0 prosenttia ja tähän laskuun vaikutti mm. viljan alhaisempi maailman markkinahinta, etanolin ja kasviöljyjen pienemmät myyntimäärät. Myös liiketoimintojen myynneillä oli laskeva vaikutus liikevaihtoon.

Nettotulos laski noin 30 prosenttia eli 570 miljoonaa dollaria. Laskuun vaikutti em. liikevaihdon lasku, mutta erityisesti viljojen ja kasviöljyjen marginaalien lasku. Lisäksi vertailuvuoteen sisältyi kertaluonteisia liiketoimintojen myyntivoittoja noin 300 miljoonan dollarin edestä. Tämä huomioiden lasku ei ollut niin dramaattista.

Yhtiön liikevaihto on laskenut 4 vuotta peräjälkeen vuoden 2012 noin 90,6 miljardista dollarista vuoden 2016 noin 62,3 miljardiin dollariin. Laskua on yhteensä yli 30 prosenttia. Vaikka yhtiö toimii ohuilla marginaaleilla, niin tämä liikevaihdon pudotus ei ole juurikaan näkynyt nettotuloksessa. Mutta lähtisikö liikevaihto vuonna 2017 vihdoin kasvuun?

ADM:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty.

Deere

DEERE & COMPANY2.3.2017 | 110,90 USD
16
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Deeren Talousmentor-arvoluku on 16/30. Tyydyttävällä tasolla olevia arvoluvun pisteitä laskee erityisesti tuloksen heikko kehitys sekä osakkeen korkea hinta. Lisäksi osinkokehityksen pysähtyminen laskee pisteitä. Deeren Financial Services -segmentin pankkimainen toiminta nostaa yhtiön velkaisuuden korkeaksi, joka laskee myös pisteitä.

Q1/2017 liikevaihto oli 5 625 miljoonaa ja nettotulos 194 miljoonaa dollaria.

Liikevaihtoon negatiivisesti vaikuttivat laskeneet kone-segmentin toimitusmäärät. Sen sijaan Financial Services -segmentin liikevaihto kasvoi.

Liikevoittoon (ebit) positiivisesti vaikuttivat mm. kone-segmentin marginaalien paraneminen. Sen sijaan liikevoittoa rasittivat mm. työtekijöiden vapaaehtoiset eropaketit ja niiden tuomat lisäkustannukset sekä korkeammat myyntipalkkiot. Myös kasvaneet takuuhuollot vaikuttivat liikevoittoon negatiivisesti.

Tilikaudelle 2017 yhtiö odottaa, että

  • liikevaihto kasvaa noin 4 % (noin 27 250 M USD)
  • tulos on 1 500 miljoonaa dollaria

Deeren Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty.

Edison International

EDISON INTERNATIONAL3.3.2017 | 79,92 USD
16
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Edison International:n Talousmentor-arvoluku on 16/30. Tyydyttäviä arvoluvun pisteitä laskee erityisesti tuloksen heikko kehitys. Pisteitä laskee myös korkea velkaisuus sekä pääomavaltaisena yhtiönä heikot pääoman tuottoluvut. Myös osakkeen hinnan korkea taso laskee pisteitä.

Tilikauden 2016 liikevaihto oli 11,9 miljardia ja nettotulos 1,3 miljardia dollaria.

Nettotulos nousi noin 290 miljoonaa dollaria, mutta tässä on hyvä huomata, että vuoden 2015 tulokseen sisältyi noin 380 miljoonan dollarin kertaluontoinen alaskirjaus. Tämä huomioiden nettotulos laski hieman.

Kalifornian energiateollisuus käy läpi suurta muutosta, missä esimerkiksi kuluttajien omat sähkövarastot ja energian tuotanto (aurinkoenergia) tulevat osaksi sähköntuotantoa ja varastointia. Kalifornian osavaltio myös tukee tätä kehitystä omilla toimillaan. Siksi toimiva sähköverkko on avainasemassa tässä yhtälössä, mikä näkyy myös Edisonin sähköverkkoinvestoinneissa. Vuosien 2017 – 2020 aikana yhtiö käyttää investointeihin noin 19,3 Mrd dollaria.

Yhtiö ohjeistaa, että tilikauden ns ”core earnings EPS” on 4,04 – 4,24 USD dollarissa. Vuonna 2016 se oli 3,97 USD.

Edison International:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty.

Yksi ajatus artikkelista “Viikon 9/2017 yritysanalyysit”

Kommentit on suljettu.