Betsson AB

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty Betsson AB. Ruotsalaiset Bill Lindwall ja Rolf Lundström perustivat AB Restaurang Rouletter nimisen rahapeliyhtiön vuonna 1963. Nyt yli 50 vuotta myöhemmin yhtiön nimi on Betsson AB ja se tarjoaa internetissä erilaisia rahapelejä (pokeri, kasino, urheiluvedonlyönti).

Betsson on itsessään ns. holdingyhtiö, jolla ei ole rahapelitoimintaa. Yhtiö tarjoaa tytäryhtiöiden kautta rahapelejä ja niihin liittyviä teknologioita. Betssonilla on pelilisenssi 11 maassa (mm. Tanska, Saksa, Englanti, Irlanti ja Baltian maat), mutta noin 40 – 45 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulle pohjoismaalaisilta asiakkailta.

Valtaosa maailman rahapeleistä pelataan edelleen fyysisten kolikkoautomaattien (hedelmäpelit yms.) luona tai paperisilla kupongeilla kioskeilla ja raviradoilla. Siinä mielessä internet-rahapelejä tarjoavilla yhtiöillä on iso mahdollisuus kasvattaa asiakaskuntaansa vielä pitkään.

roulette.jpg

Koska asiakaspotentiaali on suuri, niin erilaisia rahapeliyhtiöitä on paljon markkinoilla. Tiukentuva kilpailu, verotus sekä eri maiden regulaatio ajavat näitä pienempiä yhtiöitä kuitenkin yhteen. Näin tiukka regulaatio kääntyy isoimpien toimijoiden pussiin, sillä niillä on taloudellisia resursseja vastata erilaisiin raportointi- yms. vaatimuksiin. Tästä syystä Betsson panostaa voimakkaasti kasvuun, ja yhtiö on hankkinut mm. Betsafe:n (2011), Nordic Gaming Group:n (2012) ja RaceBets:n (2016).

Yhtiö teki helmikuussa 2017 ostotarjouksen englantilaisesta NetPlay TV:stä. Käteistarjouksen kokonaishinta on 26,4 miljoonaa puntaa eli noin 290 miljoonaa kruunua. Kaupan avulla yhtiö pystyisi edelleen vahvistamaan jalansijaa Englannin markkinoilla. Kauppa vaatii vielä NetPlay:n osakkeenomistajien hyväksynnän.

Taloudellinen tilanne

Betssonin asiakasmäärä on reippaassa kasvussa. Vuoden 2016 lopussa asiakkaita oli noin 9,0 miljoonaa, kun vuoden 2012 lopussa heitä oli noin 3,7 miljoonaa. Asiakasmäärien kasvun seurauksena sekä liikevaihto että nettotulos ovat selvässä kasvutrendissä. Betssonin liikevaihto oli vuonna 2016 noin 4,1 miljardia SEK eli noin 420 – 450 miljoonaa euroa. Uuden Veikkaus Oy:n (huomioiden Fintoto ja RAY) liikevaihto vuonna 2016 oli noin 3,3 miljardia euroa. Eli Veikkaukseen nähden Betsson on pieni tekijä.

Betssonin tase on hyvässä kunnossa. Velkaisuuden tunnusluvut ovat hyvällä tasolla: omavaraisuusaste on noin 55 – 60 % ja gearing noin 25 %. Sijoittajan on kuitenkin hyvä huomioida kohonnut liikearvon määrä, joka on noin 40 prosenttia taseen loppusummasta.

Osinkosijoittajaa kevään 2017 osinko (4,76 SEK) kiinnostaa, sillä se antaisi noin 6,1 prosentin osinkotuoton. HUOM! Osingon määrä voi vielä muuttua, mikäli osakkeiden lukumäärä muuttuu ennen yhtiökokousta (11.5.2017). Lisäksi osinko on kehittynyt varsin mallikkaasti vuodesta 2007 alkaen.

PE-luvuilla mitattuna (11,4) osakkeen arvo on varsin alhaisella tasolla. Näin siitäkin huolimatta, että ROE on ollut selvästi yli 20 prosentin tason jo useampana vuotena.

Kokonaisuuteen nähden yrityksen luvut ovat hyviä (ellei jopa erinomaisia) ja kehitystrendit ovat hyvään suuntaan. Sijoittajan on hyvä tiedostaa sekin, että Betssonin osake on varsin herkästi heilahteleva. Esimerkiksi kesällä 2016 osakkeen hinta laski yli 30 prosenttia tulosvaroituksen seurauksena.

BETSSON16.3.2017 | 78,60 SEK
23
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Betssonin Talousmentor-arvoluku on 23/30. Hyvällä tasolla olevia pisteitä laskee oikeastaan osingon lasku vuonna 2013 sekä alle 10 vuoden osinkohistoria. Lisäksi korkealla tasolla oleva liikearvo laskee pisteitä.

Betssonin Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Betsson sijoituskohteena

4 vastausta artikkeliin “Betsson AB”

 1. Kiitos paljon analyysistä! Itselläni on hiukan Betssonin B-sarjaa ja huvittaisi ostaa lisääkin, tuntuu että ostopaikkoja olisi aika usein juuri noiden kurssiheilahteluiden takia…

  Tykkää

  1. Kiitoksia. Itsekin tutustuin Betssoniin vasta tätä analyysiä tehdessä, ja oli positiivisesti yllättynyt. Pitää tosiaan seurata osakkeen liikkeitä, josko sieltä sopiva dippi tulisi kohdalle.

   Tykkää

 2. Nimimerkki ”Börjee” huomautti Sharevillessä, että betsson ei varsinaisesti maksa osinkoa vaan hoitaa voitonjaon jollain osakkeiden luovutus/lunastus menetelmällä. http://www.betssonab.com/Global/Bolagsst%C3%A4mmor/2016/RedemptionofShares.pdf.

  Kevään 2017 vastaavaa dokumenttia ei ole vielä tullut, mutta eiköhän se noudata tuota viime vuoden versiota. Tässä lyhyesti poimintoja tuosta viime vuotisesta:
  * Upon approval by shareholders at the AGM on 12 May 2016, each Betsson share, is split into two shares (share split) of which one will be named redemption share in the Euroclear system.

  * The redemption share is automatically redeemed at SEK 4.51 in cash, with payment expected to be settled on 20 June 2016.

  * The redemption procedure is automatic and requires no action from the shareholder.

  * Trading in redemption shares of Class B will take place on Nasdaq Stockholm during the period 30 May–13 June 2016.

  Eli homma on täysin automaattista ja sijoittajan ei tarvitse tehdä mitään. Toisaalta noi ”redemption share”:t voi myydä halutessaan.

  Tykkää

 3. Tärkein kysymys onkin se, että mitenkäs verotus menee näissä? Jos annat osakkeiden vaihtua automaattisesti tai myyt ne pörssissä? Mikä on verotuksellinen hankintahinta jne…?

  FOREIGN SHAREHOLDERS
  Shareholders who are not tax resident in Sweden who participate in the redemption procedure and have shares redeemed are normally obliged to pay Swedish withholding tax on the redemption amount, see the section ”Tax Issues in Sweden”. Withholding tax will thus be withheld for foreign shareholders in connection with the payment of the redemption amount. However, no Swedish withholding tax should be levied on the sales proceeds received if the redemption shares are disposed of in the market during the trading period.

  Foreign shareholders
  If you are tax resident outside of Sweden, you will normally be subject to withholding tax in Sweden on the redemption proceeds upon the redemption of shares, regardless of the redemption shares being received by way of the split or acquired in the market. The tax rate is 30 percent. However, this rate is often reduced under tax treaties between Sweden and other countries. A refund of the part of the withholding tax that is attributable to the acquisition cost of the shares or, where the shares are listed, 20 percent of the redemption proceeds, may be granted if a claim for refund is filed with the Swedish Tax Agency. No Swedish withholding tax should become payable if the redemption shares are sold.

  Tykkää

Kommentit on suljettu.