Viikkokatsaus 12/2017

Viikkokatsauksessa General Mills:n Q3/2017 tulosennakko. Lisäksi H&M julkisti Q1/2017 myyntitietoja, jonka seurauksena osakkeen kurssi laski noin 6,5 prosenttia. Yhtiökokoukset ovat alkaneet, joten osinkojen irtoamisen suhteen tulee olla tarkkana, jottei tule tehtyä väärin ajoitettua kauppaa.

Talousmentor-salkku

Viikon 11/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 754,02 (-0,8 %)
 • Seligson vertailusalkku: 30 770,16 (+0,8 %)

Salkun luvuissa ei näy Amerin ja Nordean irronneet osingot (yht. 250,80 euroa ennen veroja). Salkussa olevan Metsä Board:n osinko (0,19 eur eli 171 eur) irtoaa perjantaina 24.3.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Viimeisin hintapäivitys Yrityslista: Tavoitehinnat -sivulla on 19.3.

Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat:

Yritys      Osake     Huomiohinta  %
Ponsse      21,00 EUR   20,77 EUR  -1,1 %
General Mills  60,66 USD   58,46 USD  -3,6 %
Olvi       25,20 EUR   23,95 EUR  -5,0 % 
H&M       230,40 SEK   218,60 SEK  -5,1 %
Betsson     77,50 SEK   73,03 SEK  -5,8 %

Ja kuten jo parissa viikkokatsauksessa on todettu, niin rajaa hätyyttelee Ponsse (26/30), jonka Talousmentor-arvoluku on erinomaisella tasolla. Ehdottomasti harkinnan arvoinen yhtiö tällä hintatasolla. Tästä pääset Ponssen Talousmentor-yritysanalyysiin. Ponssen osakkeen hintaan vaikuttanee myös Epec Oy:n (Ponssen tytäryhtiö) aloittamat YT-neuvottelut, missä etsitään noin 1,5 miljoonan euron säästöjä.

Kulumme ovat kasvaneet liikaa suhteessa liikevaihtoomme ja ilman muutosta emme pysty toimimaan kannattavasti. Suhdannevaihtelut ovat toimialalla tyypillisiä ja meidän täytyy pystyä kaikissa tilanteissa turvaamaan toiminta, jossa voimme ketterästi reagoida asiakkaidemme tarpeisiin.

Viikon 11 yhtiötapahtumia

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin ruotsalainen rahapeliyhtiö Betsson, jonka analyysiin pääset tästä: Betsson sijoituskohteena. Betssonin osakkeen hinta on 77,50 SEK, huomiohinta on 73,03 SEK (-5,8 %) ja tavoitehinta 94,43 SEK (+21,8 %). Yhtiön talousjohtaja (CFO) erosi tehtävästään kuluneella viikolla. Lisäksi on hyvä huomata, että yhtiön osinko maksetaan ns. lunastusosakkeilla (”redemption share”), jonka yhtiö lunastaa muutaman viikon kuluttua automaattisesti takaisin osingon hinnalla. Nämä lunastusosakkeet ovat tämän parin viikon aikana normaalin kaupankäynnin kohteena, joten sijoittaja voi halutessaan myydä ne.

Talousmentor-yritysanalyysi on nyt tehty 39 yrityksestä, ja koko listan näet Yrityslista-sivulta.

H&M julkisti helmikuun myyntitietoja. Markkinat eivät olleet tyytyväisiä näkemäänsä ja osakkeen kurssi laski noin -6,5 prosenttia. Helmikuun myynti laski -1 prosenttia osittain siitä syystä, että vertailuvuoden helmikuussa oli yksi päivä enemmän karkausvuoden johdosta. Q1/2017 myynti oli 46 985 miljoonaa SEK, kun vuosi sitten se oli 43 691 miljoonaa SEK eli kasvua oli noin 7,5 prosenttia. Oma arvioni Q1:n myynnistä oli 47,5 miljardia SEK, joten siitä jäätiin prosentin verran.

On hyvä huomata, että H&M:n myymälöiden lukumäärä on nyt 4 393, kun vuosi sitten myymälöitä oli 3 970. Eli myymälöitä on nyt noin 10,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, mutta myynti on kasvanut vain 7,5 prosenttia. Eli myymälöiden lisäykseen suhteutettuna myynnin kehitys on ollut vaatimatonta.

Viikon 12 yhtiötapahtumia

General Mills julkistaa Q3/2017 tuloksensa tiistaina 21.3.2017. Liikevaihdon odotetaan olevan 3 900 miljoonaa ja nettotuloksen 375 miljoonaa dollaria.

Yhtiö julkisti odotetun kvartaaliosingon 0,48 USD. General Mills on maksanut vuosittaista osinkoa listautumisestaan eli vuodesta 1928 alkaen. Eikä vuosittainen osinko ole tänä aikana kertaakaan laskenut (toki samana se on pysynyt).

General Mills:n ongelmana on ollut kasvun puute. Liikevaihto on ollut noin 16 – 18 miljardissa dollarissa jo vuodesta 2012 eikä kasvua ole näköpiirissä. Nettotulosmarginaali on kuitenkin pysynyt noin 10 prosentissa, joten yhtiön johto on pystynyt reagoimaan muuttuneisiin tilanteisiin nopeasti ja tehokkaasti. General Mills on purkanut viime vuosien aikana ylikapasiteettia mm. myymällä Green Giant kasvisruoka-, Venezuelan säilykeliha- sekä Argentiinan leivontatoiminnot. Tilikauden 2017 Q1-Q2 aikana yhtiö ilmoitti vähentävänsä ylikapasiteettia mm. Australiassa, Brasiliassa, Kiinassa ja USA:ssa.

Tulosjulkistuksessa huomio siihen, että näkyykö myynnin kehityksessä jo valoa, ja millaisiin toimiin yhtiö aikoo ryhtyä myynnin kasvattamiseksi. Kuluja leikkaamalla ja tehtaita sulkemalla ei voida ikuisesti jatkaa.

Suurimman segmentin US Retail:n jugurttien ja valmisruokien myynti on 15 – 20 prosentin laskussa. Mikä on tämän tilanne nyt – onko käännettä parempaan näköpiirissä.

Osake on viimeisen puolen vuoden aikana heilunut 60 – 65 dollarin välimaastossa, joka kuvastaa hyvin sitä, että markkinat ovat odottavilla mietteillä yhtiön suhteen. On mielenkiintoista nähdä, josko tulosjulkaisu saa aikaan liikehdintää. Huomiohinta on 58,46 dollarissa (-3,6 % verrattuna nykyiseen osakkeen hintaan 60,66 USD), joten pienellä heilahduksella tuohon päästään.

Campbell Soup Company julkistanee 0,35 USD:n kvartaaliosingon tulevalla viikolla.

Viikolla on seuraavien yhtiöiden yhtiökokoukset, joten seuraavana päivänä yhtiön osake ei enää oikeuta osinkoon: Orion (22.3.), Metsä Board (23.3.), Technopolis (23.3.) ja Sponda (23.3.).