Ensimmäinen vuosi

Talousmentor-blogi aloitti toimintansa tasan vuosi sitten eli 22.3.2016. Aika on mennyt todella nopeasti, sillä nyt tuntuu, että juurihan aloitin pitämään blogia. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus katsoa, että mitä kaikkea on vuodessa ehtinyt tapahtua.

Ja paljon on tapahtunutkin!

166 kirjoitusta ja 127 muuta sivua

Ensimmäisen vuoden aikana on julkaistu yhteensä 166 kirjoitusta (tämä mukaan lukien). Nyt, kun tuota pohtii, niin tämä on ”aika” paljon. Se on TODELLA paljon! Se tarkoittaa vähän yli 3 kirjoitusta viikossa eli melkein joka toinen päivä on jotain postattu. Kaikki kirjoitukset on listattuna Arkisto-sivulle. Siirry sivun loppuun ja aloita lukeminen juttu kerrallaan…

Lisäksi blogissa on 127 muuta sivua, josta 39 yrityksestä tehdyt yritysanalyysit kattavat suurimman osan (jokaisesta yrityksestä on 3 sivua). Kaikki yritykset on listattuna Yrityslista-sivulle.

25 000 euron Talousmentor-salkku aloitti 3.4.2016. Salkun arvo on ensimmäisen vuoden aikana noussut noin 28 000 euroon eli kasvua on ollut noin +12 prosenttia. Ihan kiva, mutta se kalpenee Seligsonin rahastoista luodulle virtuaaliselle vertailusalkulle selvästi. Vertailusalkun arvo on kasvanut noin 30 770 euroon eli noin +23 prosenttia.

Blogin kuvaus ja visio

Ensimmäinen postaus oli 22.3.2016 julkaistu kirjoitus Tervetuloa Talousmentor-blogiin!. Kirjoituksessa kuvattiin blogia:

Talousmentor-blogi on sivusto, joka tarjoaa eväät sijoittamisen aloittamiseen, talouden ilmiöiden ymmärtämiseen sekä oman talouden hallintaan. Henkilöille, jotka haluavat taloudellista turvaa ja riippumattomuutta pahan päivän varalle. Talousmentor-blogi tarjoaa tietoa niille, jotka haluaisivat sijoittaa, mutta eivät osaa taikka ehdi.

Aika hyvä kiteytys ja visio – vaikka itse sanonkin. Omasta mielestä blogin anti on ollut kuvauksen mukaista.

clock-festina

Silti korjaamisen aihettakin on. Esimerkiksi ”eväät sijoittamisen aloittamiseen” aihealue on jäänyt paitsioon. Vaikka sijoittamisesta on ollut puhetta, niin silti niistä tärkeistä ensimmäisistä askelista ei olla puhuttu. Esimerkiksi: miten avataan rahastoasiakkuus tai osakesalkku, miten ostetaan rahastoja tai osakkeita, mikä on osinko ja miten verotus menee. Siis kaikkia niitä, mitä sijoittamisen alkutaipaleella mietityttää.

Muita lupauksia

Kirjoitin ensimmäiseen kirjoitukseen myös:

Näemme kirjoituksissa, että tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä – eli suuria tuottoja ei voi tulla ilman suurta pääoman menettämisriskiä. Sijoittaja ostaa ja myy milloin minkäkin vinkin ja huhun perusteella, ja tuhoaa sijoitusmenestyksensä erilaisissa markkinapaniikeissa.

Tuotosta ja riskistä viime kuukausina kirjoitettu varsin paljon, joten se lupaus on täyttynyt. Lisäksi lähiviikkojen aikana pureudutaan tuohon toiseen riskin aiheeseen eli sijoittajan omaan toimintaan (täydellinen luottamus ja paniikinomainen pelko), jonka seurauksena sijoitusten tuotto jää odotetusta.

mies-piilossa-kauhu

Kirjoituksissa käydään läpi arvo- ja osinkosijoittamisen periaatteita sekä katsotaan, mitä viisauksia Warren Buffett, Benjamin Graham yms. ovat sijoittamisesta sanoneet.

Buffett:n ja Grahamin viisauksia ei olla suoranaisesti käsitelty, mutta tarkoitus on palata näihin tämän vuoden aikana.

Lisäksi katsotaan, miten yrityksen tilinpäätöstä pitäisi tulkita, ja millaista tietoa sieltä oikeastaan löytyy. Tulkinnan tueksi sijoittajan tulee ymmärtää, miten erilaisia tunnuslukuja lasketaan ja mitä ne oikeastaan tarkoittavat.

Yrityksen tilinpäätöksen analysoinnista ja siihen liittyen Talousmentor-arvoluvun määrittämisestä kirjoitettiin viime kesän korvilla kirjoitussarja. Nämä on ladattavissa kätevästi PDF-tiedostoina:

Talousmentorin toinen toimintavuosi

Toiminta jatkuu samaan tahtiin kuin ensimmäisenä vuotena. Veikkaisin kuitenkin, että julkistettujen kirjoitusten lukumäärä ei ihan yllä 166 kirjoitukseen. Ajattelin heinäkuussa laittaa blogin kesätauolle (tai hiljaisemmalle liekille), jonka johdosta toisen toimintavuoden kirjoitusten lukumäärä jäänee noin 140 – 150 kirjoitukseen. Kiitettävä määrä kyllä sekin.

Yritysanalyyseistä totesin, että ”Vuoden 2016 loppuun mennessä yritysesittelyjä ja -analyysejä on tehty yhteensä noin 40 eri yrityksestä (Pohjoismaat ja USA).” Aivan 40 yritykseen ei päästy, mutta nyt on analyysit tehty 39 eri yrityksestä. Kaikki nämä yritykset on listattuna Yrityslista-sivulla. Yritysanalyysit ovat sivuston suosituinta antia, ja tarkoitus on lisätä yritysten määrää tämän vuoden aikana noin 50 yritykseen.

Talousmentor muissa medioissa:

Suurkiitokset kaikille lukijoille ja kommentoijille!

Tästä käynnistyy Talousmentor-blogin toinen vuosi…

3 vastausta artikkeliin “Ensimmäinen vuosi”

  1. Kiitos blogista ja sen eteen nähdystä vaivasta! Seuraan aktiivisesti, vaikka blogilukijalle tyypillisesti en juuri jätä seuraamisestani merkkejä (=kommentteja tai ”tykkäyksiä”). Kiitos vielä kerran ja pitkää ikää blogillesi!

    Tykkää

Kommentit on suljettu.