Viikkokatsaus 14/2017

Viikkokatsauksessa mm. H&M:n tulosyhteenveto. Gjensidige lisättiin yritysanalyyseihin ja yhtiö on nyt heti huomiohintalistan kärjessä. Osinkokausi jatkuu ja Talousmentor-salkkuun tuli Amer Sports:n osingot.

Talousmentor-salkku

Viikon 13/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 207,96 (-0,4 %)
 • Seligson vertailusalkku: 30 877,88 (+0,8 %)

Salkkuun tuli Amer Sports:n 41,57 euron osingot 25,5 prosentin ennakonpidätyksen jälkeen. Salkun luvuissa ei näy Metsä Board:n irronnutta osinkoa (171,00 euroa ennen veroja).

Viimeisen 12 kuukauden aikana salkkuun on tullut osinkoja 615,60 euroa. Tulevan 12 kuukauden osinkoennuste on noin 1 177 euroa. Salkun tavoitteena on saada osinkoina 1 000 euroa kalenterivuonna 2017 ja 1 100 euroa vuonna 2018. Eli siinä mielessä tavoitteen mukaisesti edetään.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Viimeisin hintapäivitys Yrityslista: Tavoitehinnat -sivulla on 2.4.

Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat:

Yritys      Osake     Huomiohinta  %
Gjensidige For. 130,80 NOK   127,21 NOK  -2,7 %
General Mills  59,01 USD   56,22 USD  -4,7 %
H&M       229,00 SEK   218,05 SEK  -4,8 %
Ponsse      21,90 EUR   20,76 EUR  -5,2 %
Ford Motor Co  11,64 USD   11,03 USD  -5,2 %

Uuten osakkeena huomiohintalistan ykköseksi kiilasi Gjensidige Forsikring. Yhtiön Talousmentor-arvoluku on 23/30 pistettä, osinkotuotto 5,1 prosenttia (osinko irtoaa tulevalla viikolla), ROE 18,7 % ja PE 15,5. Eli huomion arvoinen osake tällä hintatasolla. Yhtiön osakeella on vähän samaa ongelmaa kuin General Mills:llä eli osakkeen hinta on heilahdellut 120 – 140 NOK:n välillä viimeisten parin vuoden aikana. Osake kävi vajaassa 160 NOK:ssa lokakuun 2016 lopussa, mutta palasi sitten ”omalle tasolleen”.

General Mills:n huomiohinta laski noin 2 dollarilla, sillä laskennassa huomiodaan viimeisen noin 6 – 7 kuukauden hintahistoria. Osakkeen hinta lähti tuolloin laskuun noin 70 dollarista alle 65 dollariin. Tämä näkyy siten huomiohinnan laskuna.

Viikon 13 yhtiötapahtumia

Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin norjalainen vakuutusyhtiö Gjensidige Forsikring, jonka analyysiin pääset tästä: Gjensidige Forsikring sijoituskohteena.

Esa Hakarauta Twitterissä muistutti, että miten yhtiön korkosijoitusten arvot muuttuvat, kun korot lähtevät aikanaan nousuun? Ja miten esimerkiksi henkivakuutusten vastuut muuttuvat vastaavasti. Tämä sama skenaario pitää miettiä myös Sammon osalta.

Tätä myös nimimerkki ”Keijujohansson” pohti Sharevillessä. ”Sammon kohdallahan on viestitetty, että korkotason nousu tulee parantamaan tulosta, huolimatta siitä, että hetkellisesti tietyt korkosijoitukset tuottavatkin tappiota. Pidemmän päälle nousevat korot kuitenkin parempi kuin nykyinen korkotaso.”

En ole vielä ehtinyt tätä kotiläksyä käydä läpi, mutta tarkoitus on tehdä se tulevalla viikolla. Kiitoksia Esalle ja Keijujohanssonille kommenteista!

Talousmentor-yritysanalyysi on nyt tehty 41 yrityksestä, ja koko listan näet Yrityslista-sivulta.

Hennes & Mauritz

HENNES & MAURITZ31.3.2017 | 229,00 SEK
22
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Hennes & Mauritz:n Talousmentor-arvoluku on 22/30. Hyvällä tasolla olevia pisteitä laskee mm. tuloksen heikko kehitys sekä tähän nähden korkeahko osakkeen hinta. Myös osingon jämähtäminen paikoilleen laskee pisteitä. Taseen hyvä kunto tukee pisteitä ja myös osaltaan selittää korkeaa arvostusta.

Q1/2017 liikevaihto oli 46 985 miljoonaa ja nettotulos 2 457 miljoonaa SEK.

Yhtiö toteaa, että alkuvuoden 2017 aikana markkinatilanne on ollut erittäin kova mm. Euroopassa ja USA:ssa, mikä on näkynyt alkuvuoden myyntiluvuissa. Sen sijaan muualla maailmassa myynti on kehittynyt hyvin ja yhtiö on pystynyt kasvattamaan markkinaosuuksia.

Lisäksi yhtiön painopiste vuonna 2017 on virtaviivaistaa ja nopeuttaa jakeluketjuaan. Yhtiön haasteena on useampana sesonkina ollut se, että tavaraa on jäänyt hyllyihin isoja määriä. Tämä kertoo yhtiön jäykästä reagointikyvystä muuttuviin tilanteisiin.

Q1/2017 lopussa yhtiön varaston arvo oli noussut 32,7 miljardiin SEK, kun se vuosi sitten oli 25,2 miljardia SEK. Osaltaan tähän vaikuttaa uusien myymälöiden varastot, mutta myös sekin, että alkuvuoden 2017 myynti ei vastannut odotuksia. Tavaraa jäi varastoon, josta täytynee tehdä alaskirjauksia. Esimerkiksi 10 prosentin varaston alaskirjaus tarkoittaisi noin 3,3 miljardia SEK, mikä vastaisi yli 15 prosenttia ennustetusta 20,0 miljardin SEK:n nettotuloksesta.

Numeroiden valossa H&M on hyvässä kunnossa. Velkaa on vähän (gearing on -12%), oma pääoma on nousutrendissä, samoin kuin liikevaihto ja nettotulos. ROE on yli 30 prosentin tason. Toisaalta osinko on pysynyt paikoillaan varsin pitkään, PE on korkeahkolla tasolla (19,0) ja tulosmarginaali on laskenut aiempien vuosien noin 14 prosentin tasolta nykyiseen noin 10 prosenttiin.

Monilla sijoittajilla alkaakin usko loppua H&M:n kehitykselle. He huomauttavat, että isoista investoinneista laajentumiseen ja verkkokauppaan yhtiön tulosmarginaalit ovat pienentyneet noin 14 prosentin tasolta nykyiseen alle 10 prosentin tason. Ja trendi on edelleen laskeva. Lisäksi yhtiöllä on turhan usein jäänyt paljon tavaraa hyllyihin, josta on täytynyt tehdä alaskirjauksia.

Nordea toteaa aamuraportissaan (30.3.2017) seuraavaa:

H&M on investoinut mittavasti verkkokauppaan, joka laajentui viime vuoden loppuun mennessä yli 30 maahan. Kasvuinvestoinnit, vahva dollari ja nousseet tuotantokustannukset ovat nakertaneet H&M:n kannattavuutta. H&M:n liikevaihdon ennustetaan kasvavan 10 prosentin vuosivauhdilla ja odotamme kannattavuuden kääntyvän nousuun. Yhtiön kannattavuus on ollut heikoimmalla tasolla vuoden 2004 jälkeen, joten sekä tulostasossa että osakkeen arvostuksessa että on reipasta nousuvaraa. 

Viikon 14 yhtiötapahtumia

Osinkokausi jatkuu, ja sijoittajan tulee olla tarkkana osinkojen irtoamisen suhteen, jottei tule tehtyä strategiaan nähden väärää ostoa tai myyntiä. Näin osinkokauden alla on hyvä erikseen tarkistaa yhtiön kotisivuilta, milloin osinko irtoaa (yleensä yhtiökokouksen jälkeisenä päivänä).

 • to 6.4: Aktia (0,60 EUR), Telia Company (1,00 SEK)
 • pe 7.4: Elisa (1,50 EUR), Gjensidige Forsikring (6,80 NOK), General Mills (0,48 USD)

Yksi ajatus artikkelista “Viikkokatsaus 14/2017”

Kommentit on suljettu.