Viikkokatsaus 17/2017

Q1/2017 tuloskierros kiihtyy täyteen vauhtiin. Peräti 18 yritystä Talousmentor-yrityslistalta julkaisee tuloksensa tulevalla viikolla. Tässä kirjoituksessa kaikkien näiden 18 yrityksen ennakot.

Talousmentor-salkku

Viikon 16/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 224,59 (-1,7 %)
 • Seligson vertailusalkku: 31 016,70 (-0,6 %)

Viikon aikana salkkuun tuli Aktian 134,10 euron osingot ennakonpidätyksen jälkeen. Kevään aikana salkkuun tulee vielä Yaran, H&M:n ja Fordin osingot eli yhteensä noin 378 euroa ennen veroja.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Viimeisin hintapäivitys Yrityslista: Tavoitehinnat -sivulla on 23.4.

Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat:

Yritys      Osake     Huomiohinta  %
General Mills  57,73 USD   54,98 USD  -4,8 %
H&M       217,10 SEK   206,55 SEK  -4,9 %
Ford Motor Co  11,34 USD   10,78 USD  -4,9 %
Elisa      31,76 EUR   30,03 EUR  -5,4 %
Campbell Soup  57,35 USD   54,09 USD  -5,7 %

Listalla ovat samat yhtiöt kuin viikko sitten. Kurssihistorian takia sekä General Mills:n että H&M:n huomiohinnat laskivat kolmisen prosenttia. Sen sijaan Fordilta irtosi osinko, jonka takia huomiohinta laski hieman.

On mielenkiintoista nähdä, miten Ranskan sunnuntain vaalien tulos heilauttaa pörssejä alkuviikon aikana.

Viikon 16 yhtiötapahtumia

Harley-Davidson, IBM ja Elisa julkaisivat Q1/2017 tuloksensa kuluneella viikolla, ja näiden yhtiöiden tuloskommentit löytyvät kirjoituksesta: Viikon 16/2017 yritysanalyysit

Betsson tekee osakesplitin 26.5.2017. Yhtiökokouskutsussa kerrotaan, että yksi nykyinen osake muutetaan neljäksi uudeksi osakkeeksi, mistä yksi on ns. lunastusosake (redemption share). Tämä lunastusosake on Betssonin tapa jakaa osinkoa, ja se lunastetaan automaattisesti 4,76 SEK:n hintaan. Lunastusosakkeen haltija voi käydä kauppaa näillä osakkeilla 29.5.2017 – 12.06.2017 välisenä aikana.

Lisää yhtiökokouskutsussa (item 18, http://investorrelations.en.betssonab.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=1020825).

Viikon 17 yhtiötapahtumia

Tuloskierros kiihtyy viikolla 17 niin, että peräti 18 Talousmentor-yritysanalyysin yritystä julkistaa tuloksensa. Sitä seuraavalla viikolla on 11 yrityksen vuoro. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia yrityksiä ei ehditä analysoimaan samalla viikolla, vaan niitä jää jonoon. Tätä jonoa puretaan tulevien viikkojen aikana.

Tässä 18 yrityksen tulosennakot

Corning

Corning julkaisee Q1/2017 tuloksensa tiistaina 25.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 2 100 miljoonaa USD
 • nettotulos: 200 miljoonaa USD

Corningin tulokseen vaikuttaa merkittävästi valuuttakurssi­suojauksista aiheutuvat laskennalliset tuotot tai tappiot, joten pelkästään nettotulosta tai EPS:iä katsomalla osakkeen ostoihin tai myynteihin ei pidä ryhtyä.

Display Technologies -segmentti tuo yhtiön liikevoitosta (ebit) noin 65 – 75 prosenttia, joten tulosraportissa fokus siihen, miten tämän segmentin liiketoiminta kehittyy.

Ponsse

Ponsse julkaisee Q1/2017 tuloksensa tiistaina 25.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 120 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 10 miljoonaa EUR

Ponssen talousluvut ovat kehittyneet viime vuosien aikana mukavasti. Mutta mutta… Yhtiö arvioi aikaisemmin tänä vuonna, että tilikauden 2017 liikevoitto (ebit) on vuoden 2016 tasolla eli noin 55 miljoonassa eurossa. Lisäksi yhtiön tilauskanta on ollut trendinomaisessa laskussa jo muutaman vuoden ajan.

Tulosraportissa oikeastaan fokus näihin eli miten yhtiö arvioi tilikauden 2017 tulosta ja mihin suuntaa tilauskanta kehittyy (Q4/2016: 123,9 ja Q1/2016: 156,2 miljoonaa euroa).

UPM

UPM julkaisee Q1/2017 tuloksensa tiistaina 25.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 2 450 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 220 miljoonaa EUR

UPM on tehnyt investointeja (mm. Kaukaan ja Kymin sellutehdas, Changshun erikoispaperikone, Otepään vaneritehdas), joiden toiminta on jo saatu tai saadaan vuoden 2017 aikana käyntiin. Miten näiden kohteiden toiminta on lähtenyt käyntiin ja onko jotain yllätyksiä tai viivästyksiä tullut esiin.

Miten sellun hinnanmuutokset ovat vaikuttaneet mm. Biorefining-segmentin liikevoittoon, ja millaisena yhtiö näkee hintojen kehityksen olevan tänä vuonna? UPM:n sellun tuotantokapasiteetti kasvaa tänä vuonna, kun Kaukaan (Q4/2016) ja Kymin (Q4/2017) sellutehtaiden tuotannot saadaan kunnolla käyntiin.

Ericsson

Ericsson julkaisee Q1/2017 tuloksensa tiistaina 25.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 45 000 miljoonaa SEK
 • nettotulos: –

Edellisessä Q4/2016 ennakossa kirjoitin ”On mielenkiintoista nähdä, millaisiin toimiin uusi toimitusjohtaja ryhtyy heti ensitöikseen. Monesti tuloksena on rönsyjen ja ylimääräisten kulujen karsinta varsin kovalla kädellä. Ja tällaista työtä yhtiön hallitus on yleensä uuden toimitusjohtajan palkannut tekemään.”

Ja toimeen uusi toimitusjohtaja Börje Ekholm on ryhtynytkin. Hän esitteli uuden strategian 28.3.2017 (https://www.ericsson.com/news/2091169). Strategian keskiössä on sisäisen toiminnan tehokkuus, jolla tuloksentekokyky palautetaan hyvälle tasolle. Yhtiö aikoo keskittää toimintaansa ja investointejansa etenkin verkkoihin, digitalisiin palveluihin sekä IoT.

Q1/2017 tulokseen sisältyy omaisuuserien noin 3 – 4 miljardin SEK:n alaskirjaus. Tämän lisäksi uudelleenjärjestelykulut Q1:llä ovat arviolta 2,0 miljardia SEK.

Kaiken kaikkiaan siis kylmää kyytiä lukujen suhteen.

Orion

Orion julkaisee Q1/2017 tuloksensa keskiviikkona 26.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 265 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 65 miljoonaa EUR

Orionilla on tuotekehitysputkessa tulossa Easyhaler-tuoteperheeseen uusia tuotteita vuoden 2017 aikana. Lisäksi eturauhassyöpälääkkeen kehitys etenee III-vaiheessa ja sen odotetaan tulevan markkinoille vuoden 2019 aikana. Raportissa huomio siihen, mikä on näiden tilanne tällä hetkellä?

Yhtiön itsensä antamat näkymät tilikaudelle 2017 olivat:

 • Liikevaihto noin 1075 miljoonaa
 • ebit yli 280 miljoonaa euroa

Tuleeko näkymiin päivityksiä?

Osakkeen hinta on noussut voimakkaasti sitten lokakuun 2016, jolloin hinta oli 35 euron tasolla. Nyt osakkeen hinta on 50 euroa, joten hinnan lasku voi olla rajua, mikäli raportti ei vastaakaan sijoittajien korkealla olevia odotuksia.

Alfa Laval

Alfa Laval julkaisee Q1/2017 tuloksensa keskiviikkona 26.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 8 000 miljoonaa SEK
 • nettotulos: 800 miljoonaa SEK

Alfa Laval:n vuosi 2016 oli vaikea. Tilausten määrä on vähentynyt jokaisella kvartaalilla jo lähes 2 vuoden ajan. Kustannustehokkuusohjelma on aloitettu, mutta kuinka nopeasti sen vaikutukset näkyvät ja missä vaiheessa tilauslama alkaa hellittämään?

Q1/2017 aikana yhtiön julkaissut noin 550 miljoonan SEK:n arvosta tilauksia. Joiden lisäksi huhtikuussa on julkistettu noin 180 miljoonaan SEK:n arvosta uusia tilauksia. Josko nämä tilaukset indikoisivat tilauslaman hellittämisestä?

Telia Company

Telia Company julkaisee Q1/2017 tuloksensa keskiviikkona 26.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 17 500 miljoonaa SEK
 • nettotulos: 2 500 miljoonaa SEK

Telia riitelee Nepalin veroviranomaisten kanssa Ncell-yhtiön myynnin verotuksesta. Telian mukaan verotusmaa on Norja, missä myynti tapahtui, mutta Nepalin verottaja on eri mieltä.

Tadzikistanin Tcell:n myynti kangertelee, sillä Tadzikistanin kilpailuviranomaiset eivät ole reagoineet eivätkä siten ole antaneet kommenttia myynnin laillisuudesta eräpäivään mennessä. Kilpailuviranomaisten olisi tullut lain mukaan reagoida tähän, mutta päätöstä ei siis ole tullut. Näin sopimus Tcell:n myynnistä on rauennut.

Yhtiö laski liikkeelle 15 miljardin SEK:n lainan, mikä lisää entisestään yhtiön velkaantumista.

Yara International

Yara julkaisee Q1/2017 tuloksensa keskiviikkona 26.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 22 500 miljoonaa NOK
 • nettotulos: 1 500 miljoonaa NOK

Vuonna 2016 lannoitteiden, ammoniakin yms. hintatasot olivat ennätysalhaalla aiheuttaen sen, että marginaalit pienenivät merkittävästi. Tämä näkyi vuoden 2016 tuloksessa lähes 10 miljardin NOK:n erona vuoteen 2015. Q1-raportissa fokus siihen, miten marginaalit ovat kehittyneet alkuvuoden aikana.

Yhtiön 500 miljoonan dollarin eli yli 4 miljardin NOK:n tehokkuusohjelman hyötyjen odotetaan kasvavan 150 miljoonaan dollariin vuoden 2017 aikana. Tämä tarkoittaisi yli 1,2 miljardia NOK. Miten tehokkuusohjelma etenee, ja näkyykö se aidosti jo luvuissa?

CH Robinson Worldwide (CHRW)

CHRW julkaisee Q1/2017 tuloksensa keskiviikkona 26.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 3 250 miljoonaa USD
 • nettotulos: 115 miljoonaa USD

Raportissa fokus siihen, miten P-Amerikan haastava rahtiliikenteen markkina vaikuttaa lukuihin.

Sijoittajan on hyvä seurata normaalien tuloslaskelman lukujen lisäksi ns. NET REVENUE (nettoliikevaihto) -lukuja. Nettoliikevaihto on ollut kasvussa viimeisten vuosien aikana, mutta kuvaavaa oli kuitenkin loppuvuonna 2016 tapahtunut voimakas muutos heikompaan suuntaan. Tämä käänsi nousutrendin tasaiseksi tilikauden 2016 luvuissa. Miten nettoliikevaihto on kehittynyt Q1/2017 aikana? Ja mihin suuntaan yhtiö uskoo sen kehittyvän vuoden 2017 aikana?

Union Pacific Corp

Union Pacific Corp julkaisee Q1/2017 tuloksensa torstaina 27.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 5 000 miljoonaa USD
 • nettotulos: 1 000 miljoonaa USD

Yhtiön liikevaihto ja tulos ovat laskeneet viimeisten kahden vuoden aikana yhteensä noin 17 – 19 prosenttia. Rahtien määrän laskua ovat vauhdittaneet öljyn ja energian hinnan lasku, hiilen käytön voimakas väheneminen sekä autoteollisuuden heikompi kehitys.

Raportissa fokus siihen, miten P-Amerikan haastava rahtiliikenteen markkina vaikuttaa lukuihin. Yhtiö itse uskoo, että liikevaihdon ja tuloksen kääntyvän nousuun vuonna 2017. Mihin suuntaa alkuvuosi on mennyt, antaako se vihiä noususta?

Amer Sports

Amer Sports julkaisee Q1/2017 tuloksensa torstaina 27.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 630 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 23 miljoonaa EUR

Markkinat pettyivät Q4/2016 tulosraporttiin niin, että osakkeen hinta laski yli 10 prosenttia.

Tuolloin mm. urheiluvälineiden ja fitness-tuotteiden tuotelanseeraukset siirtyivät vuoden 2017 puolelle. Lisäksi Yhdysvalloissa jälleenmyyjäketjun konkurssi vaikutti tuotemyyntiin. Q1-raportissa fokus näihin eli miten tuotelanseeraukset etenevät ja miten myynti USA:ssa kehittyy?

Yhtiö aikoo myös laajentaa syksyllä 2016 käynnistettyä tehostamisohjelmaa. Miten tämä näkyy Q1-raportissa?

Sijoittajan on myös hyvä muistaa, että Amer kertoi Q4/2016 raportin yhteydessä, että ”kasvu painottuu vuoden 2017 toiselle puoliskolle”.

Yhtiö osti Q1-lopussa USA:n suksimerkin ”Armada”. Sen liikevaihto on noin 10 miljoonaa dollaria vuodessa. Hankintahinta on noin 4,1 miljoonaa dollaria.

Lassila-Tikanoja

Lassila-Tikanoja julkaisee Q1/2017 tuloksensa torstaina 27.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 163 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 6 miljoonaa EUR

Lassila-Tikanojan haasteena on saada liikevaihto nousu-uralle, sillä se on ollut noin 640 – 670 miljoonan euron tasolla jo yli 5 vuotta. Toisaalta yhtiö on myynyt heikosti kannattavia yksiköitä, jonka seurauksen liikevaihto on laskenut ja nettotulosmarginaali on parantunut. Nettotulosmarginaalin odotetaankin nousevan yli 6 prosentin tason, kun se muutama vuosi sitten mateli noin 3 prosentissa.

Yhtiöllä on kaksi merkittävää segmenttiä eli Ympäristöpalvelut ja Kiinteistöpalvelut. Näistä Ympäristöpalvelujen liikevaihto on ollut kasvussa hankittujen liiketoimintojen ansiosta, mutta liikevoitto (ebit) on sen sijaan laskutrendissä. Mitkä ovat yhtiön toimenpiteet tämän trendin kääntämiseksi? Ympäristöpalveluiden nihkeä kehitys pitää koko konsernin liikevoiton vaakatasossa. Sen sijaan Kiinteistöpalveluiden liikevaihto että liikevoitto ovat kasvussa.

Stora Enso

Stora Enso julkaisee Q1/2017 tuloksensa torstaina 27.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 2 450 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 55 miljoonaa EUR

Stora Enson liikevaihto on ollut jo varsin pitkään 10 miljardin euron tasolla. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa, että liikevaihdon heikkoon kehitykseen vaikuttaa lukuisat yritysjärjestelyt, joita Stora Enso on tehnyt viimeisten vuosien varrella.

Liikevaihtoon on myös vaikuttanut sellun hinnan lasku, jonka odotetaan kuitenkin tänä vuonna kääntyvän hienoiseen nousuun.

Stora Enson kohdalla nettotulos sisältää paljon erilaisia kertaluontoisia eriä, jotka heilauttelevat tulosta vuosittain. Yksi tällainen erä on mm. biologisten hyödykkeiden käyvän arvon muutos, joka kasvaa, kun metsä kasvaa tai pienenee, kun sitä kaadetaan. Siksi sijoittajan on hyvä katsoa tarkemmin tuloslaskelmaa ja tulokseen vaikuttavia eriä. Ehkä liikevoitto toimii parempana eränä yhtiön tuloskuntoa arvioitaessa.

Consumer Board-segmentin vuoden 2016 tulosta rasitti Guangxin puuviljelmien biologisten hyödykkeiden käyvän arvon lasku (n 180 m EUR). Miltä segmentin tuloskunto näyttää Q1-raportissa? Palautuuko liikevoitto takaisin noin 250 miljoonaan euroon vuonna 2017?

Paper-segmentti kampesi itsensä voitolliseksi vuonna 2016. Fokus siinä, että jatkuuko voitollisuus vuonna 2017?

Betsson

Betsson julkaisee Q1/2017 tuloksensa torstaina 27.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 1 150 miljoonaa SEK
 • nettotulos: 230 miljoonaa SEK

Kuten viikkoraportin alussa todettiin, niin Betsson aikoo tehdä osakesplitin, missä yksi osake splitataan 4 osaan. Näistä 4 osakkeesta yksi on ns. lunastusosake (redemption share), joka lunastetaan 4,76 SEK:n hintaan automaattisesti.

Betssonin liikevaihto on kehittynyt vuosien varrella mallikkaasti. Liikevaihdon kasvussa näkyy hyvin yrityksen laajentuminen yritysostoilla sekä internet-pelaamisen suosion kasvu. Tilikauden 2017 liikevaihdon ja nettotuloksen odotetaan kasvavan noin 8 prosenttia vuodesta 2016. Miltä tämä kehitys näyttää Q1-raportin silmin, pääseekö Betsson tähän kasvuennusteeseen?

Kevään 2017 julkistettu osinko on 4,76 SEK, joka voi vielä hieman muuttua, sillä yhtiö asettaa lopullisen osingon osakkeiden lukumäärän perusteella. Tarkentuuko tämän osingon taso?

Sijoittajan on hyvä huomata, että yhtiö muutti osinkostrategiaansa niin, että se jakaa noin 50 prosenttia tilikauden tuloksesta. Aiemmin tämä oli noin 75 prosenttia, ja viime vuosien keskiarvo on ollut noin 70 prosentissa. Näin osinkokehitys hidastunee tulevien vuosien aikana.

Aflac

Aflac julkaisee Q1/2017 tuloksensa torstaina 27.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 5 300 miljoonaa USD
 • nettotulos: 700 miljoonaa USD

Aflac:n liikevaihdosta vastaa Japanin yksikkö 70 – 80 prosentin osuudella. On hyvä pitää mielessä, että suurin osa jeni-perustaisesta liiketoiminnasta muutetaan dollareiksi vain raportointimielessä. Siksi sijoittajan on hyvä katsoa tulosraportista myös jeni-määräisten lukujen kehitys. Jenin kurssi on Q1:n aikana ollut keskimäärin 113 – 114 tasolla eli hitusen alempana, kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Vuoden 2016 aikana, Aflac alkoi alhaisten korkojen seurauksena painottamaan ns. kolmannen sektorin syöpä- ja lääketuotteisiin. Nämä tuotteet ovat vähemmän korkoherkkiä ja katteeltaan parempia kuin ns. ensimmäisen sektorin tuotteet. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä muutos etenee, ja miten se vaikuttaa yhtiön kannattavuuteen.

Yhtiön antama ennuste vuoden 2017 tuloksesta (pretax operating earnings) on 6,40 – 6,65 (USD-JPY: 109).

Ford Motor Company

Ford julkaisee Q1/2017 tuloksensa perjantaina 28.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 37 000 miljoonaa USD
 • nettotulos: 1 750 miljoonaa USD
 • EPS: 0,44 USD

Yhtiö arvioi noin kuukausi sitten, että EPS on noin 0,30 – 0,35 USD tasolla. Huomaa, että yllä olevat ennusteet sisältävät Financial Services -segmentin luvut, kun taas yhtiön antamissa ennusteissa on todennäköisesti mukana vain Automotive-segmentin tietoja.

Ford:n USA:n automyynti laski Q1:n aikana noin 28 300 autolla eli laskua on noin -4,4 prosenttia. Myös Kiinassa automyynti takkuaa, sillä siellä automyynti laski Q1:n aikana noin -19 prosenttia. Sen sijaan Euroopassa automyynti kehittyi paremmin, sillä Q1:n aikana autoja myytiin noin +8,3 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Raportissa fokus siihen, miten yhtiön johto reagoi heikkoon automyyntiin. Onko taustalla normaalia kausivaihtelua ja varastojen tyhjennyksiä – vai onko kyse pysyvämmästä käänteestä huonompaan kehitykseen.

Olvi

Olvi julkaisee Q1/2017 tuloksensa perjantaina 28.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 63 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 3 miljoonaa EUR

Viron alkoholiveron korotus tulee voimaan 1.7.2017, joten tulosraportissa fokus siihen, miten yhtiö uskoo tämän vaikuttavan Viro-segmentin lukuihin.

Toinen Olvin toiminnan riskikeskittymä on Valko-Venäjällä, missä ruplan devalvoituminen (vuonna 2015 rupla devalvoitui 50 %) vaikuttaa yhtiön raportoimiin lukuihin. Valko-Venäjän toiminnot kuitenkin vastaa noin 20 prosenttia Olvin liikevaihdosta ja liikevoitoista. Raportissa huomio myös siihen, miten liiketoiminta Valko-Venäjällä kehittyy.

Norsk Hydro

Norsk Hydro julkaisee Q1/2017 tuloksensa perjantaina 28.4.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 22 000 miljoonaa NOK
 • nettotulos: 1 250 miljoonaa NOK

Alumiinioksidin (alumina) ja alumiinin maailmanmarkkinahintojen reipas lasku veti vuoden 2016 liikevaihtoa alaspäin. Q1-raportissa fokus siihen, miten alumiinin markkinahinta on kehittynyt ja mihin suuntaan yhtiö uskoo sen kehittyvän vuonna 2017.

Yhdessä Orklan kanssa omistettu Sapa on tahkonnut hyvää tulosta jo muutaman vuoden ajan. Miten tämän yhtiön tulos on kehittynyt alkuvuoden aikana?