Flunssa – ajatuksia sängyn pohjalta

Iski tavanomaista sitkeämpi flunssa tai vastaava pöpö ja se iski meikäläisen sängyn pohjalle. Tästä syystä tämän viikon kirjoitus sarjasta ”Kohti sijoitusstrategiaa” siirtyy ensi viikolle. Tässä kuitenkin lyhyesti vinkkejä muihin kirjoituksiin.

Jukka Oksaharju ja Karo Hämäläinen kirjoittivat vuosi sitten kirjan ”Sijoita kuin Guru”, jota voi suositella kaikille sijoittajille. Nyt he ovat yhdessä Random Walker:n kanssa kirjoittaneet ”Laatu-Guru – Näin valitset voittajaosakkeet” -kirjan, joka ilmestyy kesän aikana. Tähän kirjaan kannattaa tutustua myöskin, sillä sisältö vaikuttaa lupaavalta.

laatuguru-620x422

https://www.nordnetblogi.fi/sijoita-kuin-guru-saa-jatkoa-laatuguru-nain-valitset-voittajaosakkeet/14/05/2017/

Omista ja Vaurastu -blogissa on hyvä kirjoitus piiloindeksoinnista (http://www.omistajavaurastu.com/2017/05/mita-on-piiloindeksointi.html). Piiloindeksointi tarkoittaa sitä, että rahastoa myydään aktiivisena rahastona, joka yrittää voittaa markkinat ja siten tuottaa sijoittajalle enemmän kuin muuten saisi. Tästä rahaston tekemästä kovasta ja asiantuntevasta (pitäisikö nämä adjektiivit laittaa lainausmerkkeihin?) työstä johtuen rahaston palkkio on luonnollisesti korkeampi. Mutta, ongelmana on se, että rahaston sijoitukset on tehty indeksin mukaisesti, joten se ei voi voittaa indeksiä. Itse asiassa se häviää indeksille, juurikin korkeiden palkkioiden seurauksena.

Ainoa, joka voittaa on rahastoyhtiö, joka sijoittaa rahaston rahat varsin kaavamaisesti, mutta kerää tästä korkeat palkkiot. Sijoittaja saisi (ja saa) parasta tuottoa sijoittamalla suoraan indeksiin esim. alhaisten kulujen indeksirahastojen tai ETF:n kautta. Kirjoitin itse samasta aiheesta noin vuosi sitten: Valitse passiivinen rahasto.

Myös Pohatta kirjoittaa blogissaan passiivisista indeksirahastoista eli tähänkin kannattaa tutustua Osinkosijoittaminen vai passiiviset indeksirahastot (http://www.pohatta.com/321/osinkosijoittaminen-vai-passiiviset-indeksirahastot).

Monet meistä käyttää PE-lukua osakepoiminnan yhtenä kriteerinä. Mutta, mitä PE-luku oikeasti kertoo ja miten sitä pitäisi käyttää? Random Walker kirjoittaa tästä hyvän ja seikkaperäisen kirjoituksen, johon on hyvä tutustua ajatuksella. Mitä P/E-luku oikeasti kertoo? (https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/mita-pe-luku-oikeasti-kertoo).

Näin kesän kynnyksellä on hyvä muistuttaa niistä noin puoli vuotta sitten tehdyistä uudenvuodenlupauksista. Muistatkos? Aloitan kuntoilun ja elän muutenkin terveellisempää elämää, aloitan säästämisen – ja niin edelleen. Tässä vielä muistin virkistykseksi linkit kirjoitussarjaan:

Blogi palaa normaaliin rytmiin heti, kun flunssa (tai mikä-tämä-nyt-sitten-onkaan) hellittää.