Analyysi: Osakkeiden pitoaika ja tappioden rajaus

Monien muiden tapaan ostan osakkeita ns. ”pitkään salkkuun”. Tiedän myös, että tappiot pitäisi ottaa nopeasti ja voittojen pitäisi antaa juosta. Kun sitten analysoin omaa salkkuani, niin tulos oli varsin karu. Osakkeet ovat salkussa varsin lyhyen aikaa, tappiorajaus ei toimi eikä voittojen ole annettu juosta.

Eli toimin juuri päinvastoin kuin pitäisi.

Kirjoituksessa Kohti sijoitusstrategiaa annoin itselleni kotiläksyksi selvittää seuraavia asioita:

 • Miten osakkeiden pitoaika on vuosien varrella kehittynyt?
 • Onko tappiot otettu nopeasti? Jos ei ole otettu, niin miksi ei?
 • Paljonko tappiota/voittoa on tullut euroissa ja prosenteissa (osingot huomioiden)?
 • Kuinka paljon näistä oli voitollisia/tappiollisia sijoituksia? Onko spekulatiivisia sijoituksia tai onnekkaita sattumia?

Kävin läpi omat osakkeiden myyntini vuosilta 2015 ja 2016. Osinkoja en näihin analyyseihin ottanut mukaan, sillä se olisi ollut turhan työlästä.

Esitetyissä taulukoissa on osakkeiden pitoaika kuukausina sekä tuotot, jotka sisältävät kaikki kulut, mutta ei osinkoja. Jos samaa osaketta on ostettu useammassa eri erässä ja sitten myyty kaikki samalla kertaa, niin näistä kustakin ostoerästä on tullut omat pitoajat ja tuotot. Eli jos Nokiaa on ostettu 1.5 ja 1.8, ja tämän jälkeen ne on myyty 1.12, niin tällöin myynti aiheuttaa 2 riviä – yksi kullekin ostolle.

Keskitytään seuraavissa analyyseissä osakkeiden pitoaikaan, tuottoihin sekä siihen, onko tappiot otettu nopeasti ja onko tuottojen annettu juosta.

Vuosi 2015

salkkuanalyysi-2015Oheiseen taulukkoon on koostettuna kaikki vuonna 2015 myytyjen osakkeiden pitoajat ja niiden tuotot. Yhteensä myyntirivejä on 33, mutta kuten edellä jo todettiin, niin sama myyntierä on voinut jakautua ostojen perusteella useammaksi riviksi.

Taulukko kyllä puhuu omaa karua kieltään. Vain yksi osake on ollut salkussa yli vuoden, mutta suurin osa myynneistä on tapahtunut alle 7 kuukauden pitoajan jälkeen. Ja itsellä oli ajatus siitä, että ostan osakkeita pitkäksi aikaa – pitäen niitä jopa ”ikuisesti”!

Tappioprosentteja katsellessa käy sekin ilmi, ettei tappionrajauksesta ole tietoakaan. Tai ainakaan sellaisesta, että tappio rajattaisiin esimerkiksi 15 tai 20 prosenttiin. Tappiollisia myyntejä on otettu nopeastikin eli esimerkiksi 18,9 prosentin tappio 2,2 kuukaudessa. Joka tapauksessa yli 17 prosentin tappiollisia eriä on 8 eli noin 25 prosenttia kaikista myynneistä.

Johtopäätös vuodelta 2015 on se, ettei tappioita ole rajattu tehokkaasti. Tässä oikeastaan näkyy yksi sijoittajan perusvirheistä. Tappiolla olevien osakkeiden myynti ajoissa on vaikeaa. Liian paljon on sellaista ”toivotaan toivotaan” tai ”kyllä se vielä sieltä nousee” -ajattelua. Kunnes laskua tulee jälleen 5 prosenttia lisää.

Mielenkiintoista on 7 ensimmäisen rivin (< 2,1 kk) myyntien tuotot. Eli ihan kivoja tuottoja parin kuukauden pitoajoille. Mutta ei tuossa voi puhua siitä, että annettaisiin ”tuottojen juosta”. Ehkä ajatus on ollut: 20 – 30 prosentin tuotto pariin kuukauteen on ollut liian nopeaa, joten tässä kohtaa kannattaa hypätä pois.

Vuosi 2016

salkkuanalyysi-2016Verrattuna vuoteen 2015, niin vuosi 2016 näyttää jo paljon paremmalta.

Kuten taulukosta nähdään, niin tappiolliset myynnit ovat taulukon alkuosassa ja tappioita on nyt rajattu paljon tehokkaammin. Suurin tappio (-27,9 %) liittyy Ericssonin roikottamiseen Talousmentor-salkussa.

Tuottoluvuissa näkyy myös viime syksyn niin sanottu ”Trump-ralli”, missä osakkeiden hinnat nousivat nopeasti vaalituloksen jälkeen. Tästä johtuen lähdin kotiuttamaan voittoja.

Vuonna 2016 osakkeiden pitoajatkin ovat olleet selvästi pidempiä kuin vuonna 2015. Mutta tosiasia on, ettei 1 – 2 vuoden pitoajoillakaan voi puhua mistään ”osakkeita pitkään salkkuun” -strategiasta.

Sijoituspäiväkirjasta olisi ollut apua näiden myyntien analyysistä, sillä nyt on hankala pohtia sitä, että miksi myyntejä on tehty. Miksi voittojen ei ole annettu juosta tai mitä on pelätty, kun joukko hyvin menestyneitä osakkeita on laitettu myyntiin?

Yhteenveto

Näiden kahden vuoden perusteella on myös helppo nähdä sekin, miksi nykyisessä salkussani ei ole Sammon ja Berkshire Hathawayn lisäksi yhtään yli 3 vuotta omistettua yritystä. Salkku on pyöräytetty ympäri ehkä kolmeen kertaan.

Kahden vuoden ajalta kertyi yhteensä 58 myyntiriviä. Jos näihin laskee osto- ja myyntikuluina yhteensä noin 20 euroa/rivi, niin kuluihin on mennyt yhteensä noin 1 160 euroa. Nordnet kiittää, ihan varmasti.

Itselleni tämä pieni analyysi oli silmiä avaava.

Ensinnäkin tappionrajaus ei omalla kohdallani toimi kunnolla – ainakaan vuonna 2015 se ei toiminut. Näin siitäkin huolimatta, että tiedän ja ymmärrän varsin hyvin, että tappiot pitäisi katkaista hyvin nopeasti ja ilman sen suurempaa tunteilua.

Toiseksi osakkeiden pitoajat ovat varsin lyhyet. Näin siitäkin huolimatta, että tuotot ovat olleet ihan mukavia yli 20 prosentin tuottoja. Tästä veivaamisesta on kuitenkin aiheutunut isoja kuluja sekä veroja, jotka ovat olleet pois korkoa-korolle tekijästä.

Peiliin katsomisen paikka!

Periaatetasolla tiedän, miten pitäisi toimia, mutta käytännössä teen juuri päinvastoin. Tappioiden ja väärässä olemisen tuskaa ei halua kokea (kunnes on liian myöhäistä) ja mukavien voittojen tuoma lyhyen aikavälin hyvän olon tunne ja euforia vie mennessään.

Tunteiden vallassa sijoittaja toimii itseään vastaan. Tämä tuli varsin karulla tavalla esiin tämän pienen analyysin osoittamana. Siksi sijoittajan kannattaakin tehdä samankaltainen analyysi aina muutaman vuoden välein. Mielikuvat omasta toiminnasta voivat olla varsin ruusuisia, mutta tilastoidut faktat tuovat totuuden esiin.

2 vastausta artikkeliin “Analyysi: Osakkeiden pitoaika ja tappioden rajaus”

 1. Tämä on tuttu juttu. Itse olen myöskin sortunut samaan parin viimevuoden aikana. Viimeiset 20-vuotta olen sijoittanut, niin etten ole välittänyt römähdyksistä, vaan antanut sijoitusten vain olla ja ostanut tarvittaessa lisää. Olen todennut, että paras tapa on sijoittaa joko säännöllisesti, hakea osakkeita jotka maksaa hyvää osinko tulevina vuosina tai yritän tähdätä ”pohjalle” ei kiinnostavissa osakkeissa ja odotan tälläistä nousukautta kuten nyt. Jos olen oikeasti rehellinen itseäni kohtaan, niin nyt minun ei pitäisi ostaa osakkeen osaketta enää, vaan antaa vanhojen osakkeiden tuottaa. Itse en usko älyttömiin tuottoihin markkinoilla enää ja jos niitä tulee, niin ne ovat todennäköisesti yksittäisiä hetkellisiä nousuja tietyillä osakkeilla ja ne niitä varten on tehtävä talouslaskuja tai tunnettava yhtiö sekä luotettava siihen.

  Voihan toki olla, että teen ison virheen tällä hetkellä ja osakkeet jatkavat edelleen nousua vuosia, mutta jotenkin on tunne että markkinat aika kuumat tällä hetkellä. Ja vaikka ilmassa ei ole mitään pahaa palaneen käryä, niin jotenkin on tunne että nousu ei jatku enää kauan aikaa. No tämä on tälläistä ”tunnetta”. 😀

  Tykkää

  1. Kiitoksia kommenteista!

   Itsellänikin on Trump-rallin jäljiltä varsin kookas käteispaino etsimässä uutta sijoituskohdetta, mutta kuten sanoit, niin kaikki tuntuu kovin kalliilta juuri nyt. Mutta ajatus on se, ettei sitä viimeistä prosentin kymmenystä aina kannata hakea hampaat irvessä ja kovasti optimoiden. Varakassa, joka takaa hyvät yöunet, on sekin arvokas.

   Mielestäni on oikeastaan hyvä, jos pystyy pysähtymään ja katsomaan omia vahvuuksia ja heikkouksia. Tällöin omaa toimintaa on ”paniikkitilanteissa” helpompi ymmärtää, ja ehkä myös samalla pitää suurimpia tunnepitoisia reaktioita kurissa.

   Mutta katsotaan, josko sieltä jokin sopiva dippi tulee, jolloin varakassaa voi alkaa palautella markkinoille 🙂

   Tykkää

Kommentit on suljettu.