Texas Instruments

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty Texas Instruments, joka kehittää analogisia mikropiirejä sekä sulautettuja järjestelmiä. Yhtiö oli ensimmäisiä yrityksiä, joka toi markkinoille pii-pohjaisia transistoreja 1950-luvun puolivälissä. Nykyään Texas Instruments toimii yli 30 maassa, sillä on noin 30 000 työntekijää. Yhtiön markkina-arvo on noin 83 miljardia dollaria.

Texas Instruments (TI) ei alkujaan ollut puolijohdeyhtiö, vaan se oli 1930-luvulla pieni öljy- ja kaasuyhtiö nimeltään Geophysical Services Inc. 1940-luvulla yhtiön toimintaan tuli mukaan erilaiset sotateollisuuden signaalijärjestelmät (sukellusveneiden havaitseminen sekä radiotutkat). Yhtiöstä tuli Texas Instruments 1954, kun yhtiö siirtyi kehittämään mikropiirejä, transistoreja ja muuta puolijohdetekniikkaa.

TI-laskimia
Kuva: https://education.ti.com/en/products?category=graphing-calculators

Monille TI on tuttu laskimista, mutta nykyään yhtiön fokus on analogisissa mikropiireissä, sulautetuissa järjestelmissä sekä digitaalisissa signaalijärjestelmissä. TI:n tuotteita on käytössä teollisuuden automaatioratkaisuissa, avaruus- ja aseteollisuuden järjestelmissä, sähkön ja voiman jakelussa, sähköautoissa, jne. Kuluttajatuotteissa TI:n piirejä on mm. puhelimissa, tietokoneissa, tableteissa, kotiteatterijärjestelmissä, TV:ssä, tulostimissa, jne.

Toimintaympäristö

Analogisten piirien ja sulautettujen järjestelmien markkinat ovat laajalti fragmentoituneet. Markkinoilla on paljon pieniä toimijoita. Vuonna 2016 yhtiön markkinaosuus analogisista piireistä oli noin 18 prosenttia ja sulautetuista järjestelmistä noin 17 prosenttia.

Puolijohdetuotteille on tyypillistä, että niiden hinnat laskevat ajan kuluessa, kun markkinoille tulee uusia ja parempia tuotteita. Myös valmistustekniikat kehittyvät, jotka mahdollistavat aiempaa halvempien komponenttien tekemisen.

Taloudellinen tilanne

TI:n tuloksen kehitys ja taloudellinen tilanne ovat erinomaisella tasolla. Oikeastaan kaikki näyttää rautaisen hyvältä.

TI:n liikevaihto oli kolmisen vuotta noin 13,0 – 13,4 miljardissa dollarissa, mutta nyt tilikaudelle 2017 liikevaihdon odotetaan nousevan 14,2 miljardiin dollariin. Kasvua siis yli +6,5 prosenttia. Nettotulos on kasvanut keskimäärin lähes +20 prosentin vuosivauhdilla viimeisen neljän vuoden ajan. Tuloksen osalta yhtiö on varsin teräksisessä iskussa.

TI-mikropiiri
Kuva: http://www.ti.com/tool/tida-01395?HQS=sys-ind-ba-pwrstg-bhp-rd-tida01395-wwe

Tase on vahvassa kunnossa. Korollisten velkojen määrä on trendinomaisessa laskussa ja velkaisuuden tunnusluvut ovat hyvällä tasolla (omavaraisuusaste lähes 70 prosenttia ja gearing -9 prosenttia).

Oman pääoman tuottoluvut ROE ja ROI ovat nousseet tuloskehityksen vetämänä varsin hyviin lukemiin eli noin 35 prosentin tasolle.

Liiketoiminnan rahavirta on sekin nousutrendissä ja korvausinvestoinnit (capex) ovat kehittyneet maltillisesti ja tasaisesti. Näin vapaa kassavirta on sallinut velkojen lyhentämisen sekä osinkojen kasvun.

Osinkosijoittajaa TI osake kiinnostaa, sillä osinko on kasvanut vuodesta 2003 alkaen. Seuraavan 12 kuukauden osinkoennuste on 2,30 dollaria, mikä tällä osakkeen hinnalla antaisi noin 2,9 prosentin osinkotuoton. Viimeisten 6 vuoden aikana osinko on kasvanut keskimäärin lähes +25 prosenttia. Osingon kasvua tukee omien osakkeiden osto-ohjelma, tuloksen ja vapaan kassavirran hyvä kehitys. Lisäksi osingon suhde tulokseen on ollut noin 45 – 55 ja vapaaseen kassavirtaan noin 35 – 55 prosenttia.

Erinomaisista tunnusluvuista johtuen osakkeen hinta on korkealla – laadusta saa maksaa. PE-luku on noin 20x eli aivan mahdottoman korkealla hinta ei ole.

TEXAS INSTRUMENTS INC16.6.2017 | 79,85 USD
24
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Texas Instruments:n Talousmentor-arvoluku on 24/30. Hyviä pisteitä laskee oikeastaan vain osakkeen korkea hinta PE-luvuilla mitattuna. Liikearvon määrä (25,1%) on hitusen yli pisterajan (25,0%), joten pisteitä voisi varsin hyvin olla 25/30.

Texas Instruments:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Texas Instruments sijoituskohteena.

Yksi ajatus artikkelista “Texas Instruments”

Kommentit on suljettu.