Viikkokatsaus 26/2017

Q2-tuloskierros saa varaslähdön, kun H&M ja General Mills julkistavat kvartaalituloksensa tulevalla viikolla. Tässä viikkokatsauksessa näiden yhtiöiden tulosennakot. Talousmentor-salkussa on Metsä Board:n myynnin jälkeen riittävästi käteistä ainakin yhteen uuteen ostoon. Huomiolistalta mielenkiintoisimmat yhtiöt salkkuun ovat CHRW, Archer-Daniels-Midland ja Fastenal Company.

Talousmentor-salkku

Viikon 25/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 247,61 (-1,6 %)
 • Seligson vertailusalkku: 31 350,24 (-0,1 %)

Talousmentor-salkusta myytiin strategian mukaisesti puolet salkussa olevista Metsä Board:in osakkeista. Tapahtumasta voi lukea lisää täältä: Talousmentor-salkku: Metsä Board (myynti 50%).

Salkussa on nyt käteistä noin 4 040 euroa, josta riittää vajaaseen kahteen uuteen sijoitukseen. Mahdollisella Yaran myynnillä (50 %) käteisen määrä nousisi niin, että siitä riittäisi kahdesta kolmeen uuteen sijoitukseen.

Alla esitetyltä huomiolistalta mielenkiintoisimmat yhtiöt salkkuun ovat CHRW, Archer-Daniels-Midland ja Fastenal Company. Katsotaan, josko jokin niistä tarttuisi haaviin tulevien päivien aikana.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Viimeisin hintapäivitys Yrityslista: Tavoitehinnat -sivulla on 25.6. Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat:

Yritys        Osake     Huomiohinta  %
CHRW         66,99 USD   66,85 USD  -0,2 %
Campbell Soup Co   53,58 USD   53,27 USD  -0,6 %
Archer-Daniels-Mid. 41,16 USD   40,11 USD  -2,6 %
General Mills    55,94 USD   54,19 USD  -3,1 %
Fastenal Company   42,87 USD   41,41 USD  -3,4 %

CH Robinson Worldwide (CHRW) osakkeen hinta on laskenut maaliskuun alun noin 80 dollarista nykyiseen 67 dollariin eli laskua on tullut lyhyessä ajassa yli 15 prosenttia. CHRW:n haasteena on kasvun pysähtyminen. Liikevaihto jäänee nyt neljättä vuotta peräkkäin noin 13,3 miljardiin dollariin ja samoin nettotulos lienee kolmatta vuotta peräkkäin noin 500 – 520 miljoonassa dollarissa.

CHRW on nostanut vuosittaista osinkoaan listautumisestaan (1997) asti. Seuraavan 12 kuukauden ennustettu osinko on 1,86 USD, mikä antaisi osinkotuotoksi 2,8 prosenttia. Yhtiön PE=18,3x, ROE=37,4 % sekä Talousmentor-arvoluku 24/30.

Campbell Soup Company on ollut huomiolistalla aiemminkin. Yhtiön murheena on heikko kasvu, sillä liikevaihto ja nettotulos ovat polkeneet paikoillaan jo 7 – 10 vuotta. Tästä syystä osinkokin on kehittynyt heikosti viime vuosien aikana. Yhtiö on myös varsin velkainen, sillä omavaraisuusaste on noin 21 prosenttia ja gearing 190 prosenttia. Seuraavan 12 kuukauden ennustettu osinko on 1,46 USD (osinkotuotto 2,7 %), PE=22,0x, ROE=48,4 % ja Talousmentor-arvoluku 17/30.

Archer-Daniels-Midland:n (ADM) viime vuosien haasteena on ollut liikevaihdon lasku noin 90 miljardista dollarista ennustettuun 64 miljardiin dollariin. Samaan aikaan yhtiö on pystynyt pitämään nettotuloksen noin 1,3 – 2,2 miljardissa dollarissa, jolla välillä se on heilahdellut vuodesta toiseen. Kasvu on kuitenkin tiukassa.

ADM on osinkosijoittajan unelma. Yhtiö on nostanut vuotuista osinkoaan viimeisen 40 vuoden ajan. Seuraavan 12 kuukauden osinkoennuste on 1,32 USD (3,2 %), PE=14,9x, ROE 9,1 % ja Talousmentor-arvoluku 24/30.

Viikon 25 yhtiötapahtumia

UPM ilmoitti investoivansa 30 miljoonaa euroa Kaukaan sellutehtaan tehokkuuteen ja kilpailukykyyn. Uudistetut tuotantoprosessit otetaan käyttöön vuoden 2018 keväällä, jonka johdosta tehtaan kapasiteetti kasvaa nykyisestä noin 740 000 tonnista noin 770 000 tonniin. (Linkki tiedotteeseen: http://www.upm.fi/UPM/Uutishuone/uutiset/Pages/UPM-jatkaa-Selluliiketoiminnan-kehittamista-investoimalla-Kaukaan-sellutehtaan-t-001-Tue-20-Jun-2017-09-33.aspx).

Stora Enso ilmoitti helmikuussa 2017 aikeesta sulkea Kvardsvedenin (Ruotsi) paperikone heikentyneen sanomalehtipaperin kysynnän seurauksena. Kyseinen paperikone suljettiin kuluneella viikolla. Kvarnsvedenin tehtaalle jää vielä kaksi linjastoa. (Linkki tiedotteeseen: http://www.storaenso.com/news-and-media/Pages/Pressreleases.aspx?newsid=7DACB04644AA2BFB).

Viikon 26 yhtiötapahtumia

Q2-tuloskierros saa varaslähdön, kun sekä H&M ja General Mills julkistavat kvartaalituloksensa. Molemmat yhtiöt ovat keikkuneet huomiolistalla koko alkuvuoden, mikä kertoo myös yhtiöiden vaikeuksista.

H&M

H&M julkaisee Q2/2017 tuloksensa torstaina 29.6.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 51 383 miljoonaa SEK
 • nettotulos: 5 500 miljoonaa SEK

H&M on investoinut kasvuun mm. laajentumalla uusille markkinoille, avaamalla paljon uusia myymälöitä sekä kehittämällä verkkokauppaansa. Vaikka liikevaihto onkin kasvanut ihan mukavalla tahdilla, niin myymäläkohtainen myynti ei ole kehittynyt samalla tahdilla. Tämä näkyy H&M:n osakkeen nihkeänä kehityksenä.

Lisäksi voidaan kysyä, että onko kivijalkamyymälöiden laajentumisstrategia järkevää. Näin siksi, että esimerkiksi Amazon valloittaa markkinaosuuksia omalla verkkokaupallaan. Pitkälti tästä johtuen USA:ssa perinteisten kivijalkakauppojen konkurssit ja myymälöiden sulkemiset jatkuvat ennätystahtia.

Yhtiöllä on turhan usein jäänyt paljon tavaraa hyllyihin, josta on täytynyt tehdä alaskirjauksia. Tästä johtuen yhtiö ilmoitti Q1/2017 raportissa investoivansa varastonhallintaan ja niihin liittyviin tietojärjestelmiin.

Myös nykyinen osingon taso (9,75 SEK) alkaa olla uhan alla. Näin siksi, että vaikka osinko nettotulokseen nähden on ollut noin 80 – 90 prosenttia, niin rahavirtaan nähden se on ollut yli 100 prosenttia vuodesta 2009 alkaen. Tämä on näkynyt kassavarojen 22 miljardin SEK:n painumisena vuoden 2016 lopun 9,4 miljardiin SEK:iin. Viime vuonna yhtiö joutui ottamaan yli 2,4 miljardia SEK lisää velkaa, kun aiempina vuosina velkataso pysyi käytännössä muuttumattomana. Korostetaan vielä, että velkaa on edelleenkin varsin vähän, joten siinä mielessä varaa on ottaa lisääkin velkaa. Huolestuttavinta on kuitenkin tämä pitkän aikavälin trendi, jossa ei näy kääntymisen merkkejä.

Talousmentor-salkussa on H&M:n osakkeita.

General Mills

General Mills julkaisee koko tilikauden 2017 tuloksensa torstaina 29.6.2017, ja ennusteena on

 • liikevaihto: 15 500 miljoonaa USD
 • nettotulos: 1 620 miljoonaa USD

Viime aikoina liikevaihtoa ja tulosta ovat painaneet jugurttien ja valmisruokien myynnin nihkeys (laskua 15-20 prosenttia). Mikä on tilanne nyt, mihin suuntaan markkinat ovat kehittymässä?

Liikevaihto on lähtenyt laskutrendiin vuodesta 2014, jolloin liikevaihto oli 17,9 miljardia dollaria. Nyt odotuksena on 15,5 miljardia dollaria. Samaan aikaan nettotulos on laskenut 1,9 miljardista 1,6 miljardiin dollariin. Mitkä ovat yhtiön toimenpiteet laskevan trendin katkaisemiseksi?

Q3/2017 aikana yhtiö aloitti organisaation rakennemuutostoimet, jotka johtavat noin 400 – 600 työntekijän vähennykseen. Tästä odotetaan saavan noin 80 miljoonaan dollarin vuosisäästöt keväästä 2018 alkaen. Raportissa huomio siihen, että onko tulossa lisää leikkauksia – vai joko alkaa tunnelin päässä näkymään valoa?

Yhtiö julkistanee kvartaaliosingon tulevalla viikolla. Osinkoennuste on 0,48 USD eli sama kuin edellisellä kvartaalilla. Osingon odotetaan nousevan 0,50 dollariin heinäkuussa.

Yksi ajatus artikkelista “Viikkokatsaus 26/2017”

Kommentit on suljettu.