Viikkokatsaus 27/2017

Viikkokatsauksessa H&M ja General Mills tulosyhteenvedot sekä sijoituspäiväkirjamerkintä CHRW:n ostosta.

Talousmentor-salkku

Viikon 26/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 296,33 (+0,2 %)
 • Seligson vertailusalkku: 30 761,27 (-1,9 %)

Vuoden 2017 alkupuoliskon aikana salkun kokonaistuotto (tai tässä -tappio) oli -4,8 prosenttia. Sen sijaan Seligsonin vertailusalkku tuotti puolen vuoden aikana +5,5 prosenttia. Salkkujen välinen ero repsahti vuodenvaihteen noin 460 eurosta nykyiseen noin 3 460 euroon. Tässä riittääkin kirittävää loppuvuodeksi…

Talousmentor-salkkuun ostettiin viikon aikana CH Robinson Worldwide (CHRW) osakkeita. Tapahtumasta voi lukea lisää täältä: Talousmentor-salkku: CHRW (osto).

Sijoituspäiväkirja

Kirjoituksessa Kohtisijoitusstrategiaa: Päiväkirja kerroin aloittavani sijoituspäiväkirjan pitämisen. Tässä päiväkirjamerkintä CHRW:n ostolle.

OSTO: CH Robinson Worldwide
Määrä:
50 kpl
Hinta: 67,22 USD
Ostohinta kulut huomioiden yhteensä: 3 027 EUR

Ennusteet 2017

 • EPS: 3,67 USD (2018: 3,83 USD (Yahoo Finance))
 • PE: 18,3x
 • ROE: 37,4 %
 • Osinko 12kk: 1,86 USD (24 kk: 1,94 USD ja 36 kk: 2,00 USD)
 • Osinkotuotto: 2,8 %

Osingon odotetaan jatkavan nousuaan noin 4 – 5 prosentin vuosivauhdilla tulevien parin vuoden aikana. Vaikka tämä ei ole ihan linjassa salkun tavoitteen (10 % vuosinousu), niin euromääräisesti tämä ero on vain noin 5 euroa vuodessa. Osakkeen hinnanlasku on nostanut osinkotuoton 2,8 prosenttiin, jota voidaan CHRW:n tapauksessa pitää korkeana. Historian valossa osingonmaksusuhde on ollut noin 1,75 – 2,25 prosentin tasolla.

Jos osinko nousee parin vuoden kuluessa noin 2,00 dollariin ja osingonmaksusuhde palautuu em. 1,75 – 2,25 prosentin alueelle, niin osakkeen hinta on tuolloin 89 – 114 dollaria. Tämän perusteella hinnannousun potentiaalia on 33 – 70 prosenttia, missä ehkä skaalan alareuna on uskottavampi tuottotavoite. Tavoitehinnaksi voidaan asettaa noin 90 dollaria, mikä antaisi noin 15,7 prosentin vuotuisen tuoton, jos pitoaika on 2 vuotta (10,2 %, jos 3 vuotta). Tämän päälle noin 2,8 prosentin vuotuinen ja nouseva osinkotuotto.

Hieno skenaario, joka tarvitsee toteutuakseen sen, että CHRW:n tuloksentekokyky nousee astetta paremmaksi. Liikevaihto on ollut noin 13 miljardia ja nettotulos noin 500 miljoonaa dollaria useamman vuoden ajan. Yahoon Financen vuoden 2018 EPS-ennuste 3,83 USD tarkoittaisi noin 540 – 550 miljoonan dollarin tulosta, joka ei vielä olisi riittävä parannus, jotta 90 dollarin tavoitetasoon päästäisiin. Toisaalta tavoitehinta oli asetettu 2019 – 2020 kohdalle, joten siinä mielessä tulostaso voisi tuolloin olla noin 600 miljoonaa dollaria. EPS olisi tuolloin noin 4,25 USD, josta saataisiin PE-luvuksi 21,2x eli ei mikään mahdoton kerroin CHRW:lle.

Ohessa vielä kurssikuvaaja Google Finance palvelusta, missä nähdään hyvin kurssitason painuminen maaliskuun noin 80 dollarista ostohetken noin 67 dollariin.

chrw-kuvaaja-20170630
Kuva: Google Finance https://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3ACHRW

Huomio- ja tavoitehinnat

Viimeisin hintapäivitys Yrityslista: Tavoitehinnat -sivulla on 2.7. Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat:

Yritys        Osake     Huomiohinta  %
Campbell Soup Co   52,15 USD   53,27 USD  HUOM!
CHRW         68,68 USD   66,96 USD  -2,5 %
Archer-Daniels-Mid. 41,38 USD   39,79 USD  -3,8 %
IBM         153,83 USD   147,82 USD  -3,9 %
Harley-Davidson   54,02 USD   51,69 USD  -4,3 %

Campbell Soup Company on ollut huomiolistalla aiemminkin, ja nyt rajahinta alittui varsin selvästi. Yhtiön murheena on ollut heikko kasvu, sillä liikevaihto ja nettotulos ovat polkeneet paikoillaan jo 7 – 10 vuotta. Tästä syystä osinkokin on kehittynyt heikosti viime vuosien aikana. Yhtiö on myös varsin velkainen, sillä omavaraisuusaste on noin 21 prosenttia ja gearing 190 prosenttia. Seuraavan 12 kuukauden ennustettu osinko on 1,46 USD (osinkotuotto 2,8 %), PE=21,4x, ROE=48,4 % ja Talousmentor-arvoluku 17/30.

Viikon 26 yhtiötapahtumia

H&M ja General Mills ottivat varaslähdön Q2-tuloskierrokseen kuluneella viikolla. Seuraavassa näiden yhtiöiden tulosyhteenvedot.

Hennes & Mauritz

HENNES & MAURITZ29.6.2017 | 210,20 SEK
22
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Hennes & Mauritz:n Talousmentor-arvoluku on 22/30. Hyvällä tasolla olevia pisteitä laskee mm. tuloksen heikko kehitys sekä tähän nähden korkeahko osakkeen hinta. Myös osingon jämähtäminen paikoilleen laskee pisteitä. Taseen hyvä kunto tukee pisteitä ja myös osaltaan selittää korkeaa arvostusta.

H&M:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 98 368 M SEK (90 565 / +8,6 %)
 • nettotulos: 8 354 M SEK (7 902 / +5,7 %)

Liikevaihto ja tulos jatkoivat siis mukavaa kasvua. On kuitenkin hyvä muistaa, että 05/2017 lopussa yhtiöllä oli 4 498 myymälää (4 077) eli +10,3 prosenttia vuoden takaiseen nähden. Eli laajentumisiin nähden tulosluvut eivät olekaan kasvaneet samaan tahtia.

Tulosta paransi laajentumisten lisäksi myös yhtiön aloittama kustannuskuri.

H&M jatkaa myymälälaajentumisiaan (500 uutta myymälää tilikauden 2017 aikana) sekä investointejaan verkkokauppaan. Perinteinen myymälävetoinen markkina on murroksessa ja kuluttajien onlineshoppailu on voimakkaassa kasvussa. H&M:n mukaan se on hyvin asemoitunut (vahva tase ja investointikyvykkyys) muutokseen. Voidaan kuitenkin kysyä, että onko voimakas panostus kivijalkamyymälöihin oikea strategia nykyisessä markkinatilanteessa?

H&M lanseeraa myös uuden brändin (ARKET) loppuvuonna 2017. Lisäksi yhtiö aikoo avata myymälöitä 5 uudessa maassa mm. Islannissa, Kolumbiassa ja Kazakstanissa.

Yhtiö arvioi, että varastotasot ovat Q2:n jäljiltä odotettua korkeammalla, mitkä todennäköisesti johtavat vastaavasti viime vuotta korkeampiin alaskirjauksiin Q3:n aikana.

H&M:n haasteena on se, että isot investoinnit ovat kasvattaneet liikevaihtoa reippaasti, mutta tämä ei näy tuloksessa eikä myöskään liiketoiminnan rahavirrassa. Rahavirrat ovatkin tällä hetkellä noin -6 miljardia kruunua epätasapainossa, mikä näkyy velkamäärän kasvussa. Toki velkaa on vielä vähän, mutta rahavirrat ovat olleet epätasapainossa jo vuosia ja trendi näyttää vain huononevan.

H&M:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
HM sijoituskohteena

General Mills

GENERAL MILLS1.7.2017 | 55,40 USD
18
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

General Mills:n Talousmentor-arvoluku on 18/30. Tyydyttävällä tasolla olevia arvoluvun pisteitä laskee erityisesti korkea liikearvon määrä sekä korkea velkaisuus. Lisäksi pisteitä laskee liikevaihdon heikko kehitys, jonka johdosta myös pitkän aikavälin nettotuloskehitys on ollut heikkoa. Osakkeen korkea hinta suhteessa nettotulokseen laskee myös pisteitä.

General Mills:n tilikauden 2017

 • liikevaihto: 15 620 M USD (16 563 / -5,7 %)
 • nettotulos: 1 658 M USD (1 697 / -2,3 %)

Liikevaihdon ja tuloksen vuonna 2013 alkanut laskutrendi jatkui siis edelleen tilikaudella 2017.

Liikevaihtoon vaikutti negatiivisesti mm. Pohjois-Amerikassa toteutettu tuotepromootioiden vähentäminen, jonka vaikutus liikevaihtoon olikin odotettua suurempi. Yhtiö yritti korjata tilannetta vuoden jälkipuoliskolla, mutta se ei pystynyt korjaamaan koko vuoden tilannetta.

Jugurttien myynti Euroopassa ja Australiassa jäi myöskin odotuksista pienempien valmistajien kovan kilpailun seurauksena.

Liikevaihtoon vaikutti negatiivisesti myöskin myydyt liiketoiminnot (mm. Green Giant).

Nettotuloksen lasku oli liikevaihtoa maltillisempaa. Tässä yhtiön toteuttamat kustannussäästöohjelmat sekä jakeluketjun optimoinnit näkyvät.

General Mills toteutti isoja muutoksia tilikaudella 2017. Yhtiö teki maailmanlaajuisen organisaatiomuutoksen vastatakseen aina vain nopeammin muuttuviin kuluttajien kulutustottumuksiin. Lisäksi yhtiö muutti liiketoimintastrategiaansa niin, että panostuksia kohdistetaan entistä aggressiivisemmin parhaimpia kasvuodotuksia tarjoaviin kohteisiin. Yhtiö myös virtaviivaisti ja tehosti jakeluketjuaan vuoden aikana.

Tilikaudella 2018 General Mills:n fokus on erityisesti myynnin kasvattaminen. Yhtiö aikoo myös panostaa nettikauppaan sekä jatkaa tiukkaa kulukuria ja jakeluketjun optimointiaan.

General Mills julkisti 0,49 USD:n kvartaalisosingon, joka jäi hieman odotuksista (0,50 USD).

General Mills:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
General Mills sijoituskohteena

Viikon 27 yhtiötapahtumia

Fastenal Company julkistaa kesäkuun myyntitietoja tulevalla viikolla ja General Mills:n osinko (0,49 USD) irtoaa torstaina 6.7.

Varsinainen tuloskierros käynnistyy viikolla 28, jolloin neljä Talousmentor-yrityslistan yritystä julkistaa Q2/2017 tuloksensa.

Yksi ajatus artikkelista “Viikkokatsaus 27/2017”

Kommentit on suljettu.