Home Depot

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty Home Depot, joka on yksi suurimmista (ellei suurin) Pohjois-Amerikassa toimivista kodin remontoinnin tavarataloketjuista. Yhtiöllä on yli 2 280 liikettä USA:ssa, Kanadassa ja Meksikossa, ja sillä on yli 400 000 työntekijää. Yhtiön markkina-arvo on noin 185 miljardia dollaria.

Home Depot:n historia ulottuu vuoteen 1978, kun Bernie Marcus ja Arthur Blank pohtivat ja unelmoivat yrityksen perustamisesta. Ajatuksena oli luoda kodin remontoinnin tavaratalo, missä olisi laaja tuotevalikoima, edulliset hinnat sekä osaava henkilökunta. Unelmista tuli totta kesällä 1979, kun kaksi Home Depot -myymälää avattiin Atlantassa.

HomeDepotMyymala
Kuva: https://corporate.homedepot.com/image-gallery

Home Depot:n toimintastrategia nojautuu kolmeen tukijalkaan: asiakastyytyväisyyteen, asiantuntijuuteen sekä toiminnan tehokkuuteen. Yhtiön toimintafilosofiana on tarjota asiakkailleen paras mahdollinen ostokokemus (valikoima, saatavuus, toimitusvarmuus, hinta) kanavasta (myymälä, verkkokauppa tms.) riippumatta.

Taloudellinen tilanne

Home Depot:n tuloksentekokyky on erinomaisella tasolla ja vieläpä niin, että se sitoo varsin vähän pääomia. Näin koko pääoman tuotto (ROA) on yli 20 prosenttia ja ROI lähes 50 prosenttia.

Home Depot:n luvuissa näkyy USA:n kodin remontoinnin toipuminen finanssikriisistä. Kaikki luvut ovat selvässä nousussa: Liikevaihto, nettotulos, rahavirrat, osinko, ROE ja ROI. Liikevaihto on ollut noin 6 – 7 prosentin, nettotulos yli 10 prosentin, osinko yli 25 prosentin vuotuisessa nousussa viimeisen 5 vuoden aikana.

Päänvaivaa aiheuttaa korkeaksi kohonnut velkaisuus. Velan määrä on jo noin 50 prosenttia koko taseen loppusummasta ja gearing on noussut lähes 500 prosenttiin.

Yhtiö noudattaakin strategiaa, missä kaikki sellainen pääoma, joka jää yli liiketoiminnan normaalista pyörittämisestä käytetään omien osakkeiden ostamiseen. Ja niitä on ostettukin! Viimeisen 15 vuoden aikana omien osakkeiden ostoon on käytetty peräti 67 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi Home Depot:n markkina-arvo pörssissä on noin 185 miljardia dollaria.

HomeDepotMyymala2
Kuva: https://corporate.homedepot.com/image-gallery

Osinkosijoittajaa Home Depot:n osake kiinnostaa, sillä vaikka osinkotuotto on ”vain” noin 2,5 prosenttia, niin osingon kasvuvauhti jatkunee vielä lähitulevaisuudessa vauhdikkaana. Jos ei nyt 25 prosenttia per vuosi, niin ehkä sellainen 10 prosenttia lienee seuraavan parin vuoden sopiva odotus.

Kuten odottaa saattaa, niin PE-luku on korkeahkolla eli noin 21,2x tasolla. Mutta suhteutettuna yhtiön tuloskuntoon ja kasvuun, niin tämä arvostus lienee ihan kohdillaan.

HOME DEPOT3.7.2017 | 153,40 USD
22
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Home Depot:n Talousmentor-arvoluku on 22/30. Hyviä pisteitä laskee oikeastaan vain osakkeen korkea hinta PE-luvuilla mitattuna. Korkeaksi noussut velkaisuus vie myös pisteitä.

Home Depot:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä: Home Depot sijoituskohteena.

2 vastausta artikkeliin “Home Depot”

 1. Katsoin Morningstarssista, että yhtiön osakekohtainen oma pääoma on kutistunut noin 70% kymmenessä vuodessa. Mitä mieltä? 2017 Q1 omavaraisuus aste noin 8% ja gearing lähelle kuus, jolloin jokaista euroa kohden omaa pääomaa on lähes kuusi euroa velkaa, en ihan ymmärrä miten taseen kunto neljä tähteä. Yleensä hälytyskellot pitäisi soida oma varaisuusasteen laskiessa alla 25%. Yhtiön kilpailuedut, mitkä ne ovat suhteessa kilpailijoihin ja kuinka kestäviä ne ovat yleensä. Ja kaikkein tärkein kysymys, mitä The home depotista kannattaa maksaa näiden tietojen valossa, toisin sanoen kannattaako yhtiötä myydä vai ostaa 185miljardin hinnalla ?

  Tykkää

  1. Kiitoksia palautteesta! Hyviä huomioita ja vasta-argumentteja!

   Tarkempi Home Depot analyysi löytyy täältä https://talousmentor.com/yrityslista/hd/yritysanalyysi/, jossa on myös pureuduttu lukuihin tarkemmin.

   Home Depot:n arvoluvun muodostumisen pisteet on kuvattu täällä: https://talousmentor.com/yrityslista/hd/arvoluku/

   On totta, että oma pääoma on kutistunut huimasti. Tässä pitää kuitenkin huomioida se, miten se on kutistunut. Eli kyseessä ei ole tappiollinen liiketoiminta vaan se, että yhtiö on aktiivisesti ostanut omia osakkeitaan. Yhteensä 13 miljardilla dollarilla viimeisen 6 vuoden aikana. Tämä on laskenut omaa pääomaa noin 20 miljardista nykyiseen noin 4 miljardiin dollariin sekä nostanut velan määrän noin 23 miljardiin dollariin.

   Yhtiön tilanne on sikäli haastava tunnuslukuanalyysin suhteen, sillä oma pääoma voi valahtaa jopa negatiiviseksi. Näin voi käydä, mikäli omien osakkeiden osto-ohjelmaa (ohjelmassa jäljellä noin 13,7 miljardia dollaria) jatketaan aktiivisesti.

   P/B-luku on sekin noussut jo 40x tasolle (tilikauden 2016 loppu) .

   Tuloksentekokyvyn puolesta voi yritystä kehua vaikka kuinka paljon. MUTTA sitten on tämä esiin nostamasi asia eli velkaantuminen. Vaikka tällä tuloskunnolla yritys voisi maksaa velkansa 3 vuoden tuloksella, niin miten yritykselle käy, jos tuloskunto hyytyy yllättäen. Esimerkiksi Amazon tulee markkinoille ja jyrää verkkokaupallaan? Tässä ehkä maltillisempi velkaantumistahti ja omien osakkeiden ostaminen olisi ehkä ollut paikallaan. Yrityksen riskit kasvavat tällä tahdilla varsin korkeiksi.

   Eli onko yritys 185 miljardin arvoinen? Hyvä kysymys, ja itse odottaisin sopivaa dippiä (osake laskee noin 135 – 140 USD), ennen kuin laittaisin rahaa kiinni. Voi tosin tulla kyllä pitkä odotus 🙂

   Tykkää

Kommentit on suljettu.