Talousmentor-salkku: IBM (osto)

Talousmentor-salkkuun lisättiin IBM:n osakkeita. Osakkeen hinta on laskenut muutamassa kuukaudessa lähes 20 prosenttia, mikä on nostanut osinkotuoton yli 4 prosenttiin.

Tänään (21.7.2017) Talousmentor-salkkuun ostettiin IBM:n osakkeita seuraavasti:

OSTO: IBM 25 kpl 147,52 USD

IBM julkaisi Q2/2017 tuloksensa kuluneella viikolla ja markkinat pettyivät tulokseen niin, että kurssi laski 154 dollarista nykyiseen noin 147 – 148 dollariin. Maaliskuussa 2017 osake oli huipussaan 180 dollarissa, joten sieltä ollaan tultu alaspäin lähes 20 prosenttia.

IBM kertoi jo Q1/2017 raportissa, että alkuvuoden tulos tulee olemaan selvästi heikompi kuin loppuvuoden tulos. Ja nyt, kun näin kävi, niin osake laski selvästi. Ehkä yrityksen johtoon ei luoteta, tai sitten usko alkaa loppumaan käännettä odotettaessa.

Itseäni IBM:ssä veti puoleensa oikeastaan suhteellisen edullinen hinta PE:llä mitattuna eli 12,4x sekä osinkotuoton nouseminen 4,1 prosenttiin (12 kk:n osinkoennuste 6,10 USD). Lisäksi alhaisella tasolla olevat osinko/eps (n. 50 %) ja osinko/fcf (n. 40 %) sekä yhtiön omien osakkeiden osto-ohjelma tukevat osingon kehitystä jatkossakin.

Ja osakkeita yhtiö onkin ostanut, jopa niin paljon, että osakekohtainen vapaa rahavirta on nousussa. Ja oikeastaan oheinen kaavio kertoo hyvin IBM:n rahantekovoimasta.

ibm-osinko-q22017

On IBM:llä toki haasteitakin. Yritysten siirtäessä palveluitaan pilveen, niin perinteisten rauta-, mainframe- yms. palveluiden kysyntä on hyytymässä. Näin IBM:n oli osittain pakostakin aloitettava muuntautuminen nykyaikaiseksi IT-toimijaksi, mikä on näkynyt etenkin liikevaihdon ja tuloksen reippaana laskuna.

Ison jättiläisen kääntyminen ei käy kivuttomasti ja käännettä nousuun on odoteltu jo jonkin aikaa. Mutta ehkä pahin laskuvaihe on ohi – toki voi vielä hieman laskea, mutta ei enää pahimpaan tahtiin (eihän?). Yllä oleva kuvio kuitenkin osoittaa, että tuloskunto ja rahantekovoima ovat kuitenkin ihan hyvällä tasolla.

Tapahtuma

OSTO: IBM

Määrä: 25 kpl
Hinta: 147,52 USD
Valuuttakurssi: 1 EUR = 0,8600 USD (arvio)
Kulut: 15 EUR
Yhteensä: 3 187 EUR (arvio)

Käteistä salkkuun jää tapahtuman jälkeen noin 433 euroa. Tarkemmat luvut saadaan huomenna, kun Nordnet:n laskelma on käytettävissä. Päivitän tuolloin myös Talousmentor-salkun tiedot.

Tänään (21.7.2017) päivitettyyn IBM:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua täältä: IBM sijoituskohteena.

 

Yksi ajatus artikkelista “Talousmentor-salkku: IBM (osto)”

Kommentit on suljettu.