Viikon 29/2017 tulospäivitykset (osa 2/2)

Tässä kirjoituksessa lyhyesti Telia Companyn, Harley-Davidsonin, IBM:n, CHRW:n ja CSX:n Q2/2017 tuloksista.

Lyhyesti:

 • Telia Company: Yhtiö aikoo vähentää 850 työntekijää, joista 650 Ruotsissa.
 • Harley-Davidson: H1/2017 aikana pyörätoimitukset laskivat yli -10 % ja tulos peräti -16 %.
 • IBM: Lasku jatkui edelleen Q2:lla. Ohjeistus ennallaan eli EPS 11,95 USD. Vapaa rahavirta vahvalla tasolla.
 • CHRW: Liikevaihto kasvoi selvästi, mutta kannattavuus koetuksella kovan marginaalipaineen alla.
 • CSX: Kasvu jatkui rahtimäärien ja -hintojen noustessa. Hiilirahdin liikevaihto noin +30 % kasvussa.

Telia Company

TELIA COMPANY20.7.2017 | 38,90 SEK
11
★★★★★
Yritysriski ★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Telia Company:n Talousmentor-arvoluku on 11/30. Heikkoa arvoluvun pistemäärää selittää tuloksen ja taseen kunnon heikkeneminen sekä osingon pienentyminen. Myös osakkeen hinta suhteessa tuloskuntoon on aavistuksen koholla, joka laskee pistemäärää varsin rankasti. Vaikeuksia oikeastaan kautta linjan. Yhtiön tilannetta voisi kuvailla jopa kriisiksi, mutta yhtiön onneksi liiketoiminnan perusta (Pohjoismaiden teleoperaattori-bisnes) on suhteellisen vankalla tasolla.

Osakkeen hintaan liittyvissä pisteissä 2 pistettä on aivan rajalla. Jos osakkeen hinta laskisi 38,12 kruunuun nykyisestä 38,90 kruunusta, niin pisteitä tulisi 2 lisää. Toisaalta, jos uskoo tuloskunnon olevan ennustettua hiukan parempi, niin pisteitä tulisi lisää tämän kautta.

Telia Company:n Q1-Q2/2017:

 • liikevaihto: 39 053 M SEK (41 524 M SEK / –6,0 %)
 • nettotulos (raportoitu): 6 834 M SEK (7 812 M SEK / -12,5 %)
 • nettotulos (omistajille): 6 587 M SEK (5 205 M SEK / +26,6 %)

Alkuvuoden liikevaihto oli laskussa, mutta tähän vaikuttaa edelleen myytyjen liiketoimintojen näkyminen vielä vertailuluvuissa.

Raportoitu Q1-Q2/2017 nettotulos laski selvästi viime vuodesta. Tuloslaskelmassa on muutama erä, jotka selittävät eroa viime vuoteen:

 • a) -1,3 Mrd SEK tulos myytyjen tuotteiden ja myynnin, hallinnon ja t&k jälkeen
 • b) +1,3 Mrd SEK muista liiketoiminnan tuloista
 • c) -2,3 Mrd SEK yhteisyritysten tuottojen muuttuminen tappioiksi
 • d) +1,0 Mrd SEK myytäviksi merkittyjen liiketoimintojen tuottojen muutos

Kohdasta a) selviää se, miksi yhtiö aikoo vähentää 850 työntekijää. Liikevaihto pienenee yleensä nopeammin kuin kulut, jonka takia nyt lähdetään hakemaan kululeikkauksia. Kohdat b-d kumoavat tällä hetkellä toisensa, mutta voi pohtia sitäkin, että mitkä niistä jäävät tulevaisuuden Teliaan, kun irtautuminen Euraasiasta on loppujen lopuksi saatu tehtyä.

Telian liiketoiminnot Ruotsissa ovat pehmeää (liikevaihto laski -2,7 %), mihin vaikuttaa etenkin kuituyhteyksien asentamisessa tulleet viivästykset. Yhtiön toimitusjohtaja käyttikin paljon palstatilaa selittääkseen Ruotsin tilannetta. Kuten todettua, niin yhtiö aikoo vähentää 850 työntekijää, joista 650 Ruotsista. Tästä odotetaan noin 5 prosentin kustannussäästöjä Ruotsin toimintoihin, jotka alkavat näkymään jo H2/2017 aikana.

Norjassa liiketoiminta kehittyi vahvasti, missä hankitun Phonero-liiketoiminnot lisäsivät liikevaihtoa ja tuovat arviolta 400 miljoonan synergiaedut vuoden 2018 aikana.

Yhtiö sai Sergel-myynnin päätökseen ja vähensi omistustaan Turkcellissä, josta tuli noin 700 miljoonan kruunun tappiot. Yhtiö sai 2,8 miljardin kruunun osingot yhteisyrityksistään (Turkcell, MegaFon), joten yhtiö odottaa vapaan rahavirran olevan yli 10 miljardia kruunua vuonna 2017.

Yleisilme Q2/2017 raportissa oli vakava, ja ilmeisesti osa viestistä oli suunnattu kuitenkin yhtiön ruotsalaisille työntekijöille, joita tulevat väen vähennykset suuremmilta osiltaan koskevat. Yhtiö nosti esiin senkin huolen, että osa nykyisestä liiketoiminnasta on vaarassa kuihtua pois (kuten kiinteän verkon puhelinliiketoiminnot). Tai kuituliittymien määrä alkaa saavuttaa potentiaalinsa, mutta liittymäkohtainen liikevaihto jatkaa pienenemistään.

Yhtiö suunnittelee myös muita kustannussäästöjä (vähintään 3 % nykyisestä kulutasosta), jotka tukevat seuraavien vuosien tuloskuntoa.

Vuoden 2017 näkymiin ei tullut merkittäviä muutoksia. Vapaa rahavirran arvioidaan nousevan 7,0 miljardista 7,5 miljardiin kruunuun (ja tämän päälle em. 2,8 miljardin kruunun osingot).

Telia Company:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
Telia Company sijoituskohteena

Harley-Davidson

HARLEY-DAVIDSON20.7.2017 | 48,77 USD
22
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Harley-Davidsonin Talousmentor-arvoluku on 22/30. Hyviä pisteitä laskee sekä liikevaihdon että nettotuloksen lyhyen aikavälin heikko kehitys. Myös Financial Services -segmentin aiheuttama vaikutus velkaisuuteen pienentää arvolukua. Financial Services -segmentin vaikutuksen eliminointi voisi nostaa arvolukua parilla pisteellä.

Harley Davidsonin Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 3 267 M USD (3 611 M USD / -9,5 %)
 • nettotulos: 445,2 M USD (530,9 M USD / -16,1 %)
 • pyörätoimitukset: 152 638 (171 196 / -10,8 %)

Alkuvuosi 2017 on siis sujunut varsin surkeasti verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Ei siis ihme, että osakkeen ensireaktio tulosjulkistuspäivänä oli yli -10 prosentin lasku 52 dollarista lähes 46 dollariin. Nyt osakkeen kurssi on palautunut hieman ja on noin 48 – 49 dollarissa.

Jälleenmyyjien pyörämyynti laski sekin vuoden alkupuoliskolla selvästi eli noin -5,7 prosenttia. Yhtiö jatkaa kansainvälistä kasvuaan tavoitteenaan lisätä jälleenmyyjien määrää 150 – 200 vuoteen 2020 mennessä.

Mielenkiintoista on se, että vaikka yhtiön tulos on pienessä laskutrendissä (vuodesta 2014), niin yhtiön rahavirrat (liiketoiminnan ja vapaa rahavirta) ovat kasvutrendissä. Eli yhtiön liiketoiminta tuottaa kassaan rahaa hyvällä tahdilla.

Ohjeistus vuodelle 2017
Yhtiö arvio nyt, että koko vuoden 2017 pyörätoimitusten määrä jää 241 000 – 246 000 pyörään, mikä on noin 6 – 8 prosenttia viime vuotista vähemmän. Q3/2017 pyörätoimitusten odotetaan olevan noin 39 000 – 44 000 pyörää, mikä on 10 – 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten!

Kokonaisuutena siis aikamoinen muutos, kun vielä Q1:llä arviona oli, että pyörätoimitusten määrä olisi kutakuinkin viime vuoden tasolla tai hieman sen alle.

Harley-Davidson:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
Harley-Davidson sijoituskohteena

IBM

IBM21.7.2017 | 147,66 USD
21
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

IBM:n Talousmentor-arvoluku on 21/30. Hyviä arvoluvun pisteitä laskee erityisesti heikko tuloksen kehitys. Myös taseen korkea liikearvo sekä yhtiön korkea velkaisuus rasittavat arvolukua.

IBM:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 37 443 M USD (38 923 M USD / -4,8 %)
 • nettotulos: 4 082 M USD (4 518 M USD / -9,6 %)
 • EPS: 4,32 USD (4,69 USD / -7,9 %)

IBM:n alkuvuosi 2017 on siis sujunut edelleen laskevassa trendissä.

Mutta, kuten yhtiö Q1/2017 raportissa toteisikin, niin ”vain 37 prosenttia koko tilikauden 2017 tuloksesta syntyy Q1-Q2/2017 aikana ja peräti 63 prosenttia loppuvuoden aikana”. Yhtiö toisti koko vuoden 2017 EPS-arvion eli se on ”vähintään 11,95 USD”, jolloin alkuvuoden EPS olisi tästä 36 prosenttia. Varsin tarkkaa arviointia.

Näin, jos IBM:n johdon arvioihin on uskomista, niin loppuvuoden aikana EPS:iä kertyy noin 7,63 USD.

Pilvi-palveluiden liikevaihto on jatkanut kasvuaan ja se oli noin 15,1 miljardia dollaria viimeisen 12 kk:n aikana. Tämä vastaa lähes 20 prosenttia koko konsernin liikevaihdosta.

Yhtiö totesi myös, että ns. uudet liiketoiminnot alkavat tuottaa jo orgaanista kasvua, mikä näkyy näiden palveluiden katteiden hienoisessa nousussa.

Nyt olisi vain saatava ”iso laiva” käännettyä nousuun. Toivottavasti maailmantalouden hyvä vire kestää vielä jonkin aikaa, sillä keskeisten talouksien taantuma tekisi todennäköisesti rumaa jälkeä IBM:n lukuihin. Sijoittajan kannattaa tutustua myös muihin isoihin IT-jätteihin (esim. Microsoft, Google, Facebook yms.), sillä näillä ei tarvitse liiketoiminnan käännettä odotella.

IBM:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
IBM sijoituskohteena

CH Robinson Worldwide

CH ROBINSON WORLDWIDE22.7.2017 | 65,56 USD
23
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

CH Robinson Worldwide:n Talousmentor-arvoluku on 23/30. Hyviä arvoluvun pisteitä laskee lyhyen aikavälin liikevaihdon ja tuloksen haasteet. Myös liikearvon korkea määrä sekä ennustettuun tulokseen nähden korkea hinta vievät pisteitä. Muutoin arvoluvun osa-alueet ovat vahvoja.

CHRW:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 7 125 M USD (6 374 M USD / +11,8 %)
 • net-revenue: 1 142 M USD (1 158 M USD / -1,4 %)
 • nettotulos: 233,2 M USD (262,1 M USD / -9,6 %)

CHRW:n alkuvuosi 2017 on ollut kaksijakoinen. Se on pystynyt kasvattamaan liikevaihtoa yli +10 prosenttia ja yhtiön toimitusjohtajan mukaan CHRW:n markkinaosuus on kasvamaan päin.

Toisaalta yhtiön net-revenue (eräänlainen bruttokate) olikin kasvaneesta liikevaihdosta huolimatta pakkasella. Tähän vaikutti marginaalien voimakas kapeneminen, sillä hankittujen kuljetuspalveluiden hinnat ovat olleet nousussa alkuvuoden aikana. Yhtiön johdon mukaan se on kunnioittanut nykyisiä sopimuksia eikä ole lähtenyt lyhytkatseisesti avaamaan niitä, vaan muutos tehdään mieluummin sopimusten uusimisten yhteydessä.

Marginaalit olivat laskussa etenkin ns. Truckload-kuljetusten osalta.

Nettotulos laski alkuvuoden aikana vieläkin enemmän eli lähes -10 prosenttia. Henkilöstökulut nousivat +5 prosenttia, mutta tähän vaikutti henkilöstön määrän vielä suurempi kasvu (+8 %). Yhtiöllä on palkkauksessa käytössä tuloksen mukaan liikkuva palkanosa, joka siis nyt jousti alaspäin.

Lisäksi tulosta laski mm. korvausvaatimusten kasvu, hankitun APC-liiketoiminnan integroiminen CHRW:n, luottotappioiden sekä varastokulujen nousu.

Q2/2017 jälkeen heinäkuussa net-revenue oli noin +2 prosentin kasvussa verrattuna viime vuoteen. Truckload-kuljetusten määrä jatkoi edelleen heikkoa kehitystä.

Loppuvuoden 2017 aikana CHRW:n pääalueita ovat 1) sopeutuminen muuttuneisiin markkinaolosuhteisiin eli laskeviin marginaaleihin ja 2) kustannuskuri sekä myynnin ja hallinnon kustannusten alentaminen.

CHRW:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
CHRW sijoituskohteena

CSX Corporation

CSX CORPORATION23.7.2017 | 51,68 USD
19
★★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

CSX:n Talousmentor-arvoluku on 19/30. Tyydyttäviä arvoluvun pisteitä laskee erityisesti liikevaihdon ja tuloksen lyhyen aikavälin heikko kehitys. Lisäksi pisteitä laskee mm. korollisten velkojen suuri määrä sekä osakkeen hinnan korkea taso.

CSX:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 2 933 M USD (2 704 M USD / +8,5 %)
 • nettotulos: 872 M USD (801 M USD / +8,9 %)

CSX:n alkuvuosi on sujunut mukavissa kasvumerkeissä.

Alkuvuoden 2017 liikevaihtoa on kasvattanut liiketoiminnan kasvu kautta linjan rahtimäärien sekä hintojen nousujen seurauksena. Erityisesti liikevaihtoa on nostanut hiilirahti, jonka liikevaihto on kasvanut lähes +30 prosenttia viime vuoteen nähden.

Alkuvuoden 2017 aikana kulut ovat nousseet noin 354 miljoonaa dollaria viime vuodesta. Tähän sisältyy mm. noin 295 miljoonaa dollaria työntekijöiden vähennyksiin liittyviä kuluja sekä polttoaineen hinnannousua 95 miljoonaa dollaria.

Yhtiö kiinnittää edelleen huomiota omaisuuden käyttöasteen parantamiseen, kulukuriin sekä polttoaineen käytön optimointiin. Alkuvuoden 2017 aikana nämä toimet toivat noin 200 miljoonan dollarin hyödyt.

Näkymät vuodelle 2017

CSX:n johto arvelee, että EPS on noin +25 prosenttia parempi kuin viime vuoden 1,81 USD. Näin EPS olisi noin 2,25 USD.

Nettotulosta arvioitaessa on hyvä huomioida se, että yhtiö ostaa omia osakkeita kovaa vauhtia. Alkuvuoden aikana osakkeita on ostettu noin 15 – 20 miljoonaa kappaletta, joten jos sama tahti jatkuu, niin vuoden lopussa osakkeita on noin 910 miljoonaa kappaletta. Tätä käyttäen saadaan tilikauden 2017 nettotulosarvioksi noin 2 050 miljoonaa dollaria.

CSX:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
CSX sijoituskohteena

Yksi ajatus artikkelista “Viikon 29/2017 tulospäivitykset (osa 2/2)”

Kommentit on suljettu.