Viikkokatsaus 31/2017

Viikolla 30 osakekurssien voimakas heilunta jatkui. Orionin kurssilasku jatkui edelleen ja yhtiö nousi huomiolistan kärkeen. Tulevalla viikolla jälleen 6 yritystä raportoi Q2/2017 tuloksensa ja tässä kirjoituksessa näiden yhtiöiden tulosennakot.

Talousmentor-salkku

Viikon 30/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 134,64 (-0,8 %)
 • Seligson vertailusalkku: 30 698,80 (-1,1 %)

Ero vertailusalkun hyväksi on nyt -3 564,16 euroa.

Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio ja tavoitehinnat

Tulospettymysten saattelemana osakkeiden hinnat ovat jatkaneet voimakkaita heilahduksia. Tämän johdosta huomiohinnat ovat alittuneet monelta yritykseltä. Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat (katso koko lista Yrityslista: Tavoitehinnat):

Yritys         Osake     Huomiohinta  %
Orion          42,81 EUR   43,51 EUR  HUOM!
IBM          144,29 USD   145,03 USD  HUOM!
Campbell Soup Co    52,85 USD   51,31 USD  -2,9 % 
Securitas       135,00 SEK   130,91 SEK  -3,0 %
CHRW          65,25 USD   63,02 USD  -3,4 %

Edellisellä viikolla Harley-Davidson:n viime viikkoinen huomiohinta on edelleen alittunut. Huomiohinnat reagoivat alituksiin asettamalla uuden hinnan alentuneelle tasolle ja tästä syystä Harley-Davidsonin tämän viikon huomiohinta on 45,90 USD (viime viikolla 49,98 USD).

Orionin viime viikolla alkanut huima kurssilasku jatkui vielä kuluneella viikolla niin, että tulosjulkistuksesta (18.7.) on tultu alaspäin -21,5 prosenttia. Itse pidän Orionin tätäkin alentunutta hintaa liian korkeana: PE=23,5x, ROE=38,7%, osinkoennuste=1,40 EUR ja osinkotuotto=3,3%.

IBM:n huomiohinta on edelleen alittunut ja IBM:ää hankittiin Talousmentor-salkkuun tulosjulkistuksen jälkeen laskeneeseen hintaan.

Mielenkiintoinen tulos listalla on Securitas, jonka tulokseen markkinat eivät innostuneet. Mielestäni tuloksessa ei ollut mitään vikaa, sillä liikevaihto ja tulos nousivat noin +8 prosenttia H1/2017 aikana. PE=17,6x, ROE=18,7%, ennustettu osinko=4,00 SEK ja osinkotuotto=3,0%. Talousmentor-arvoluku on 21/30.

Viikon 30 yhtiötapahtumia

Kuluneella viikolla Talousmentor-yrityslistalta 12 yhtiötä julkaisi tuloksensa. Näistä 10 on ehditty käymään läpi ja puuttuvat Aflac ja Edison International käsitellään ensi viikolla. Tässä lyhyesti näiden yritysten tuloksista:

 • AMD (USA): Liikevaihto kasvoi lähes +20%. Tulos edelleen tappiollinen korkeiden korkokulujen saattelemana.
 • Amer Sports: Tulos painui tappiolliseksi tehostamisohjelman sekä monikanavamalliin tehtyjen investointien takia.
 • Corning (USA): Liikevaihto kasvussa Gorilla-lasin ja kuituyhteyksien kasvun seurauksena.
 • Cramo: Kone- ja laitevuokrauksen hyvä kehitys jatkui, mutta siirtokelpoisten tilojen kannattavuus laski. H1/2017 liikevaihto kasvoi +2% ja tulos +26%.
 • Ford Motor Co (USA): Tulos laski lähes -20% autotoimitusten määrien laskun ja kustannusten nousun seurauksena. Euroopassa käänne oli nopea Q2:lla, sillä autotoimitukset ja liikevaihto laskivat noin -13 %.
 • Norsk Hydro: Alumiinien korkea kysyntä ja alhainen tarjonta nostivat hintoja ja Hydron toimitusmääriä. Tämä näkyi liikevaihdon (+17%) ja ebit:n (+46%) selvinä parannuksina. Laskennalliset valuuttakurssitappiot vetivät tulosta alaspäin.
 • Securitas (SWE): Vahva H1/2017 siitäkin huolimatta, että yhtiö menetti muutaman ison sopimuksen. Myynti USA:ssa ja E-Amerikassa kehittyivät hyvin. Euroopassa turvapalveluissa hetkellisesti ylitarjontaa, joka painaa marginaaleja.
 • Stora Enso: Sellun ja aaltopahvin hintojen nousu ja toimitusmäärien kasvu vetivät lukuja ylöspäin. Kunnossapito- ja logistiikkakustannusten nousu jarruttivat tuloksen kehitystä. H1/2017 tulos kuitenkin +7%.
 • Texas Instruments (USA): Voimakas kasvu (lv +13%) jatkui auto- ja perusteollisuuden vetämänä.
 • Union Pacific: Hiilirahdin määrä kasvatti liikevaihtoa (+8%) ja tulosta (+14%). Hyvä toiminnan tehokkuus jatkui ja rahavirrat olivat vahvoja.
 • UPM: Tulos oli kasvussa mittavista kunnossapitoseisokeista (vaikutus -65 mEUR) huolimatta (H1/2017: +4,5%). Hyvä kannattavuus jatkunee Q3:lla, jolloin myös kunnossapitotöitä on vähemmän.

Näiden yritysten tulosyhteenvedot on esitelty kirjoituksissa:

Viikon 31 yhtiötapahtumia

Tulevalla viikolla 6 Talousmentor-yrityslistan yritystä raportoi Q2/2017 tuloksensa. Tässä lyhyesti se, mitä yrityksiltä voi odottaa.

Archer-Daniels-Midland (ADM)

ADM julkaisee Q2/2017 tuloksensa tiistaina 1.8.2017 ja ennusteena on

 • liikevaihto: 16 000 miljoonaa USD
 • nettotulos: 375 miljoonaa USD

Q1:llä liikevaihto kasvoi +4,2 ja nettotulos peräti +47 prosenttia. Kasvua selitti myyntihintojen ja -määrien nousu. Jatkuuko hyvä tilanne myös Q2:lla? Entä näyttääkö siltä, että yhtiö pystyisi vihdoin kääntämään jo 4 vuotta jatkuneen liikevaihdon laskun kasvuun?

Cummins

Cummins julkaisee Q2/2017 tuloksensa tiistaina 1.8.2017 ja ennusteena on

 • liikevaihto: 4 750 miljoonaa USD
 • nettotulos: 425 miljoonaa USD

Cummins:n vuosi lähti hyvin liikkeelle, kun Q1:llä liikevaihto nousi +6,9 % ja nettotulos +23,4 % viime vuoteen nähden. Hyvää kehitystä selitti oikeastaan kaikkien segmenttien kasvaneet toimitukset sekä hintojen nousut. Eli olisiko raskaan teollisuuden käänne parempaan käsillä?

Yhtiö nosti kvartaaliosinkoaan muutama viikko sitten 1,025 dollarista 1,08 dollariin.

Lassila-Tikanoja

Lassila-Tikanoja julkaisee Q2/2017 tuloksensa keskiviikkona 2.8.2017 ja ennusteena on

 • liikevaihto: 170 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 10 miljoonaa EUR

Yhtiö muutti kesäkuussa näkymiään vuodelle 2017: vuoden 2017 liikevaihdon odotetaan olevan samalla tasolla kuin vuonna 2016 ja liikevoiton odotetaan laskevan vuoden 2016 tasosta. (Aiemmin samalla tasolla kuin vuonna 2016)

Lassila-Tikanojan haasteena on saada liikevaihto nousu-uralle, sillä se on ollut noin 640 – 670 miljoonan euron tasolla jo yli 5 vuotta. Mitkä ovat johdon toimenpiteet kasvun saavuttamiseksi. Nyt näyttää siltä, että moneen vuoteen ei olla tehty mitään?

L&T:llä on kaksi merkittävää segmenttiä. Q1:llä Ympäristöpalveluiden liikevoitto kasvoi parantuneen tuotannon tehokkuuden ansiosta. Kiinteistöpalveluiden tuloksen heikkeneminen johtui korjausrakentamisen huonosta tuloksesta. Raportissa fokus näiden segmenttien kehitykseen.

Ramirent

Ramirent julkaisee Q2/2017 tuloksensa keskiviikkona 2.8.2017 ja ennusteena on

 • liikevaihto: 180 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 14 miljoonaa EUR

Q1 lähti Ramirentiltä hyvin käyntiin, sillä liikevaihto nousi +12,7 % ja nettotulos yli kolminkertaistui. Tässä rakentamisen aktiviteetin nousu Ruotsissa ja Suomessa näkyy. Miten Q2 on mennyt – ja miltä Ramirentin ennusteet vuodelle 2017 näyttävät.

On hyvä muistaa, että Ramirentilla on tehostamisohjelma käynnissä eli ”…kannattamattomien toimintojen tervehdyttäminen, liikevaihdon jakauman parantaminen, kustannustehokkuuden lisääminen, kaluston tuottavuuden nostaminen ja hinnoittelun kehittäminen.” Alkaako näitä parannuksia näkymään jo raportissa? Sisältyykö tulokseen näihin liittyviä alaskirjauksia tms. aidosti kertaluoteisia eriä, joka vetäisi tulosta odotettua alemmaksi.

Lähteekö tulosmarginaali nousuun? Vuoden 2012 marginaali oli noin 8 – 9 prosenttia, kun se viime vuonna oli alle 4 prosenttia.

Dominion Energy

Dominion Energy julkaisee Q2/2017 tuloksensa keskiviikkona 2.8.2017 ja ennusteena on

 • liikevaihto: 2 900 miljoonaa USD
 • nettotulos: 525 miljoonaa USD

Dominionin velkaisuus on noussut varsin korkeaksi, joka alkaa jo jossain määrin uhkaamaan osingonmaksukykyä. Yhtiön velka on kasvanut 20 miljardilla dollarilla 7 vuoden aikaan ja velkaa on nyt noin 36 Mrd USD. Lisäksi investointiohjelma on sellainen, että vapaa kassavirta on ollut kohta 10 vuotta negatiivinen, mikä on näkynyt velan kasvun lisäksi osakkeiden lukumäärän kasvuna. Vuodesta 2011 osakemäärä on kasvanut lähes 10 prosenttia ja samaan aikaan yhtiö on maksanut kasvavaa (noin 7%/vuosi) osinkoa.

Mihin suuntaan velkaisuus ja osakemäärä ovat kehittyneet. Miltä tulevaisuuden investointitarpeet näyttävät, sillä nykymeno on aika hurjaa.

Metsä-Board

Metsä Board julkaisee Q2/2017 tuloksensa torstaina 3.8.2017 ja ennusteena on

 • liikevaihto: 450 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 35 miljoonaa EUR

Q1:llä liikevaihto kasvoi 2 prosenttia, missä näkyi kartongin ja sellun toimitusten kasvu. Nettotulos kasvoi +43 %, mutta tässä on hyvä huomioida se, ettei Q1:llä ollut huoltokatkoksia yms. Sen sijaan Q2:lle on odotettavissa useita huoltoseisokkeja, joten tämä voi näkyä raportoiduissa luvuissa.

Husumin kartonkikoneen käyttöaste on nyt noin 70 prosentin tasolla, ja yhtiö odottaa sen nousevan noin 75 prosenttiin vuoden 2017 loppuun mennessä. Metsä Board:n tavoitteena on myydä 300 000 tonnia Husumin taivekartonkia vuoden 2017 aikana.

Metsä Board:n ohjeistus Q2/2017 oli:

vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan vuoden 2017 toisella neljänneksellä olevan suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä (45,2 M EUR).

Sponda

Myös Sponda julkaisee tuloksensa viikolla, mutta koska yhtiöstä on tehty julkinen ostotarjous ja se näyttäisi menevän läpi, niin yhtiö poistuu Talousmentor-yritysanalyysien listalta.