Viikon 30/2017 tulospäivitykset (osa 2/2)

Tässä kirjoituksessa lyhyesti Amer Sports:n, AMD:n, Ford:n, Securitaksen, Corning:n ja Texas Instruments:n Q2/2017 tuloksista.

Lyhyesti

 • Amer Sports: Tulos painui tappiolliseksi tehostamisohjelman sekä monikanavamalliin tehtyjen investointien takia.
 • Securitas (SWE): Vahva H1/2017 siitäkin huolimatta, että yhtiö menetti muutaman ison sopimuksen. Myynti USA:ssa ja E-Amerikassa kehittyivät hyvin. Euroopassa turvapalveluissa hetkellisesti ylitarjontaa, joka painaa marginaaleja.
 • AMD (USA): Liikevaihto kasvoi lähes 20%. Tulos edelleen tappiollinen korkeiden korkokulujen saattelemana.
 • Corning (USA): Liikevaihto kasvussa Gorilla-lasin ja kuituyhteyksien kasvun seurauksena.
 • Ford Motor Co (USA): Tulos laski lähes -20% autotoimitusten määrien laskun ja kustannusten nousun seurauksena. Euroopassa käänne oli nopea Q2:lla, sillä autotoimitukset ja liikevaihto laskivat noin 13 %.
 • Texas Instruments (USA): Voimakas kasvu (lv +13%) jatkui auto- ja perusteollisuuden vetämänä.

Texas Instruments

TEXAS INSTRUMENTS INC27.7.2017 | 82,55 USD
24
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Texas Instruments:n Talousmentor-arvoluku on 24/30. Hyviä pisteitä laskee oikeastaan vain osakkeen korkea hinta PE-luvuilla mitattuna. Liikearvon määrä on vain hieman yli pisterajan, joten pisteitä voisi varsin hyvin olla 25/30.

TI:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 7 095 M USD (6 281 M USD / +13,0 %)
 • nettotulos: 2 053 M USD (1 530 M USD / +34,2 %)

TI:n vuosi 2017 on alkanut loistavasti.

Liikevaihto ja tulos ovat kasvaneet siis hurjasti viime vuoteen nähden. Autoteollisuuden sekä perusteollisuuden kasvanut kysyntä vetävät lukuja ylöspäin. Toiminnan tehostuminen ja katteiden parantuminen näkyy tuloksen voimakkaana kasvuna.

Yhtiön johto kertoi, että autoteollisuuden kysyntä vahvinta yli 4 vuoteen. Eikä kyse ole vain sähkö- taikka itseohjautuvista autoista. Myös erilaiset mittaristot, turvaratkaisut, valaistus sekä auton peruselektroniikka luovat kysyntää laajalla rintamalla. Vahvistunut kysyntä on globaalia, sillä kaikki autovalmistajat toimivat aktiivisesti ”älyautojen” parissa.

Digitalisaation ja IoT:n trendit yleisesti teollisuudessa ja miksei muuallakin tuntuvat satavan TI:n pussiin.

Näkymät

TI arvioi, että Q3:n

 • liikevaihto: 3,74 – 4,06 Mrd USD (3 675 M USD / +2…+10 %)
 • EPS: 1,04 – 1,18 USD (0,94 USD / +11…+25 %)

Eli hyvä kehitys näyttäisi jatkuvan edelleen Q3:lla.

TI:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
Texas Instruments sijoituskohteena

Amer Sports

AMER SPORTS27.7.2017 | 22,65 EUR
23
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Amer Sports:n Talousmentor-arvoluku on 23/30, missä hyvällä tasolla olevia pisteitä laskee erityisesti osakkeen korkea hinta. Pisteitä laskee myös alle tavoitetason olevat pääoman tuottoluvut (ROE ja ROI). Sen sijaan yrityksen tase on vahvassa kunnossa ja tuloksentekokyky on hyvällä tasolla.

Amer Sports:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 1 149 M EUR (1 113 M EUR / +3,2 %)
 • nettotulos: -4,5 M EUR (8,5 M EUR / -150 %)

Alkuvuoden tulos painui pakkaselle Q2:n tuloksen (-24 M EUR) vetämänä. Tulokseen negatiivisesti vaikuttivat mm. kasvaneet panostukset digitaalisuuteen ja omaan vähittäiskauppaan sekä tehostamisohjelman noin -8,7 miljoonan euron kulut.

Ulkoiluasusteiden sekä ENVE:n myynti kehittyi vahvasti, kun taas pyöräilyn Mavicin myyntiä jarrutti jälleenmyyjien korkeat varastotasot ja tuotejulkistusten painottuminen vuoden toiselle puoliskolle.

USA:n vähittäiskauppa pysyi odotetusta haastavana kuluttajien ostokäyttäytymisen muutosten johdosta. Amer on vastannut tähän muutokseen panostamalla digitaalisuuteen ja monikanavamalliin.

Näkymät (ei muutosta)

Amer odottaa, että vuoden 2017 (vertailukelpoisin valuutoin ja ilman vertailukelpoisia eriä)

 • liikevaihto kasvaa vuodesta 2016
 • liiketulos (ebit) on vuoden 2016 tasolla

Lisäksi yhtiö toteaa vuoden 2017 jälkipuoliskosta: näemme kaupankäyntiolosuhteiden parantuvan asteittain odotustemme mukaisesti. Tämä parannus, yhdistettynä vahvoihin brändihankkeisiin ja vahvistettuun monikanavaosaamiseemme tukee kasvuamme vuoden toisella puoliskolla ja sen jälkeen

Amer Sports:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
Amer Sports sijoituskohteena

Securitas

SECURITAS28.7.2017 | 131,50 SEK
22
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Securitaksen Talousmentor-arvoluku on 22/30. Hyvällä tasolla olevia arvoluvun pisteitä laskee korkea liikearvo sekä osingon heikko kehitys. Osakkeen korkeahko hinta laskee PE-perustaisia pisteitä.

Securitaksen Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 45 522 M SEK (42 131 M SEK / +8,0 %)
 • nettotulos: 1 313 M SEK (1 212 M SEK / +8,3 %)

Securitakselta siis vahva vuoden ensimmäinen puolisko.

Liiketoiminnan orgaaninen kasvu oli hyvää siitäkin huolimatta, että yhtiö menetti muutaman ison ja pitkäaikaisen asiakkaansa Euroopassa. Näiden sopimusten yhteismäärä oli 720 M SEK. Lisäksi liikevaihtoon laskevasti vaikutti Euroopan pakolaistilanteen helpottuminen.

USA:ssa myynti jatkoi kasvuaan, missä elektronisten turvallisuusratkaisujen kysyntä on laajaa. Hyvä kehitys E-Amerikassa sekä Espanjassa ja Portugalissa nosti Ibero-America -segmentin orgaanisen kasvun +14 prosenttiin.

Liikevoittomarginaaliin vaikutti hieman se, että Euroopassa turvallisuuspalveluissa on hieman ylitarjontaa, mikä tuntuu marginaalipaineina. Kokonaisuutena Securitas on pystynyt siirtämään kasvaneet palkkakustannukset hintoihin, mitä voi pitää merkittävänä asiana, sillä yrityksellä on noin 330 000 työntekijää maailmanlaajuisesti.

Securitaksen Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
Securitas sijoituskohteena

AMD

AMD28.7.2017 | 14,12 USD
5
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

AMD:n Talousmentor-arvoluku on 5/30 eli heikko kaikilla tasoilla.

AMD:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 2 206 M USD (1 859 M USD / +18,7 %)
 • liiketulos (ebit): -4 M USD (-76 M USD / +95 %)
 • nettotulos: -89 M USD (-40 M USD / -120 %)

AMD:n liikevaihto oli siis hyvässä kasvussa alkuvuoden aikana.

Viime vuoden vertailutulos sisälsi 150 miljoonaa dollaria kertaluonteisia tuottoja, joten tämä huomioiden vertailukauden nettotulos olisi noin -190 miljoonaa dollaria tappiollinen. Tämä huomioden myös nettotulos oli parempi. Vaikka liikevaihto oli hyvässä kasvussa, niin tämäkään taso ei vielä pystynyt kääntämään AMD:tä voitolliseksi.

Hyvää oli kuitenkin se, että liiketulos (ebit) oli +25 miljoonaa dollaria voitollinen Q2/2017 aikana. Nettotulos kuitenkin painui -16 miljoonaa dollaria tappiolliseksi. Tässä näkyy yhtiön velkaisuus, sillä pelkästään Q2:n korkokulut olivat –32 miljoonaa dollaria.

AMD:n uudet Ryzen prosessorit, Vega-grafiikkasuorittimet sekä EPYC-datakeskusten tuotteet saivat markkinoilla hyvän vastaanoton.

Näkymät

AMD arvioi, että

 • Q3/2017 liikevaihto on +12…+18 prosenttia parempi kuin vuosi sitten (1 450 – 1 550 M USD).
 • tilikauden 2017 liikevaihdon nousevan +5…+10 prosenttia vuodesta 2016 (4 500 – 4 700 M USD)

AMD:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
AMD sijoituskohteena

Corning

CORNING INC29.7.2017 | 29,25 USD
21
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Corning:n Talousmentor-arvoluku on 21/30. Hyviä pisteitä laskee erityisesti osingonjaon heikkoudet muutaman vuoden takaa sekä nettotuloksen laskutrendi. Vahva tase näkyy siinä, että ROE:n ja ROI:n pisterajat ovat jääneet ylittämättä.

Corning:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 4 872 M USD (4 407 M USD / +10,6 %)
 • liiketulos (ebit): 805 M USD (424 M USD / +90 %)
 • nettotulos (raportoitu): 525 M USD (1 839 M USD / -71 %)

Corning:n alkuvuoden liikevaihto on kehittynyt hienosti, missä etenkin Optical Communications (+22 %) ja Speciality Materials (+29 %) segmenttien myynti oli vahvaa. Näihin vaikuttivat USA:ssa kotitalouksien kuituasennusten hyvä buumi sekä Gorilla-lasin lisääntyneet toimitukset.

Sen sijaan LCD-näyttöpaneeleja valmistavan Display Technologies segmentin myynti jäi parisen prosenttia viime vuodesta. Tähän vaikutti myyntihintojen lasku, jota kasvaneet toimitukset eivät pystyneet kompensoimaan.

Corning:n kohdalla liiketulos on nettotulosta käyttökelpoisempi mittari tuloksentekokyvyn kehitykselle. Liiketulos kasvoi huimat +90 prosenttia, mutta viime vuoteen sisältyi 78 miljoonaa dollaria kertaluonteisia uudelleenjärjestelykuluja. Tämä huomioidenkin liiketulos kasvoi noin +60 prosenttia.

Vuoden 2016 nettotulos sisältää noin +600 miljoonaa dollaria valuuttajohdannaisten ja sijoitusten uudelleenjärjestelyistä kertynyttä tuottoa sekä noin +800 miljoonaa dollaria verohyötyjä. Nämä huomioiden viime vuoden nettotulos oli karkeasti laskien noin 450 miljoonaa dollaria, joten alkuvuoden 2017 aikana kasvua tähän on tullut noin +15 prosenttia.

Corning jatkoi omien osakkeiden osto-ohjelmaa ja osti H1/2017 aikana noin 20 miljoonaa omaa osakettaan.

Näkymät

Yhtiö arvioi (varsin ympäripyöreästi) vuoden 2017 liikevaihtojen kehittyvän segmenteittäin seuraavasti:

 • Display Technologies: +12…17% (mid-teens)
 • Optical Communications: +12…17% (mid-teens)
 • Environmental Technologies: +2% (slightly)
 • Speciality Materials: kasvua, mikä riippuu asiakkaiden Gorilla 5 lasien sisältämien tuotteiden julkistusajankohdista
 • Life Sciences: +2..3 % (low-single)

Corning:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
Corning sijoituskohteena

Ford Motor Company

FORD MOTOR COMPANY29.7.2017 | 11,17 USD
20
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

Ford:n Talousmentor-arvoluku on 20/30. Hyvällä tasolla olevaa arvolukua laskee erityisesti liikevaihdon heikko kehitys sekä osingonjaon keskeytyminen vuonna 2010. Lisäksi Financial Services -segmentin korolliset velat vaikuttavat taseen kunnon pisteisiin.

Ford:n Q1-Q2/2017

 • liikevaihto: 78 999 M USD (77 203 M USD / +2,3 %)
 • nettotulos: 3 629 M USD (4 422 M USD / -18 %)

Automotive-segmentin liikevaihto kasvoi +1,9 prosenttia, siitäkin huolimatta, että Fordin autotoimitukset laskivat -2 prosenttia. Kustannustason nousu näkyy tuloksen selvänä laskuna.

E-Amerikassa myyntimäärät nousivat prosenteissa huimat +12 prosenttia, mutta siellä kappalemäärät ovat alhaisella tasolla. H1/2017 aikana E-Amerikassa toimitettiin 163 000 autoa, kun taas P-Amerikassa 10-kertainen määrä eli noin 1,6 miljoonaa autoa.

Euroopassa alkuvuoden luvut olivat hieman alhaisempia kuin vuosi sitten, mutta vertailuluvut olivatkin ennätystasoa. Mutta käänne oli voimakas Q2:lla, sillä toimitusmäärät ja liikevaihto olivat noin -13 prosentin laskussa. Myyntiä hidasti uuden Fiesta-mallin heikko saatavuus sekä Brexit:n vaikutus (valuuttakurssikehitys sekä markkinoiden yleinen heikko kehitys Brexit-”pelkojen” vetämänä).

Aasiassa autotoimitukset nousivat +1 prosentin, mutta liikevaihto kasvoi +19 prosenttia. Etenkin Kiinan veto oli voimakasta, missä arvokkaampien mallien kysyntä oli vahvaa.

Näkymät vuodelle 2017

Ford arviot Automotive-segmentille olivat

 • Liikevaihto: viime vuoden tasolla (2016: 141,5 Mrd USD)
 • Liikevoittomarginaali: viime vuotta alhaisempi (2016: 6,7 %)
 • Oikaistu EPS: 1,65 – 1,85 USD (2016: 1,76 USD)

Ford:n Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty:
Ford sijoituskohteena

Yksi ajatus artikkelista “Viikon 30/2017 tulospäivitykset (osa 2/2)”

Kommentit on suljettu.