F-Secure Oyj

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure Oyj, joka tarjoaa tietoturvaohjelmistoja niin kuluttajille kuin myös yrityksille. Yhtiöllä on toimipisteitä yli 25 maassa, ja sillä on lähes 1 100 työntekijää (Q2/2017). F-Securen markkina-arvo on noin 660 miljoonaa euroa.

F-Securen Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
F-Secure sijoituskohteena.

Petri Allas ja Risto Siilasmaa perustivat F-Securen vuonna 1988, jolloin nimi oli aluksi Data Fellows. F-Secureksi nimi vaihtui vuonna 1999. Aluksi yhtiön tietoturvatuotteina olivat Windows-koneiden antivirusohjelmistot, mutta nykyään yhtiö on profiloitunut kokonaisvaltaiseksi ”cyber security” -yritykseksi. Kyse ei enää ole pelkästään virustorjunnasta, vaan yleisesti vakoilu-, haitta-, kiristys- (ransomware) yms. turvaohjelmista ja palveluista.

f-secure-tuotevertailu
Kuva: F-Secure Compare products
https://www.f-secure.com/en/web/home_global/compare-products

Digitalisaation laajeneminen ja kasvaminen näkyy siinä, että internetiin liittyy yhä enemmän ja enemmän perinteisiä tietokonelaitteita (tietokone, älypuhelin, tabletti), mutta myös kodin älylaitteita, kuten TV:t, digibokseja, valvontakameroita, pesukoneita, yms. Lisäksi teollisuuden sensoreiden (ns. internet-of-things eli IoT-laitteet) määrä lisääntyy vauhdilla. Laitekirjon lisääntyminen lisää myös tarvetta suojautua erilaisia tietoturvauhkia vastaan.

Taloudellinen tilanne

F-Secure kertoo, että maailmanlaajuisesti tietoturvamarkkinan koko vuonna 2016 oli 80,7 miljardia dollaria, ja sen odotetaan kasvavan noin 8 prosenttia/vuosi 2016 – 2021. Kun F-Securen liikevaihdon (noin 150 M EUR) suhteuttaa tähän, niin voidaan hyvin todeta, että yhtiö on pieni peluri markkinoilla. Toisaalta pienikin markkinaosuuden parannus näkyisi selvästi liikevaihdossa.

F-Securen tuloskehitys on ollut vaimeaa, sillä tulos on ollut noin 15 miljoonassa eurossa jo 10 vuoden ajan. Tätä voi pitää jopa hieman yllättävänä, sillä moni on pitänyt F-Securea kasvuyhtiönä.

Vuonna 2015 hankittu nSense-yhtiö näkyy yritystietoturvan myynnin kasvuna ja sen osuuden kasvuna koko konsernin liikevaihdosta. Tämän seurauksena liikevaihto on aivan viime vuosina ollut noin 10 M EUR/vuosi kasvussa.

Sijoittajalle, joka etsii kasvavaa osinkokehitystä, F-Securen osaketta ei voi suositella. Näin siksi, että yhtiön perusosinko on ollut 0,06 eurossa jo vuodesta 2009 alkaen. Viimeisen 3 vuoden aikana yhtiö on maksanut myös 0,06 – 0,10 euron lisäosinkoa, mutta kasvavaa trendiä tästä ei saa aikaiseksi. Keväälle 2018 odotetaan jälleen 0,06+0,06 euron osinkoa, mikä antaisi tällä osakkeen hinnalla (4,21 e) noin 2,9 prosentin osinkotuoton.

Lisäksi yhtiön osaketta voidaan pitää kalliina, sillä PE-luku on lähes 60x. Ja vaikka tuloskunto paranisi parin vuoden takaiseen 22 miljoonaan euroon, niin silti PE olisi noin 30x tasolla. Tuloskunnon kasvuodotukset ovat siis varsin korkealla.

F-SECURE9.9.2017 | 4,21 EUR
16
★★★★★
Yritysriski ★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★★
Voitonjako ★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

F-Securen Talousmentor-arvoluku on 16/30. Kohtalaisia pisteitä laskee sekä tuloksen että voitonjaon heikko kehitys. Osakkeen hinnan korkea taso PE-luvuilla suhteutettuna laskee myös pisteitä.

F-Securen Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
F-Secure sijoituskohteena.