Viikkokatsaus 41/2017

Viikkokatsauksessa mm. Telia myi Megafonia, Orklalta 5 NOK:n lisäosinko, sellun hinta on nousussa, jonka odotetaan tukevan Metsä Boardia ja Stora Ensoa. Lisäksi ennakko Fastenal:n Q3 tuloksesta.

Talousmentor-salkku

Viikon 40/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 27 389,46 € (+2,1 %)
 • Seligson vertailusalkku: 31 690,02 € (+2,0 %)

Kuluvalla viikolla salkkuun tuli CH Robinson Worldwide:n kvartaaliosingot eli 19,16 euroa. Tämän vuoden aikana osinkoja on kertynyt jo noin 1 035 euroa ja loppuvuodelle on odotettavissa vielä noin 210 euroa lisää. Tässä esitetyt osingot ovat osinkoja ennen veroja.

Viime viikkojen kurssinousu on ollut voimakasta ja Talousmentor-salkun arvo nousi nyt tasolle, jolla se oli viimeksi viikolla 6/2017. Toisaalta Seligsonin vertailusalkku nousi uuteen ennätykseensä.

Ero vertailusalkun hyväksi on nyt -3 301 euroa. Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat (katso koko lista Yrityslista: Tavoitehinnat):

Yritys         Osake     Huomiohinta  %
Harley-Davidson     46,21 USD   46,23 USD  HUOM!
Orion          38,56 EUR   38,35 EUR  -0,5 %
General Mills      51,40 USD   49,30 USD  -4,1 %
Campbell Soup Comp   46,48 USD   44,25 USD  -4,8 %
Securitas       134,00 SEK   126,24 SEK  -5,8 %

Harley-Davidson:n osakkeen kurssi laski noin -4 prosenttia viikon aikana. Varsinaista uutista isolle kurssilaskulle en löytänyt – ainoastaan sen, että shorttaajat olivat kovasti liikkeellä. Jos kurssilaskua selitti vain spekuloijien peli, niin silloin osake voisi olla mielenkiintoinen. Toisaalta, kuten näissä viikkokatsauksissa olen todennut, niin Harley-Davidsonilla on haasteita pyörätoimitusten kanssa.

Kurssilaskun johdosta huomiohinta siis alittui, mutta osake on ollut laskutrendissä jo puolisen vuotta. Maalis-huhtikuussa osakkeen hinta oli noin 62 dollarissa, josta on siis tultu alas noin -25 prosenttia. Tilikauden 2017 ennustetuilla luvuilla yhtiön PE=13,6x, ROE=30,1%, 12 kk:n ennustettu osinko 1,50 USD ja osinkotuotto 3,3%. Talousmentor-arvoluku on 22/30.

Viikko 40

Muutama viikko sitten kirjoitin kirjoituksen Ohjaako joku päätöksentekoasi?, missä esittelin käyttäytymistaloustieteen professorin Dan Arielyn. Yle lähetti dokumentin ”Tiededokumentti: Totuus valheista”, missä Dan ”tutustuttaa meidät taipumukseemme olla epärehellisiä – joskus jopa tietämättämme”. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa vielä 17 päivän ajan. https://areena.yle.fi/1-3035059

Viikolla Talousmentor-yritysanalyyseihin lisättiin ruotsalainen rakennusyhtiö Skanska. Yritysanalyysejä on nyt tehty 48 yhtiöstä, ja koko listan näet tästä: Yrityslista.

Nordea arvioi, että Securitas mahdollisesti hyötyy USA:n ja Trumpin verouudistuksista. Näin siksi, että noin 50 prosenttia yhtiön liiketuloksesta tulee USA:sta. Verouudistuksesta on liikkunut vasta huhuja, joten varsinaiseen lainsäädäntöön on vielä pitkä matka. Securitas on myös huomiolistalla, joten yhtiöön kannattaa tutustua tarkemmin. Linkki Nordean aamukatsaukseen: https://www.nordea.fi/Images/58-222897/

Sellun hinta on noin 10 prosentin nousussa. Tämän odotetaan satavan Metsä Board:n ja Stora Enson laariin. Viikon aikana Nordea nosti aamukatsauksissaan Metsä Board:n kahteen kertaan esiin ja antoi osakkeelle osto-suosituksen. Metsä Board:n osake nousikin viikon aikana +5 prosenttia. Evli-pankki nosti omassa aamukatsauksessaan Stora Enson esiin. Linkki uutiseen: https://pankki.evli.com/hubfs/ERP/Aamukatsaukset-pdf/NMU051017.pdf.

Telia Company ilmoitti vajaa kuukausi sitten myyneensä osan Turkcell:n osakkeistaan. Nyt kuluneella viikolla Telia ilmoitti vähentäneensä omistustaan venäläisestä Megafonista. Tästä yhtiö sai noin 3,2 miljardia kruunua. Vähennyksen jälkeen Telialla on noin 19 prosentin omistusosuus Megafonista, mutta yhtiön strategiana lienee irtautua Megafonista kokonaan lähitulevaisuuden aikana. Linkki uutiseen: http://www.teliacompany.com/en/news/press-releases/2017/10/result-of-placing-of-ordinary-shares-in-megafon/.

Sampo ilmoitti ostavansa 19,9 prosentin osuuden tanskalaisesta Saxo Bankista noin 265 miljoonalla eurolla. Saxo Bank on ”eri varallisuusluokkien kaupankäyntiin ja sijoitustoiminnan teknologisiin ratkaisuihin erikoistunut yhtiö”. Linkki uutiseen: http://www.sampo.com/fi/arkisto/tiedotteet/2017/sampo-ostaa-osuuden-saxo-bankista/?nav=promo&type=tiedote.

Orkla myi osuutensa Sapa:sta Norsk Hydrolle ja kauppa on nyt saatu päätökseen. Kuten Orkla aiemmin lupasi, niin se maksaa 5 NOK:n lisäosingon kaupan varmistuttua. Osinkoa varten yhtiö kutsuu koolle ylimääräisen yhtiökokouksen 25.10.2017, joka on myös viimeinen kauppapäivä, jolloin osake sisältää osingon. Osinko maksetaan 3.11.2017. Linkki uutiseen: http://www.orkla.com/Investor-relations/Shareholder-services/The-Annual-General-Meeting/Extraordinary-General-Meeting.

Viikko 41

Tulevalla viikolla Q3-tuloskierros saa jatkoa Fastenal Companyn johdolla, jonka jälkeen tuloskierros lähtee täydellä voimalla liikkeelle.

Fastenal julkaisee Q3/2017 tuloksensa keskiviikkona 11.10.2017 ja ennusteena on

 • liikevaihto: 1 100 miljoonaa USD
 • nettotulos: 140 miljoonaa USD

Alkuvuoden aikana liikevaihto ja tulos ovat kasvaneet noin 8 – 10 prosentin tahdilla. Onko yhtiö pystynyt pitämään tämän tason myös Q3:lla? Miten yhtiön tänä vuonna aloittama kulukuri näkyy raportissa?

Entä näkyykö syyskuisten hurrikaanien vaikutus luvuissa?