PepsiCo

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty yhdysvaltalainen elintarvike- ja virvoitusjuomajätti PepsiCo. Yhtiöllä on 22 brändiä, joiden vuosittainen liikevaihto ylittää miljardi dollaria. PepsiCo:n markkina-arvo on noin 160 miljardia dollaria ja sillä on noin 264 000 työntekijää maailmanlaajuisesti.

PepsiCo:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
PepsiCo sijoituskohteena

PepsiCo syntyi vuonna 1965, kun Pepsi-Cola Company ja Frito-Lay yhdistyivät.

PepsiCo:n historia ulottuu 1880-luvulle, kun apteekkari Caleb Bradham kehitteli cola-juoman reseptiä ja nimesi sen ”Pepsi-Colaksi” vuonna 1898. Hän perusti Pepsi-Cola Companyn vuonna 1902, mutta yhtiö meni kuitenkin konkurssiin vuonna 1931. Charles Guth hankki Pepsin tavaramerkin ja reseptin Loft-yhtiölleen, joka pystyi elvyttämään Pepsin takaisin jaloilleen.

Frito-Lay valmistaa ja myy pikkupurtavaa (mm. maissi-, juusto-, peruna-, tortilla-sipsit, snacksit yms.). Frito-Lay syntyi vuonna 1961, kun Frito Company (perustettu vuonna 1932) ja H.W. Lay Company (perustettu myöskin vuonna 1932) yhdistyivät.

Moni ajattelee PepsiCo:n olevan vain virvoitusjuomayhtiö, mutta sen liikevaihdosta hieman yli puolet eli noin 52 prosenttia tulee elintarvikkeista. Lisäksi noin 42 prosenttia liikevaihdosta tulee USA:n ulkopuolelta.

pep-brands
Kuva: http://www.pepsico.com/Brands/BrandExplorer#top-global-brands

PepsiCo:n tunnetuimpia brändejä ovat mm. Pepsi-virvoitusjuomat eri variaatioineen, Gatorade-urheilujuomat, Tropicana-mehut, Mountain Dew sekä Quaker elintarvikkeet ja välipalat. Yhtiöllä on myös yhteistyösopimus Liptonin ja Starbucks:n kanssa.

Taloudellinen tilanne

Yhtiöllä on toimintaa monissa ns. kehittyvissä maissa mm. Meksikossa, Venäjällä, Brasiliassa, Lähi-idässä, Kiinassa ja Intiassa. Näiden maiden talouksien epävakaa kehitys voi vaikuttaa negatiivisesti PepsiCo:n toimintaan.

Tämä riski realisoitui vuonna 2015 Venezuelassa, missä valuutan arvon aleneminen, valuutan maastakielto sekä poliittinen epävakaus pakotti PepsiCo tekemään noin 1 400 miljoonan dollarin alaskirjaukset. Käytännössä Venezuelan toimintojen arvo painettiin nollaan, sillä yhtiön mukaan tilanne tuskin paranee ”näkyvässä olevan tulevaisuuden” aikana.

PepsiCo:n kohdalla tulee myös esiin elintarvikejättien nihkeä tilanne: liikevaihto ja tulos ovat kehittyneet heikosti koko kuluneen vuosikymmenen. Murot ja valmisruoat eivät maistu kuluttajille entiseen malliin. Tilikauden 2017 tulosennusteet antaisivat odottaa jo hieman parempaa tulosta – ellei hurrikaani- ja maanjäristystuhot pilaa lukuja.

Taseessa esiin nousee korkea velkaisuus (39 Mrd USD) sekä varsin muhkea kassa (19 Mrd USD). Lisäksi on hyvä muistaa, että taseessa ei näy yhtiön omat itsensä kehittämät brändit, joten piilevää tasearvoa on varmasti miljarditolkulla.

Osinkosijoittajaa yhtiö kiinnostaa, sillä se on maksanut vuosittain nousevaa osinkoa viimeisen 45 vuoden ajan. Tämä kuvaa hyvin yhtiön vahvaa tuloksentekokykyä. Seuraavan 12 kuukauden ennustettu osinko on noin 3,31 dollaria, mikä tämän hetkisellä osakkeen hinnalla (noin 111 USD) antaisi noin 3,0 prosentin osinkotuoton.

PE-luvulla mitattuna (21,9x) yhtiön osaketta voidaan kuitenkin kuvailla kalliiksi. Varsinkin, jos huomioi yhtiön viime vuosien nihkeän tuloskehityksen. Toisaalta yhtiö tahkoo rahaa niin, että vapaat rahavirrat ovat kehittyneet positiivisesti koko vuosikymmenen ajan.

PEPSICO12.10.2017 | 110,78 USD
22
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★★

PepsiCo:n Talousmentor-arvoluku on 22/30. Hyviä pisteitä laskee korkea velkaisuus, liikevaihdon heikko kehitys sekä osakkeen korkea hinta.

PepsiCo:n Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
PepsiCo sijoituskohteena