Viikkokatsaus 45/2017

Viikkokatsauksessa tulevan viikon tulosennakot mm. Aktia, Ramirent, Raisio ja F-Secure. Telia ilmoitti irtautuvansa MegaFon:sta ja UPM:n paperikone ajettiin alas työtaistelutoimenpiteiden seurauksena. Katsauksessa historian havinaa vuoden 2005 työtaistelusta, joka pysäytti hetkeksi silloisen talouskasvun Suomessa.

Talousmentor-salkku

Viikon 44/2017 lopussa

 • Talousmentor-salkku: 28 379,21 € (+0,1 %)
 • Seligson vertailusalkku: 32 398,26 € (+0,8 %)

Viikon aikana ostettiin Cramon osakkeita (Talousmentor-salkku: Cramo (osto)). Oston jälkeen salkussa on käteistä noin 739 euroa.

Tämä on tarkoitus käyttää Telian osuuden täydentämiseen. Tällä hetkellä Telian arvo salkussa on 1 965 euroa, mikä on Amerin ohella salkun alhaisin osuus. Summalla saisi noin 180 – 190 kappaletta 3,93 euron arvoista Teliaa. Tällä osakemäärällä seuraavan 12 kk:n osingot olisivat noin 400 kruunua eli noin 40 euroa. Eli vaikka kuluihin menisikin 7 euroa, niin silti tämä tulisi kasvaneina osinkoina takaisin. Odotellaan ja katsellaan, josko täydennysostos toteutuisi…

Olen myös tarkkaillut CHRW:n kehitystä salkussa. Osakkeet hankittiin noin 4 kuukautta sitten (26.6.) hintaan 67,22 dollaria. Osake kävi viikolla parhaimmillaan noin 81 dollarissa. Oma tavoitehinta on noin 83 – 85 dollarin kohdilla, mikä toisi noin +20 prosentin euromääräisen tuoton. Harmi, että valuuttakurssivaikutus on negatiivinen tällä hetkellä, sillä dollareissa tuotto olisi +25 prosentin luokkaa. Mutta katsotaan, miten osake kehittyy ja saisiko siitä kelpo tuoton näin lyhyellä omistusajalla.

Cramon oston jälkeen salkun seuraavan 12 kk:n osinkoennuste on noin 1 170 euroa, mikä ylittää vuoden 2018 tavoitetason (1 100 euroa). Palataan tarkemmin salkun tilanteeseen reilun viikon kuluttua, kun Aktian Q3-tulos on julkistettu.

Ero vertailusalkun hyväksi on taas revennyt yli 4 000 euron (4 019 e). Toisaalta salkun arvo on noussut parin kuukauden aikana noin 26 900 eurosta 28 380 euroon (+5,5%), joten tähän pitää olla tyytyväinen. Vertailusalkku on vain kehittynyt paremmin eli +6,7 prosenttia. Talousmentor-salkun tilannetta voi tarkemmin seurata Salkku-sivulta.

Huomio- ja tavoitehinnat

Tällä hetkellä 5 lähinnä huomiohintaa olevat yhtiöt ovat (katso koko lista Yrityslista: Tavoitehinnat):

YRITYS Osake Huomio-hinta %
Orion B 35,35 € 34,90 € -1,3 %
Archer-Daniels-Midland 39,78 $ 38,79 $ -2,5 %
Cramo 19,23 € 18,60 € -3,3 %
Ramirent 7,98 € 7,68 € -3,8 %
Campbell Soup Company 46,48 $ 44,62 $ -4,0 %

Orionin, Cramon ja Ramirent:n huomiohinnat laskivat samaa tahtia kurssilaskun seurauksena, mutta ne ovat edelleen viimeviikkoisia arvoja alempana.

Archer-Daniels-Midland ponnahti listalle Q3-tuloksen jälkeen. Valitettavasti en ole juuri tämän yhtiön raporttia ehtinyt käymään läpi, joten en osaa sanoa, että onko listalla olo ansaittua. Ja on hyvä muistuttaa, että huomiohinnat eivät ole ostosuosituksia. Ne ovat vain nostoja sille, että kyseinen yhtiö kannattaa ottaa lähempään tarkasteluun.

Campbell Soup Company on ollut listalla aiemminkin, ja se oikeastaan johtuu osakkeen laskutrendistä, kuten oheinen kuva osoittaa.

cpb-osake-112017
Kuva: Google Finance
https://finance.google.com/finance?q=NYSE%3ACPB

Kuten kirjoitin Campbell:n yritysanalyysiin, niin

”yhtiö toteaa, että valmisruokien markkinatilanne on haastava kuluttajien ruokatottumusten muutosten seurauksena. Kuluttajat haluavat enemmän terveellisempää ja luonnonmukaisempaa ruokaa. Lisäksi ostokäyttäytymisen muutos (netti ja ulkona syöminen) sekä nopeasti muuttuva vähittäismyynnin pelikenttä tuovat oman haasteensa.”

”Kaikki tämä on oikeastaan näkynyt Campbell:n liikevaihdon kehityksessä jo 10 vuoden ajan”

Eli tuloskasvu on tiukassa, mikä heijastuu sitten osakkeen hintaan, joka on nyt laskenut vuoden 2015 alun tasolle. PE=16,7x, ROE=46,1%, 12 kk:n osinkoennuste 1,40 USD ja osinkotuotto 3,0 %. Talousmentor-arvoluku on 19/30 pistettä.

Viikko 44

Parin viime viikon aikana yhteensä 32 Talousmentor-yrityslistalla olevaa yritystä on julkistanut Q3-tuloksensa. Näistä vain yksi yritys eli Archer-Daniels-Midland on enää jonossa odottamassa vuoraan, ja otan yrityksen käsittelyyn lähipäivien aikana.

Viikon 44 tulosyhteenvedot voi lukea oheisista linkeistä:

Telia Company ilmoitti, että se on saanut myytyä kaikki MegaFon:n osakkeensa. Telialla oli 19 prosentin osuus ennen kauppaa. Yhtiö saa kaupasta noin 8,6 miljardia kruunua ja vertailun vuoksi seuraavan 12 kk:n ennustettu osinko (2*1,10 SEK) tarkoittaisi noin 9,5 miljardia kruunua. Eli mukava lisä kassaan, joka osaltaan puoltaa ensi vuoden osinkoja. Linkki tiedotteeseen: http://www.teliacompany.com/en/news/press-releases/2017/10/telia-company-divests-its-stake-in-megafon-2715731/

UPM ilmoitti suunnittelevansa graafisten papereiden kapasiteetin leikkaamista (Paper ENA -segmentti). Suunnitelmassa Saksassa olevien paperikoneiden toimintoja optimoidaan automatisoinneilla sekä leikkaamalla kiinteitä kuluja. Lisäksi yhtiö aikoo sulkea USA:ssa olevan paperikoneen. Linkki tiedotteeseen: http://www.upm.fi/UPM/Uutishuone/uutiset/Pages/UPM-Paper-ENA-suunnittelee-graafisen-paperin-kapasiteetin-leikkauksia-ja-toimint-001-Tue-24-Oct-2017-16-03.aspx

UPM ilmoitti myös, että se joutui ajamaan Tervasaaren paperikoneen alas työtaistelutoimenpiteiden seurauksena. Linkki tiedotteeseen: http://www.upm.fi/UPM/Uutishuone/uutiset/Pages/Ensimmainen-UPMn-paperikone-ajettu-alas-Paperiliiton-paatoksella-001-Sat-04-Nov-2017-17-51.aspx

Vastaavanlaisia tilanteita voi nousta esiin myös Metsä Boardin ja Stora Enson Suomessa olevilla tehtailla, joten sijoittajan tulee seurata tilanteen kehittymistä. Edellisellä kerralla (vuonna 2005) työtaistelutoimenpiteet eskaloituivat työnantajien työsuluiksi, jonka seurauksena mm. kansantalouden kasvu pysähtyi hetkeksi. Aiheesta lyhyesti mm. Wikipediassa https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4teollisuuden_ty%C3%B6sulku_2005.

Oheisesta Yle:n uutisesta voi myös aistia sen, kuinka kireä ilmapiiri tuolloin oli https://yle.fi/uutiset/3-5216746 ja myös Kaleva pui asiaa http://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/henkien-taistelu-paattyi-laihaan-kompromissiin/218868/

Viikko 45

Fastenal Company julkistaa lokakuun myyntitietoja tulevalla viikolla. Q3-raportin mukaan myynnin kasvu kiihtyi Q3:n loppua kohti jopa 15 prosenttiin, joten on mielenkiintoista nähdä, onko sama kehitys jatkunut. Vai oliko kyse hurrikaanituhojen korjaamiseen liittyvistä hankinnoista, jotka siten tarkoittaisi hetkellistä nousua.

Q3-tuloskierros jatkuu edelleen, vaikkakin hieman maltillisempaan tahtiin. Tulevalla viikolla 5 yritystä julkistaa Q3-tuloksensa. Seuraavasa ennakot näistä yrityksistä.

Aktia

Q3/2017-tulos keskiviikkona 8.11.2017. Ennuste:

 • liikevaihto: 55 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 11 miljoonaa EUR

Aktian peruspankkijärjestelmä otettiin vihdoin käyttöön kesällä 2017. Pitkittyneestä käyttöönotosta johtuen IT- ja muut henkilöstökulut olivat nousussa. Uuden järjestelmän odotetaan kuitenkin tuovan tehokkuutta ja matalampaa kulurakennetta vuodesta 2018 alkaen. Miten järjestelmä on toiminut ja joko käyttöönoton kulutasoa on saatu laskettua?

Rahastojen ja varainhoidon palkkiotuotot kasvoivat noin +19 prosenttia. Jatkuiko näiden tuottojen hyvä kasvu myös Q3:lla?

Ramirent

Q3/2017-tulos keskiviikkona 8.11.2017. Ennuste:

 • liikevaihto: 175 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 14 miljoonaa EUR

Alkuvuoden liikevaihto oli noin +7,4 prosentin kasvussa, mihin vaikutti hyvä markkinatilanne Suomessa, Ruotsissa ja Baltiassa. Sen sijaan Norjan ja Tanskan tilanne oli heikko. Mikä on tilanne Q3:lla? Joko Norjassa alkaa näkymään valoa tunnelin päässä?

Cramon mukaan kireä kilpailutilanne Suomessa on laskenut hintoja – miten tämä näkyy Ramirentin luvuissa?

Raisio

Q3/2017-tulos keskiviikkona 8.11.2017. Ennuste:

 • liikevaihto: 90 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 9 miljoonaa EUR

Punnan suhde euroon on ollut Q3:lla alemmalla tasolla kuin Q2:lla – vaikkakin on ollut nousussa elokuun pohjilta. Miten tämä puntakurssi näkyy Raision luvuissa?

Q2:lla yhtiö arvioi, että tilikauden 2017 arvioitu vertailukelpoinen liikevoitto (ebit) on noin 45 M EUR (50,7 M EUR). Arvioon vaikutti Ison-Britannian makeisliiketoiminnan haasteiden jatkuminen, odotettua heikompi kannattavuus sekä punnan heikentyminen euroon nähden. Tuleeko arvioon muutoksia?

Raision uusi toimitusjohtaja, Pekka Kuusniemi, aloitti 1.11.2017. On mielenkiintoista nähdä, millaisiin toimiin uusi toimitusjohtaja ryhtyy, sillä Raisiolla on ollut omat tuloskehityshaasteensa viime vuosien aikana.

F-Secure

Q3/2017-tulos torstaina 9.11.2017. Ennuste:

 • liikevaihto: 43 miljoonaa EUR
 • nettotulos: 2 miljoonaa EUR

Alkuvuoden liikevaihto oli noin +9 prosentin kasvussa, mutta nettotulos noin -19 prosentin laskussa. Tulosta laski kasvaneet myynnin ja tuotekehityksen kulut.

Q2:lla yhtiö arvioi, että vuoden 2017 liikevaihto kasvaa viime vuoden 158 miljoonasta eurosta ja liikevoitto (ebit) on noin 8 – 12 miljoonaa euroa (2016: 19,2 M EUR).

Raportissa fokus näihin ennusteisiin sekä siihen, miten yritystietoturvan myynti on kehittynyt Q3:lla.

AF Gruppen

Q3/2017-tulos perjantaina 10.11.2017. Ennuste:

 • liikevaihto: 3 250 miljoonaa NOK
 • nettotulos: 175 miljoonaa NOK

Q2:lla yhtiön tilauskertymä oli ennätystasolla eli noin 19 miljardia NOK. Mikä on tilauskertymän taso Q3:n lopussa?

Alkuvuoden tulos oli noin -10 prosentin laskussa, jota selittää Civil Engineering -segmentin vaikeudet. Miten tämä segmentti on kehittynyt nyt Q3:lla?

Yhtiö julkistanee puolivuotisosingon Q3-raportin yhteydessä, joka irtoaa heti seuraavana päivänä. Odotuksissa on 3,00 NOK:n osinko.