Talousmentor-salkku: Aktia (myynti)

Talousmentor-salkusta myytiin Aktian osakkeita. Yhtiön suhteen fiilikset on kaksijakoiset. Ennustettu tuloskehitys tuntuu heikolta, mutta toisaalta yhtiön rahasto- yms. tuotot ovat nousussa. Lisäksi yhtiön osinko on muhkeaa tasoa, mutta kehitys jäänee heikoksi. Puntaroinnin jälkeen pessimisti voitti tällä erää…

Tänään (8.11.2017) Talousmentor-salkusta myytiin Aktian osakkeita seuraavasti:

MYYNTI: Aktia: 300 kpl hintaan 9,07 EUR

Aktia julkaisi Q3/2017 tuloksensa tänään ja yhtiön Talousmentor-yritysanalyysi on päivitetty (Aktia sijoituskohteena).

Aktian myyntiin vaikutti oikeastaan se, että yhtiön kasvunäkymät ovat vaimeat. Yhtiö uudisti taloudelliset tavoitteensa vuotta 2022 silmällä pitäen ja yhtenä tavoitteena oli vertailukelpoisen liikevoiton nostaminen 80 miljoonaan euroon. Tällä hetkellä yhtiö tekee noin 60 miljoonan euron liikevoittoa, joten kasvua toki tulee, mutta vuositahdilla noin 4-5 miljoonaa euroa. Nettotuloksessa tämä vaikutus on vielä vaimeampi – jos tavoitteeseen siis päästään. Toisaalta samaan hengenvetoon voi todeta, että vuotuisena kasvuna 60 miljoonasta eurosta 80 miljoonaan euroon 5 vuoden aikana olisi noin +6 prosenttia.

Lisäksi Aktia on maksanut varsin muhkeaa osinkoa eli osinkotuotto on tällä hetkellä noin 6 prosenttia. Mutta tässäkin näen, että osingon kasvulle on vähän tilaa. Toki Aktia voisi sopia salkkuun eräänlaiseksi ”talletukseksi”, joka tuottaisi 6 prosentin osinkoa ”korkona”, mutta oma riskinottohalukkuus on korkeammalla.

Edellä mainituista syistä huolimatta päätin luopua osakkeesta.

Oheisessa kuvassa on merkittynä osto- ja myyntiajankohdat sekä kurssitasot.

Talousmentor-salkku-aktia-myynti
Kuva: Nasdaq OMX
http://www.nasdaqomxnordic.com/shares/historicalprices

Tapahtuma

MYYNTI: Aktia

Määrä: 300 kpl
Hinta: 9,07 EUR
Kulut: 7 EUR
Yhteensä: 2 714 EUR

Tämä kyseinen erä ostettiin 21.4.2016 eli reilu 18 kuukautta sitten. Ostohinta oli kuluineen noin 2 633 euroa. Keväällä 2017 Aktia maksoi osinkoa 180 euroa, joten kokonaistuottoa kertyi 261 euroa eli +9,9 prosenttia. Vuositasolle laskettuna tuotto oli vain noin 6,5 prosenttia. Eli ei mikään huippusijoitus.

Kassassa on tämän myynnin jälkeen noin 3 453 euroa.

6 vastausta artikkeliin “Talousmentor-salkku: Aktia (myynti)”

 1. Järkyttävää treidausta. Kuluja syntyy sinulla oikein roppakaupalla kaupankäyntipalkkioiden, spreadin ja verojen jälkeen. Salkkusi nettotuotto laahaa satavarmasti indeksejä jäljessä.

  Tykkää

  1. Kiitoksia palautteesta!

   Ja totta tosiaan salkku laahaa indeksiä – tai tässä tapauksessa salkun kanssa yhtäaikaa luotua Seligsonin vertailusalkkua. Tilanne viime viikolla oli 28 379e vs 32 398e eli noin 4 080 euroa vertailusalkun hyväksi…

   Olet oikeassa, että kulut ja varsinkin realisoituvat verot syövät salkun tuottoa – varsinkin silloin, jos kaupankäynti on yliaktiivista. Siksi indeksisijoittaminen onkin niin hyvä ja tehokas sijoittamismuoto, kun kulut pysyvät alhaisina.

   Katsoin tuossa, että olen vuoden 2017 aikana tehnyt 6 myyntiä ja 5 ostoa. Näihin on kaupankäyntikuluina mennyt yhteensä 102 euroa. Tämän kun suhteuttaa salkun kokoon, niin se on noin 0,4 prosenttia. Eli vastaa semmoista reipasta päivälaskua, jollainen nähtiin esimerkiksi tänään.

   Eli kuluja on kyllä tullut, mutta se ei selitä tuota yli 4 000 euron takamatkaa vertailusalkulle 🙂

   Mutta, tämä on hyvä aihe käydä tarkemmin läpi erillisessä blogikirjoituksessa. Palaan aiheeseen vielä tämän vuoden puolella, kun pohdin salkkua ja sen liikkeitä vuonna 2017.

   Tykkää

 2. Mitä olet ajatellut tilalle ?
  Miten näet AT&T. n ? Itsellä tätä ja riskiäkin on.

  Tykkää

  1. Tässä pitää rauhassa katsoa pari päivää, kun pörssit tuntuvat laskevan. Eli jos lasku jatkuu pitkään, niin sieltä alkaa nousemaan lisää hyviä vaihtoehtoja – tietenkin.

   Muutamaa olen katsellut sillä silmällä.
   * Huomenna tuloksensa julkistava AF Gruppen on yksi vaihtoehto. Yhtiö todennäköisesti julkistaa Q3-osinkonsa (ennuste 3,00 NOK), joka irtoaa heti perjantaina. Eli osto olisi sitten aikaisintaan ensi viikolla. Mutta katsotaan tulos ensin ja pohditaan sitä sen jälkeen.
   * Citycon. Yhtiöstä ei ole omaa analyysiä, mutta esimerkiksi Nordea antaa Osta suosituksen tavoitehinnalla 2,65e. Toisaalta Inderes (https://www.inderes.fi/uutiset/citycon-q3-tulosparannus-ei-yltanyt-odotuksiin) on toista mieltä ja heidän suosituksensa on vähennä 🙂 Itse selailin viimeisimmän raportin läpi ja ”ihan ok:lta” se minun silmään näytti.
   * Nokia: Jos kurssilasku jatkuu ja Nokia alkaa lähestymään 4 euroa, niin sitten varmaan pitää tarttua siihen 🙂
   * Nordea: Vaikka salkussa on jo Nordeaa, niin jos sen hinta laskee alle 10 euron, niin alan kiinnostumaan.

   Ramirent voisi olla yksi vaihtoehto, mutta kun on jo Cramoa, niin ei viitsi ottaa toista ”samanlaista”.

   AT&T jätän tällä kertaa väliin, sillä sitä löytyy omasta henkilökohtaisesta salkusta. Hyvä osinkotuotto, mutta osake on lasketellut yli puoli vuotta yhteenmenoon 42,50 dollarista nykyiseen 34 dollariin. Olen kyydissä ja koen ”vauhdin hurmaa” tämän osakkeen kanssa 🙂

   Tykkää

Kommentit on suljettu.