Loomis AB

Talousmentor-yritysanalyyseihin on lisätty ruotsalainen Loomis, joka tarjoaa käteisen rahan kuljetus- ja hallintapalveluja. Yrityksen asiakkaina ovat niin pankit kuin eri kokoiset kaupan alan yritykset. Konsernin pääkonttori on Tukholmassa, mutta yhtiö toimii 22 maassa työllistäen noin 24 000 työntekijää. Loomiksen markkina-arvo on noin 25 miljardia SEK.

Loomiksen Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Loomis sijoituskohteena

Securitas irroitti Loomiksen ja listasi sen pörssiin vuonna 2008. Yhtiön historia ulottuu kuitenkin 1900-luvun alkuun, kun Lee Loomis perusti Cleary Creek Commecrial Company:n. Yhtiö toimitti Alaskan kullankaivajille päivittäistavaroita ja työvälineitä sekä samalla kuljetti kullan parempaan talteen. Vuosisadan aikana yhtiö kasvoi ja se koki monia muutoksia – ja nimikin muuttui Loomis, Fargo & Co:ksi. Vuonna 2001 Securitas hankki Loomis, Fargo & Co, jonka se sitten eriytti omaksi yhtiökseen vuonna 2008.

Loomiksen yksi keskeinen palvelu on käteisen rahan kuljetus ja jakelu (Cash in transit) pankkien, kauppojen ja pankkiautomaattien välillä. Yhtiön käteisen rahan hallinnan palvelu (Cash Management Services) tarjoaa asiakkailleen käteisen rahan laskennan, aitouden, varastoinnin ja lajittelun palveluita. Lisäksi Loomis tarjoaa arvokkaiden metallien, jalokivien, kellojen yms. kansainvälisiä logistiikkapalveluja (International valuables logistics).

loomis-rahaauto
Kuva: Loomis Annual Report 2016, sivu 5

Taloudellinen tilanne

Loomiksella on toimintaa 15 Euroopan maan lisäksi USA:ssa, Argentiinassa, Hong Kong:ssa, Singaporsessa, Shanhaissa ja Dubaissa.

Yhtiön mukaan käteisen määrä kasvaa niin USA:ssa kuin Euroopassakin. Tätä voi pitää hieman yllättävänä, sillä olisi luullut, että korttimaksaminen vähentäisi käteisen tarvetta merkittävästikin. Oheisissa kuvissa on esitetty liikkeessäolevien eurojen ja dollareiden kehitystä vuodesta 2001 alkaen.

loomis-cash-in-circulation
Kuva: Loomis Capital Markets Day esityksestä (28.9.2017)
http://www.loomis.com/en/Investors/Reports–presentations/2017/

Eurokäteisen kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, että euroalueeseen on liittynyt uusia maita vuosien varrella, joten tämä selittää osaltaan käteisen määrän lisääntymisen.

Loomiksen liikevaihto ja nettotulos ovat kehittyneet viimeisten 4 – 5 vuoden aikana varsin mallikkaasti. Tätä kehitystä ovat avittaneet Loomiksen tekemät yrityskaupat, joista ehkä merkittävin oli VIA MAT -nimisen yrityksen hankinta vuonna 2014. Kaupan ansiosta yhtiön kolmanneksi tukijalkasi tuli arvokkaiden metallien, jalokivien, kellojen yms. kansainväliset logistiikkapalvelut. Syyskuussa 2017 Loomis ilmoitti hankkineensa suomalaisen Intermarketing Oy:n 19 miljoonalla eurolla (181 M SEK).

loomis-tuloslaskelma-Q32017

Loomis on maksanut nousevaa osinkoa listautumisestaan eli vuodesta 2008 alkaen. Kevään 2013 osinko oli 5 kruunua, josta se on noussut 1 kruunu/vuosi tahdilla, joten kevään 2018 ennustettuna osinkona voidaan pitää 9,00 kruunun osinkoa. Tämä antaisi noin 2,7 prosentin osinkotuoton (osakkeen hinta 336,80 SEK).

Osinkosijoittajaa edellä mainittu kehitys kiinnostaa, mutta osinkotuotto on kohonneen osakkeen hinnan seurauksena laskenut alhaiseksi. Samoin osakkeen hinta PE-luvulla mitattuna on arvokkaasti hinnoiteltu eli noin 18,8x.

Yhtiön pääomien tuottojen (ROE=20%, ROI=18%) kehityksen perusteella voi kuitenkin perustella hieman korkeampaa PE-lukua. Tuloskehitys on ollut nousevaa, kassaan tulee hyvin käteistä ja velkaantuminen on hallinnassa. Näin arvonmäärityksen riskitekijöitä voi hieman hellittää, joka sitten näkyy korkeahkona osakkeen hintana.

LOOMIS28.11.2017 | 336,80 SEK
20
★★★★
Yritysriski ★★★★★
Tuloksen kehitys ★★★★★
Taseen kunto ★★★★
Voitonjako ★★★★★
Osakkeen hinta ★★★★

Loomiksen Talousmentor-arvoluku on 20/30. Hyvällä tasolla olevia arvoluvun pisteitä laskee osakkeen korkeahko hinta (PE-lukujen perusteella). Lisäksi yrityskauppojen seurauksena koholla oleva liikearvo laskee pisteitä.

Loomiksen Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua tästä:
Loomis sijoituskohteena

6 vastausta artikkeliin “Loomis AB”

 1. Moi! Kiitos yritysanalyyseistä. Tutkin itsekin joskus Loomisia, mutta päädyin Securitakseen, koska koin (ilman tilastoja käteisen tulevaisuuden uhatuksi. Riittää, että käy vaikka Venäjällä niin näkee käteisen roolin vähentyvän nopeasti, vaikka menee varmasti pitkään ennen kuin Loomis jää toimettomaksi.

  Oletko katsonut kassakaappiyhtiö Gunnebota ”vaihtoehtona” Loomisille? Gunnebon arvostus vaikuttaa houkuttelevammalta huomioiden toimialamurroksen. Lisäksi Gunnebo on panostanut voimakkaasti myös uusiin sovelluksiin ja tuotealueille.

  Tykkää

  1. Kiitos kiitos!

   Samoilla linjoilla Loomiksen kanssa eli käteisen merkitys vähenee, mutta milloin se alkaa näkymään Loomiksen luvuissa, jää nähtäväksi.

   Gunnebo on kyllä täysin uusi tuttavuus. Mutta nopean vilkaisun jälkeen se sopisi kyllä Loomiksen ja Securitaksen rinnalle analyyseihin. Katsotaan, josko se tässä jossain vaiheessa saadaan lisätty listalle 🙂

   Tykkää

  1. Olen samaa mieltä – tavallaan. Kannattaa katsoa lävitse Gunnebon capital markets day esitys. Siellä myös mielenkiintoista tilastoa käteisen kehityksestä. Toki Gunnebo haluaa esittää omaa tarinaansa tukevat tilastot.
   Toimialakehitys ei välttämättä tee toimialan yhdestä yhtiöstä huonoa sijoitusta.

   Tykkää

  2. Tilanne käteisen suhteen on erilainen eri maissa. Pohjoismaissa käteisen käyttö ja merkitys vähenee korttimaksamisen suosion mukana. Muu Eurooppa tulee hieman perässä, mutta kehitys sielläkin samansuuntainen. Tämä on näkynyt myös Loomiksen orgaanisen kasvun nihkeytenä Euroopassa.

   USA:ssa markkinat ovat kasvussa, sillä siellä SafePoint-palvelut ovat hyvässä laajenemisvaiheessa. Ja lisäksi USA:ssa käteinen on vielä isossa roolissa. Mutta, tilanteeseen vaikuttaa toki myös Visan kaltaisen toimijan julkistama ”war-on-cash”, millä se yrittää houkutella yrityksiä (esim. ravintoloita) suosimaan korttimaksamista (https://www.cnbc.com/2017/07/14/visa-business-incentive-us-uk-war-on-cash.html).

   Pitkässä juoksussa käteisen merkitys vähenee globaalisti, se on varmaa. Mutta kauanko siihen menee? Kuten kirjoituksen graafeissa nähdään, niin käteisen määrä on ollut itseasiassa kasvussa.

   Kysymys on oikeastaan se, että milloin käteisen määrä ja merkitys lähtee laskuun Loomiksen toiminta-alueilla. Siis sellaiseen laskuun, joka näkyy Loomiksen luvuissa. 5 vuotta? 10 vuotta? Vaiko yli 15 vuotta? Ja tässäkin varmastikin eri maissa eri tahdilla.

   Tai ehkä parempi kysymys on se, että milloin sijoittajat alkavat ennakoimaan em. tilannetta, mikä sitten heijastuu osakkeen hintaankin

   Tykkää

Kommentit on suljettu.